//

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Ο εορταστικός εσπερινός της Αγίας Παρασκευής  Λεπέδων

 Με απλότητα και ιερότητα  ως θέλει να είναι η  εκκλησιαστική ψαλτική  του εσπερινού,  έτσι ήταν και  της Αγίας Παρασκευής των Λεπέδων,  στην φετινή  παραμονή της εορτής της αγίας. 

            Κόσμος  αρκετός, δυο πατέρες από το Αργοστόλι  : οι πανοσιολογιότατοι π. Γεράσιμος Χαραλαμπάτος  και π. Ευδόκιμος  Σκουλήκας, δυο μοναχές από το μοναστήρι των Ομαλών και στον καλανάρχο τρεις ψάλτες: Αποστόλης Αυγερινός , Κωνσταντίνος Καπετάνιος και… ο γιατρός, ήταν οι πρωταγωνιστές της υμνωδίας προς την Αγία Παρασκευή,  τη μεγαλομάρτυρα.

             Απλή η ψαλτική τους, αλλά όσο γινόταν, ήταν φιλότιμη στη λειτουργικότητά της. Η ευλόγηση των άρτων έγινε στον προαύλιο χώρο της μονής.  Στους πιστούς  προσφέρθηκαν, σπερνά, άρτοι και κεράσματα, καθώς και χυμοί φρούτων.  Η Μαριάννα και η Ευτυχία, η Βάνα και ο Τίμος και άλλοι  προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για να χαρούν οι πιστοί

            Ήταν μια νυχτιά μέσα στη ζέστη, που  το αεράκι  αργοφυσούσε, μα όλα είχαν μια γλυκύτητα, που το ημίφως  των κεριών και  τα ανακλώμενα νερά της θάλασσας , συμπλήρωναν μια εικόνα παλιάς πανηγυριώτικης χαράς. 

Χρόνια Πολλά και Καλά,  στον  καθένα και  στην καθεμιά που εορτάζει  σ’ αυτήν την πανήγυρη . Και του χρόνου  να είμαστε καλά!

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA