///

Ενημερώσεις από την ΠΙΝ

Προωθείται η αποκατάσταση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου, έπειτα από τη γόνιμη συνεργασία της Περιφερειακής Αρχής και της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας (6η Υ.ΠΕ.), αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων Υπηρεσιών.

Εντός του μηνός Ιουλίου υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ Π.Ε. Κεφαλληνίας & 6ης Υ.ΠΕ. για την επικαιροποίηση και συμπλήρωση της Μελέτης του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ –ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ».

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διαθέτει ποσό 1.600.000 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) για τη στατική ενίσχυση και επισκευή του κτιρίου του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου Κεφαλληνίας, μέσω της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής. Ωστόσο απαιτείται επανέλεγχος και αναθεώρηση / επικαιροποίηση της Μελέτης Αποκατάστασης, καθώς έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την εκπόνησή της κι έχουν μεσολαβήσει διάφορα σεισμικά γεγονότα (σεισμοί του 2014). Για τον σκοπό αυτό η 6η Υ.ΠΕ. θ’ αναλάβει την ανάθεση υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 150.000 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), ενώ η δαπάνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ευχαριστεί τον Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ. Γιάννη Καρβέλη για την καλή συνεργασία.

«Εφαρμογή καινοτόμου συστήματος εκτροφής προβάτων και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στη Ζάκυνθο – Καινοτόμες Φάρμες (INFA)»

Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το ΕΛΓΟ Δήμητρα, συνάντηση εργασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου στο πλαίσιο του έργου : «Εφαρμογή καινοτόμου συστήματος εκτροφής προβάτων και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στη Ζάκυνθο – Καινοτόμες Φάρμες (INFA)», του ΠΑΑ Μέτρο 16.1.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της Ζακυνθινής φυλής προβάτου και των τυροκομικών προϊόντων από το νησί ενώ  συζητήθηκαν και τα προβλήματα που υπάρχουν στη Ζάκυνθο  στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Στην εν λόγω εκδήλωση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας κ. Κ.Τσιριγώτης, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων και Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε. Κεφαλληνίας, κ.Ν.Αραβαντινός, ο κ. Κ. Ασπιώτης, Προϊστάμενος από την ΕΥΔ ΠΙΝ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ. Α.Αρβανιτάκη, κ.Δ.Γιακουμέλος, κ.Π.Σοφός, όλοι οι εταίροι που συμμετέχουν στο ΠΑΑ Μέτρο 16.1, όπως και κτηνοτρόφοι του νησιού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας κ. Κ. Τσιριγώτης τόνισε ότι είχε μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση καθώς και η συζήτηση που έγινε γύρω από την κτηνοτροφία.

«Είχαμε μια συνάντηση εργασίας  για το Ζακυνθινό πρόβατο και γενικώς για τα κτηνοτροφικά προϊόντα δηλαδή για την πρέντζα, το λαδοτύρι κ.α. Η ουσία είναι να αναπτύξουμε το Ζακυνθινό πρόβατο, τη Ζακυνθινή φυλή που είναι μια από τις καλύτερες φυλές στον κόσμο».

Ο κ. Ν. Αραβαντινός, Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων, τόνισε με την σειρά του: «Πιστεύω ότι ήταν μια ωφέλιμη συζήτηση. Είδαμε τα προβλήματα που υπάρχουν για τη διατήρηση της φυλής του Ζακυνθινού προβάτου. Είδαμε τις δράσεις που πρέπει να κάνουμε για να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί αυτή η φυλή και πιστεύω ότι αν συνεργαστούμε και δουλέψουμε όλοι μαζί θα έχουμε σίγουρα κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα» .

Η κ. Λουκία Αικατερινιάδου που είναι συνεργάτιδα του ΕΛΓΟ Δήμητρα και συντονίστρια του Έργου «Καινοτόμες Φάρμες» αναφέρθηκε στη συνάντηση και στο πρόγραμμα λέγοντας: «Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου έχουμε κάνει μια διερεύνηση της κατάστασης της κτηνοτροφίας στο νησί και φτάσαμε ήδη σε κάποια συμπεράσματα»

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 257/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA