//

Ενημέρωση από την ΠΕ Κεφαλληνίας για την πανώλη αιγοπροβάτων

Σας γνωρίζουμε ότι η Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα οι εστίες αφορούν εκτροφές στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, στο Δήμο Μετεώρων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και στη Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς, στο Δήμο Ελασσόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι είναι ένα νόσημα που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Είναι ιογενές νόσημα υψηλής μεταδοτικότητας και η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται πρωτίστως με τη στενή επαφή των υγειών με ασθενή ζώα.

Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία.

Ο πιο πιθανός τρόπος εισόδου του νοσήματος σε μία καθαρή περιοχή είναι η είσοδος μολυσμένων ζώων.

Όπως είναι γνωστό η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, σύμφωνα με την νομοθεσία δεν δέχονται αιγοπρόβατα από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Εφιστούμε την προσοχή στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας να μην φέρουν παρανόμως αιγοπρόβατα από την υπόλοιπη Ελλάδα, διότι πιθανή εμφάνιση της νόσου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το ζωικό κεφάλαιο των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Εάν παρουσιαστεί κρούσμα σε κάποια κτηνοτροφική μονάδα σύμφωνα με την νομοθεσία γίνεται σφαγή και υγειονομική ταφή όλων των ζώων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράνομη εισαγωγή αιγοπροβάτων θα επιβληθούν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία επί του θέματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2671360513, 2671360573.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ – ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA