//

Νέο Νομοσχέδιο Υπ. Ανάπτυξης: Ενίσχυση της Διαφάνειας και Φοροαπαλλαγές σε Επενδυτικά Σχέδια

Στην χθεσινή ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, ανέλυσα τις σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αυτό εισάγει στον τομέα του εμπορικού δικαίου και της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας μας. Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της διαφάνειας, της ασφάλειας των επιχειρηματικών συναλλαγών και την προώθηση υγιών επενδυτικών πρακτικών.

Με το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, ενσωματώνεται στην εθνική μας νομοθεσία το άρθρο 1 της Οδηγίας 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, το οποίο αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εμπορικού δικαίου, ιδιαίτερα στο ζήτημα του αποκλεισμού φυσικών προσώπων από τη διαχείριση εταιρικών υποθέσεων. Η δημιουργία του Μητρώου Αποκλεισμένων Διευθυντών προστατεύει από καταχρηστικές ή δόλιες συμπεριφορές, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την ασφάλεια δικαίου.

Επιπλέον, με το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως η δυνατότητα των επιχειρήσεων να κάνουν χρήση του δικαιώματος της φοροαπαλλαγής εντός του έτους έκδοσης της απόφασης πιστοποίησης της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων τους.

Υπογράμμισα τη σημασία αυτών των μεταρρυθμίσεων όχι μόνο σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και σε ιδεολογικό και φιλοσοφικό πλαίσιο. Η Νέα Δημοκρατία, στηριζόμενη στις αρχές του φιλελευθερισμού, της ελεύθερης αγοράς και της ατομικής πρωτοβουλίας, πιστεύει στη δημιουργία ενός σταθερού, διαφανούς και δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ως θεμελιώδες στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και προσελκύουν επενδύσεις. Το παρόν νομοσχέδιο, με τη δημιουργία του Μητρώου Αποκλεισμένων Διευθυντών, προωθεί την ευθύνη και τη λογοδοσία στον επιχειρηματικό κόσμο, εξασφαλίζοντας ότι όσοι έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν ξανά το σύστημα.

Οι διατάξεις για τη φοροαπαλλαγή δείχνουν τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη. Με αυτές τις ρυθμίσεις, δίνουμε στις επιχειρήσεις τα εργαλεία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία της κοινωνίας μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://shorturl.at/plqFU

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA