//

Γιώργος Μεσσάρης: ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Ταξίδι στους Αντίποδες – 1

Από αεροπλάνο σε αεροπλάνο.

Από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο.

Τελικά ξεχνάς πότε ξεκίνησες το ταξίδι προς τη Μεγάλη Γη του Νότου, την Αυστραλία, που λόγω της θέσης της αποκαλείται και Αντίποδες.

Το δικό μου ταξίδι ξεκίνησε από την Κεφαλονιά και στην Κεφαλονιά κατέληξε μετά από 38 ημέρες, δύο από τις οποίες πετούσα στους αιθέρες «θωρώντας τη γη από ψηλά που έμοιαζε σα ζωγραφιά», όπως λέει και ο Κώστας Χατζής! Γιατί, εδώ που τα λέμε, όταν πατάς στη γη κάθε άλλο από ζωγραφιά μοιάζει! Ο άνθρωπος σιγά-σιγά αλλά σταθερά, με τις αλόγιστες συμπεριφορές του, την μετατρέπει σε ρημαδιό…

Από το Αργοστόλι αεροπορικώς στην Αθήνα όπου μετά από παραμονή λίγων ωρών επιστροφή στο αεροδρόμιο για το ταξίδι στην Αυστραλία.

Το αεροσκάφος της Etihad μοντέρνο και άνετο αλλά ασφυκτικά γεμάτο. Δεν χωρούσε καρφίτσα παραπάνω.

Στο Άμπου Ντάμπι φθάσαμε μετά από 5 ώρες και 30 λεπτά. Οι ώρες πέρασαν γρήγορα έχοντας συντροφιά το εξαιρετικό βιβλίο του Τιμ Μάρσαλ «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας».

Η θέα της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς το αεροσκάφος πλησιάζει το αεροδρόμιο, είναι εντυπωσιακή αν και η υπερβολική χλιδή, ακόμα και στο εξωτερικό των κτιρίων, προσδίδει στην πόλη μια εξωπραγματική εικόνα.

Στο Άμπου Ντάμπι μείναμε δυόμιση ώρες αφού έπρεπε να συνεχίσουμε το ταξίδι προς το Σίδνεϊ με μεγαλύτερο αεροσκάφος.

Το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού, από το Άμπου Ντάμπι στο Σίδνεϊ είναι το πιο δύσκολο αφού πρέπει να είσαι καθηλωμένος στο κάθισμά σου για πάνω από 14 ώρες οι οποίες κυλούν αργά, βασανιστικά αργά. Ούτε ο Τιμ Μάρσαλ βοηθάει, ούτε οι μια, δύο, τρεις ταινίες που μπορείς να δεις στη οθόνη, ούτε και οι βόλτες που μπορείς να κάνεις στους διαδρόμους. Πιάνεται η μέση ακόμα και του πιο γυμνασμένου.

Θυμάμαι παλαιότερα οι εταιρείες προγραμμάτιζαν να σπάνε το ταξίδι στη μέση. Κάτω από 10 ώρες το κάθε σκέλος. Βέβαια και σήμερα υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν κάτι σχετικό, όμως με αυτές το ταξίδι έχει ελαφρώς μεγαλύτερη διάρκεια. Τέλος πάντων η νέα γενιά των ταχύτερων αεροπλάνων ίσως λύσει το πρόβλημα. Μέχρι τότε υπομονή!

■ ■ ■ ■ ■

Τελικά πέρασαν οι 14 και πλέον ώρες και η ανακοίνωση του πιλότου χάιδεψε τα αυτιά μας και ως δια μαγείας ανακούφισε τις μέσες μας… «κυρίες και κύριοι έχουμε αρχίσει την κάθοδο… η προσγείωσή μας στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ αναμένεται σε δεκαπέντε περίπου λεπτά… σας παρακαλούμε επιστρέψτε στις θέσεις σας και προσδεθείτε…»

Σε λίγο από τα παράθυρα μπορούσες να δεις τον αστικό ιστό του Σίδνεϊ.

Είχα να επισκεφθώ έξη χρόνια, λόγω κορωνοϊού αλλά και επαγγελματικών υποχρεώσεων, τη χώρα στην οποία είχα ζήσει για πάνω από 40 χρόνια και ομολογώ ότι με πλημμύρισαν μύρια συναισθήματα!

Θα ξανάβλεπα το γιο μου, το άλλο του μισό, συγγενείς και φίλους. Ήξερα, όμως, ότι θα ένιωθα και την απουσία αγαπημένων προσώπων.

Αυτά έχει η ζωή. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Όσο περνούν τα χρόνια τα «χθες» σου γίνονται όλο και περισσότερα από τα «αύριο»…

Γιώργος Μεσσάρης

•           Η συνέχεια την άλλη εβδομάδα.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Εντυπωσιακή άποψη του Άμπου Ντάμπι (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΕΜΙΡΑΤΩΝ).

•           Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com

•           Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA