/

Πολιτική βία στην Αμερική: από τη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν & του Τζον Κένεντι στην επίθεση κατά του Ρόναλντ Ρήγκαν

Η απόπειρα δολοφονίας του Σαββάτου με στόχο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά μετά από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, είναι μέρος μιας ιστορίας της Αμερικής που χαρακτηρίζεται από πολιτική βία.

Αυτή είναι η πρώτη απόπειρα δολοφονίας από εκείνη που στόχευσε τον πρώην Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν το 1981. Δολοφονίες προέδρων συμπεριλαμβανομένου του Τζον Φ. Κένεντι το 1963, απόπειρες δολοφονίας με στόχο προέδρους ή πολιτικές προσωπικότητες: μια αναδρομή σε ημερομηνίες για ορισμένα από αυτά τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δολοφονήθηκαν τέσσερις πρόεδροι

Η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών σημαδεύεται από τη δολοφονία τεσσάρων προέδρων κατά τη διάρκεια της θητείας τους, από τον Αβραάμ Λίνκολν το 1865 έως τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963.

Ο Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν σκοτώθηκε το 1865 στο θεωρείο του στο Θέατρο Φορντ στην Ουάσιγκτον από έναν ηθοποιό, τον Τζον Γουίλκς Μπουθ.

Το δεύτερο θύμα ήταν ο Τζέιμς Γκάρφιλντ, 20ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος πέθανε μετά την επίθεση εναντίον του στις 2 Ιουλίου 1881 στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουάσιγκτον από τον Τσαρλς Γκουιτό, έναν δικηγόρο που έψαχνε απεγνωσμένα για δουλειά ως δημόσιος υπάλληλος.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1901, ενώ δεχόταν προσωπικότητες στην Παναμερικανική Έκθεση στο Μπάφαλο, ο William McKinley, 25ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, τραυματίστηκε από έναν αναρχικό που έριξε πολλές σφαίρες. Πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τα τραύματά του.

Τέλος, στην πιο πρόσφατη ιστορία, πολλοί θυμούνται τις 22 Νοεμβρίου 1963, όταν ο Τζόν Φιτζέραλντ Κένεντι, JFK, δολοφονήθηκε στο Ντάλας. Εκείνη την ημέρα, γύρω στις 12:30 μ.μ., καθώς η προεδρική λιμουζίνα διέσχιζε τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους του Ντάλας, ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι καταρρέει, με τη σύζυγό του Τζάκι στο πλευρό του. Διαπιστώθηκε ο θάνατός του 35ου Αμερικανού Προέδρου στις 13:00 από το νοσοκομείο.

Η επιτροπή δολοφονίας του JFK κατέληξε στο συμπέρασμα το 1964 ότι ο Lee Harvey Oswald, πρώην κομάντο των πεζοναυτών που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, έδρασε μόνος.

Αρκετές απόπειρες δολοφονίας

Αλλά υπήρξαν και άλλες απόπειρες δολοφονίας εναντίον Αμερικανών προέδρων όπως ο Andrew Jackson, ο Theodore και ο Franklin Roosevelt, ο Gerald Ford ακόμη και ο Ronald Reagan.

Το 1933, ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ ξέφυγε οριακά, όπως και ο Τζέραλντ Φορντ που επέζησε από δύο απόπειρες δολοφονίας το 1975, και οι δύο στην Καλιφόρνια.

Στις 30 Μαρτίου 1981, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν τραυματίστηκε σοβαρά από έναν ανισόρροπο άνδρα, τον Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ, ενώ έφευγε από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Ουάσιγκτον. Έμεινε στο νοσοκομείο για δώδεκα μέρες.

Βία στην προεκλογική εκστρατεία

Ο αδερφός του JFK, Ρόμπερτ Κένεντι, ο «Μπόμπι», γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη κάνοντας εκστρατεία εκείνη τη χρονιά για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, πυροβολήθηκε και πέθανε σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες το 1968.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1972, ο Τζορτζ Γουάλας, ο οποίος αγωνιζόταν για το χρίσμα των Δημοκρατικών, έγινε στόχος μιας απόπειρας βομβιστικής επίθεσης σε εμπορικό κέντρο στο Μέριλαντ, η οποία του προκάλεσε παράλυση για την υπόλοιπη ζωή του

Με πληροφορίες από lefigaro.fr, HellasJournal

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA