//

Απάτες στα Ιόνια – ΠΡΟΣΟΧΗ

Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων ανακοινώνεται ότι, σε Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου, έχουν αναφερθεί και διερευνώνται περιστατικά τηλεφωνικής εξαπάτησης σε βάρος πολιτών.

Ειδικότερα, ως προς τη μεθοδολογία, άγνωστοι επικοινωνούν τηλεφωνικά, προφασιζόμενοι τους υπαλλήλους λογιστικών-φοροτεχνικών γραφείων και με το πρόσχημα επιστροφής φόρου ή καταβολής συγκεκριμένου επιδόματος από το Κράτος, επιχειρούν να εκμαιεύσουν προσωπικά στοιχεία ηλεκτρονικής τραπεζικής, με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών και στη συνέχεια να αφαιρέσουν χρηματικά ποσά.

Με στόχο την πρόληψη και αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων συμβουλεύει:

•           να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις,

•           να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει,

•           να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος,

•           να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες,

•           να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου και

•           να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking.

Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.

Καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απόπειρας, να απευθύνονται αμέσως στην Αστυνομία στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «100».

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (https://www.astynomia.gr/) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (https://cyberalert.gr).

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA