/

Τα πιστόλια του Ναπολέοντα σε δημοπρασία για €1,7 εκατ.

Δύο πιστόλια που κάποτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης σκόπευε να χρησιμοποιήσει για να αυτοκτονήσει πωλήθηκαν στη Γαλλία την Κυριακή έναντι 1,69 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι θα παραμείνουν στη χώρα ως εθνικοί θησαυροί.

Η ταυτότητα του αγοραστή κατά τη δημοπρασία στο Φοντενεμπλό νότια του Παρισιού των λεπτοδουλεμένων αντικειμένων δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά η τελική τιμή πώλησης, με τις αμοιβές, ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις των 1,2-1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από την πώληση των όπλων, η αρμόδια επιτροπή του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού είχε χαρακτηρίσει τα αντικείμενα ως εθνικούς θησαυρούς και είχε απαγορεύσει την εξαγωγή τους, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης το Σάββατο.

Η έκδοση του πιστοποιητικού απαγόρευσης εξαγωγής ανοίγει μια περίοδο 30 μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να υποβάλει προσφορά αγοράς στον άγνωστο νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί.

Ανεξάρτητα από την αξία και την ηλικία του, ένα πολιτιστικό αγαθό που χαρακτηρίζεται ως εθνικός θησαυρός μπορεί να εγκαταλείψει τη Γαλλία μόνο προσωρινά, με υποχρεωτική επιστροφή.

“Ο χαρακτηρισμός ως εθνικού θησαυρού προσδίδει μια απίστευτη αξία στο αντικείμενο”, δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Osenat, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Τα πλούσια διακοσμημένα όπλα, επενδυμένα με χρυσό και ασήμι, φέρουν χαραγμένη την εικόνα του Ναπολέοντα.

Λέγεται ότι τα πιστόλια παραλίγο να χρησιμοποιηθούν για να δοθεί τέλος στη ζωή του Γάλλου ηγεμόνα το 1814, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία όταν ξένες δυνάμεις νίκησαν τον στρατό του και κατέλαβαν το Παρίσι.

Οι Σύμμαχοι μπήκαν στο Παρίσι στις 30 Μαρτίου 1814. Την περίοδο αυτή ο Ναπολέων εξαπέλυσε την Εξαήμερη Εκστρατεία του, κατά την οποία κέρδισε πολλές μάχες ενάντια στις εχθρικές δυνάμεις που προχωρούσαν προς το Παρίσι. Σε όλη αυτή τη εκστρατείας δεν κατάφερε ποτέ να παρατάξει περισσότερους από 70.000 άνδρες ενάντια σε πάνω από μισό εκατομμύριο στρατιώτες συνασπισμού.

Με το Σύμφωνο της Σωμόν (9 Μαρτίου 1814) οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να διατηρήσουν τον συνασπισμό μέχρι την ολοκληρωτική ήττα του Ναπολέοντα.

Ο Ναπολέων αποφάσισε να πολεμήσει, ακόμη και τώρα, αδυνατώντας να αποδεχθεί την πτώση του από την εξουσία. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας είχε εκδώσει διάταγμα για τη στρατολόγηση 900.000 νέων ανδρών, αλλά μόνο ένα μέρος αυτής υλοποιήθηκε και τα σχέδια νίκης του Ναπολέοντα τελικά έδωσαν τη θέση τους στην πραγματικότητα της απελπιστικής κατάστασής του. Ο Ναπολέων παραιτήθηκε στις 6 Απριλίου. Σποραδικές εχθροπραξίες συνεχίστηκαν στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία στις αρχές του 1814.

Οι νικητές εξόρισαν τον Ναπολέοντα στο νησί Έλβα και παλινόρθωσαν τη Γαλλική μοναρχία των Βουρβόνων στο πρόσωπο του Λουδοβίκου ΙΗ΄. Υπέγραψαν τη Συνθήκη του Φονταινεμπλώ (11 Απριλίου 1814) και συγκάλεσαν το Συνέδριο της Βιέννης για να ανασχεδιάσουν τον χάρτη της Ευρώπης.

“Μετά την ήττα της γαλλικής εκστρατείας, ήταν σε πλήρη κατάθλιψη και θέλησε να αυτοκτονήσει με αυτά τα όπλα, αλλά έμπιστος βασιλικός αξιωματούχος αφαίρεσε το μπαρούτι”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του οίκου δημοπρασιών Jean-Pierre Osenat στο AFP πριν από την πώληση.

Ο Ναπολέων πήρε αντ’ αυτού δηλητήριο, αλλά έκανε εμετό και επέζησε, ενώ αργότερα έδωσε τα πιστόλια στον αξιωματούχο για να τον ευχαριστήσει για την αφοσίωσή του, πρόσθεσε ο Osenat.

https://www.youtube.com/watch?v=SXQ36XslPJY

Πηγή: ertnews

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA