/

Εκλογές στη Γαλλία: Πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν χωρίς αυτοδυναμία

Ανατροπή και πρωτιά για την αριστερή συμμαχία.

Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία καθώς, σύμφωνα με τα exit polls, στην πρώτη θέση έρχεται η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στη δεύτερη το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει μεγάλες απώλειες και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Πρώτο σε έδρες ήρθε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos θα έχει από 172 ως 192 έδρες. Στη δεύτερη θέση έρχεται η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Mακρόν η οποία θα έχει από 150 ως 170 έδρες ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν που εκτιμάται ότι θα έχει από 132 ως 152 έδρες.

Τέλος στην τέταρτη θέση έρχεται το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων το οποίο θα λάβει από 57 ως 67 έδρες.

Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο εντός του Λαϊκού Μετώπου η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής. Από 68 ως 74 έδρες θα έχει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, από 63 ως 69 έδρες θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα και από 32 ως 36 έδρες θα έχουν οι Οικολόγοι.

Σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τελικά αυτό ήρθε τρίτο.

Παραιτείται ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι πιστός στις δημοκρατικές παραδόσεις και σύμφωνα με τις αρχές του θα υποβάλει τη Δευτέρα το πρωί την παραίτηση του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για όσο χρονικό διάστημα το καθήκον το απαιτεί.

Ο Ατάλ ανέφερε ότι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών δεν ήταν δική του επιλογή, αλλά εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι στη νέα Εθνοσυνέλευση δεν είναι δυνατή η συγκρότηση καμίας απόλυτης πλειοψηφίας από τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη αντιστάθηκε και εξέλεξε τριπλάσιους βουλευτές από αυτούς που προέβλεπαν κάποιες δημοσκοπήσεις.

Μελανσόν: «Η αριστερή συμμαχία πρέπει να κυβερνήσει»

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί ήττα στις βουλευτικές εκλογές και να αναθέσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Ο πρωθυπουργός «πρέπει να φύγει» και «η αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει», είπε.

«Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο», είπε ο Μελανσόν αναφερόμενος στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό που, αν και θεωρήθηκε αρχικά νικητής, βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση.

Παραδοχή ήττας με αιχμές από την ακροδεξιά

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε «μη βιώσιμη»κατάσταση, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν καταλογίζοντας την ήττα του Εθνικού Συναγερμού στην τακτική που εφάρμοσαν για την ψηφοφορία το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η νίκη μας απλώς πήρε μία καθυστέρηση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος ο Μπαρντελά στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll, τονίζοντας ότι «θα ενισχύσουμε το έργο μας στην αντιπολίτευση».

«Παρά το ότι η προεκλογική εκστρατεία του δεύτερου γύρου σημαδεύτηκε από ανώμαλες συμμαχίες, το RN επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του» συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς, η συμμαχία της ντροπής και οι εκλογικές συμφωνίες του Εμανουέλ Μακρόν και του Γκαμπριέλ Αττάλ με τους ακροαριστερούς σχηματισμούς στερούν από τον γαλλικό λαό μια πολιτική ανάκαμψης.

Απόψε, αυτές οι εκλογικές συμφωνίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της ακροαριστεράς», κατέληξε ο Μπαρντελά.

Η πρώτη αντίδραση του Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Συμμετοχή – ρεκόρ στις γαλλικές εκλογές

Η τελική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα φθάσει το 67% από τα ινστιτούτα Ipsos και Opinionway, το 67,1% από το Elabe και το 67,5% από το Ifop, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο, ένα ρεκόρ μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1997.

Ο αριστερός συνασπισμός του μετώπου προηγείται τόσο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού όσο και του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας, σύμφωνα με την Ipsos Talan.

Οι 577 συνολικά βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης εκλέγονται για πενταετή θητεία σε δύο γύρους (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου). Την Κυριακή έγιναν εκλογές για 501 έδρες, αφού δεκάδες βουλευτές εξελέγησαν στον πρώτο γύρο

Με πληροφορίες από CNN, Huffpost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA