//

Σύγχρονη τέχνη: Τα έργα του Κώστα Βαρώτσου στο Castromediano στο Λέτσε

Στο Μουσείο Castromediano στο Λέτσε, τα νέα περιβαλλοντικά έργα του Κώστα Βαρώτσου φέρουν τα σημάδια μιας υπαρξιακής πρόκλησης.

Στην είσοδο του Μουσείου Castromediano στο Λέτσε από τις 29 Ιουνίου, ένα μεγάλο, φλογερό κόκκινο έργο που φτάνει ως τον ουρανό, ύψους 18 μέτρων, ήδη υποδέχεται τους επισκέπτες κι έχει τον τίτλο: η Ελπίδα (Elpis).  

Το έργο αυτό μαζί με τον «Προμηθέα» ένα γιγάντιο γυάλινο γλυπτό που στεγάζεται στον εσωτερικό κήπο, αποτελούν τη μόνιμη παρέμβαση που δημιούργησε ο γνωστός Έλληνας καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος (Αθήνα, 1955) για το μουσείο Σαλέντο, μετά την έγκριση του έργου στο πλαίσιο του PAC – Plan for Contemporary Art του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο την ενθάρρυνση της σύγχρονης εικαστικής έρευνας και τον εμπλουτισμό των δημόσιων συλλογών.

Το έργο: Elpìs είναι η φωτιά της γνώσης, η ίδια που εμψύχωσε τον Sigismondo Castromediano πριν από έναν και πλέον αιώνα και έδωσε το όνομά του στο μουσείο.

Ο «Προμηθέας» είναι αυτός που έκλεψε αυτή τη φωτιά από τους θεούς για να την επιστρέψει στους ανθρώπους και που σήμερα την τροφοδοτεί, σε μια διαρκή πρόκληση προς το άγνωστο.

Με την έκθεση αυτή ο «Προμηθέας» ή το κατεστραμμένο όνειρο της Ευρώπης (μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2025), με επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Giusi Giaracuni και του διευθυντή του Μουσείου Luigi De Luca, ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο Salento.

Μετά την ομιλία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ribezzo τού Μπρίντιζι, στο πλαίσιο του έργου Hospitality of the Gaze, που προωθείται από το Ίδρυμα Pino Pascali του Polignano a Mare, ο Έλληνας γλύπτης διέσχισε για άλλη μια φορά την Αδριατική για να δώσει τη μορφή σε μια ατομική παράσταση που αποτελείται από εννέα γλυπτά, σχεδιασμένα από τη δεκαετία του 1980 και τώρα αναθεωρημένα βάσει της δομής και της διάταξης του μουσείου του Λέτσε.

Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA