//

Μεταξύ «Αρετής και Κακίας» – Όσα έγιναν στο Πολεμικό Μουσείο κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Κοττάκη

Η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου “Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή” του  κ. Μανώλη Κοττάκη, εξελίχθηκε σε εκδήλωση ανατρεπτική, με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς κ. Α. Σαμαρά και κ. Κ. Καραμανλή, να τοποθετούνται, με στοχευμένες θέσεις και αντιθέσεις κατά της κυβέρνησης.

Άλλωστε σε ποια παρουσίαση βιβλίου αναφερόμαστε; Το πόνημα του διευθυντή της εφημερίδας ΕΣΤΙΑΣ κ. Μ. Κοττάκη «Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», κυκλοφόρησε το 2021, ασκώντας σχολιασμό και  έντονη κριτική, στις κρίσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση Καραμανλή και στον τρόπο που τις διαχειρίστηκε , κατά το διάστημα της θητείας της. Τρία χρόνια μετά, το 2024, ανακοινώνεται η παρουσίαση του βιβλίου, στην Αθήνα, στο πολεμικό μουσείου. Χαιρετισμό και ομιλία, θα απεύθυναν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής.

 Οι φιλαναγνώστες που εμφανίστηκαν ήδη από νωρίς στο πολεμικό μουσείο με το βιβλίο ανά χείρας, βρέθηκαν προ εκπλήξεως: ο χώρος της εκδήλωσης, το φουαγιέ, η είσοδος, γεμάτη από κόσμο και από κάμερες. Και όχι απλούς πολίτες. Πολιτικοί επιστήμονες, ιστορικοί, καθηγητές πανεπιστημίου, πρώην υπουργοί, πρώην αρχηγοί κομμάτων, πρώην και νυν βουλευτές και ευρωβουλευτές, στρατιωτικοί βετεράνοι, μητροπολίτες, στελέχη υπουργικών γραφείου,… Όλοι σαν να περίμεναν κάποιες δηλώσεις…

            Η έκπληξη για τον απλό φιλαναγνώστη θα συνεχίζονταν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. Η εκδήλωση, ξεκίνησε με αναφορές στον επίκαιρο χαρακτήρα του βιβλίου, λόγω των ζητημάτων διαχείρισης της ενέργειας. Αναφορές στο περιεχόμενο, παρουσίασαν  ο εκδότης κ. Η. Λιβάνης, ο κ. Π. Ρουμελιώτης, ο κ. Ι. Βαληνάκης, Γ. Λακόπουλος και λιγότερο ο συγγραφέας κ. Μ. Κοττάκης. Οι εισηγήσεις, περιλάμβαναν ολιγόλεπτη αναφορά και σχολιασμό στο περιεχόμενο του βιβλίου. Εκεί τελείωνε το ταξίδι του φιλαναγνώστη, που αν και ήρθε από νωρίς ίσως να βρήκε μια θέση έξω από την αίθουσα. Ίσως ποτέ δεν θα βρει τον κ. Κοττάκη μέσα στον κόσμο, στις κάμερες, για να του υπογράψει το βιβλίο του και ποτέ, δεν θα φαντάζονταν αυτό που θα ακολουθούσε.

Μετά το πέρας της εισήγησης του κ. Μ Κοττάκη, η εκδήλωση αλλάζει χαρακτήρα. Στο βήμα, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Η ομιλία του κ. Σαμαρά είχε τίτλο, αρχή, εκτενή μέση και τέλος. Έμμεσα, ίσως το νήμα του περιεχομένου όσων αναφέρθηκαν να είχε κάποια άκρη στην πολύπλευρη κρίση της περιόδου Καραμανλή, αλλά έως εκεί. Ο απόγονος της Πηνελόπης Δέλτα, είχε ξεσπαθώσει. Για πρώτη φορά, ειπώθηκαν θέσεις, καλύτερα αντιθέσεις, ξεκάθαρες και στοχευμένες κατά της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσα ακούστηκαν, δεν άφηναν απορίες. Η Ελλάδα, πρέπει άμεσα, να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της, να διεκδικήσει την ΑΟΖ, να μην αφήνει την εξωτερική της πολιτική σε επίπεδο κατευναστικών συνεργασιών με την Τουρκία, να διεκδικήσει άμεσα την ταυτότητα της που βάλλεται από το επονομαζόμενο νεοσύστατο κράτος «Βόρεια Μακεδονία», να μην αφήσει τους νέους πολιτικούς, ως κακούς χειριστές της νέας τεχνολογίας  να υποκλίνονται στη woke κουλτούρα, γιατί θα οδηγηθούμε σε ολοκληρωτισμό. Οι αποκλίσεις, όπως τόνισε, εμποδίζουν την ενότητα της ευρωπαϊκής ένωσης.

 Ολόκληρη η ομιλία, ήταν στοχευμένη στο ζήτημα των αξιών. Των αξιών που οδηγούν στην εκδήλωση συμπεριφορών της κοινωνίας και της πολιτικής. Το αξιακό ζήτημα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ζήτημα της κοινωνίας, της εθνικής ταυτότητας, της πολιτικής ζωής. Γάμος ομόφυλων, εθνικά θέματα, μεταναστευτικό, εξωτερική πολιτική, νέα εποχή. Όλα, με γνώμονα την κρίση που κορυφώνεται στην Ευρώπη και εκδηλώθηκε μέσα από τους δείκτες αποχής των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για ανταρσία, όπως ανέφερε ο κ. Α. Σαμαράς, λόγω της πολεμικής συγκυρίας που συμβαίνει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η στροφή προς τα εθνικά θέματα που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, ήρθε εχθές στο τραπέζι, ως ωμή αλήθεια. Όσο πιο «ανοιχτή» φαίνεται πως μοιάζει η κοινωνία μας, τόσο περισσότερο το εθνικό της συμφέρον, η αυτοκυριαρχία της και κατ’ επέκταση η ταυτότητα της, απειλείται.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, έθεσε τον εαυτό του μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, έθεσε την Ελλάδα απέναντι στην Δύση, απέναντι σε όσους διεκδικούν την αυτοδυναμία της. Αναφέρθηκε σε προσωπικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα και την ιστορία.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή. Κοινή στόχευση, ίδιος προσανατολισμός με τον κ. Α. Σαμαρά. Τα εθνικά ζητήματα πρωτοστατούν και στην δική του ομιλία. Σκόπια, Τίρανα, Τουρκία, Κόσοβο. Τα κόκκινα πανιά της εξωτερικής πολιτικής κυμάτισαν.

 Φαίνεται πως η χθεσινή συνάντηση, ίσως να ήταν μια οργανωμένη κίνηση που είχε ως στόχο, όχι απλώς να θίξει τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά να προβάλλει μια γραμμή αντίστασης σε αυτή. Οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, ήταν ξεκάθαρη γροθιά στο στομάχι της ελληνικής κυβέρνησης. Η μελλοντική εμφάνιση ενός «δεξιού» κόμματος υπό την καθοδήγηση και την ηγεσία τους, είναι η πρώτη σκέψη που απορρέει  στον πολίτη που έφευγε στο πέρας της εκδήλωσης. Ίσως, ο διευθυντής της πιο ιστορικής εφημερίδας της Ελλάδας, να έθιξε με τον πιο στοχευμένο τρόπο, την κρίση που εξελίσσεται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη. Σε μία παρουσίαση βιβλίου δεξιού προσανατολισμού, διατυπώθηκε, ενισχύθηκε, κορυφώθηκε και πέρασε ξεκάθαρα το μήνυμα μιας άλλης δεξιάς. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι επιλογές και οι δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι βετεράνοι της Νέας Δημοκρατίες με όραμα ηγέτη, προτάσσοντας το χρέος του απέναντι στην ιστορία και το μέλλον, χάραξαν την πορεία μιας νέας αυτής δεξιάς. Oι χθεσινές θέσεις, ήρθαν να τονίσουν την εσωτερική κρίση που διαμέλισε τον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ. Στη Νέα Δημοκρατία η εσωτερική αντίθεση, εχθές, δηλώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Οι μελλοντικές εξελίξεις, θα δείξουν αν θα αναδυθεί ένα νέο κόμμα, μια νέα ομάδα δεξιάς, ή αν η χθεσινή εκδήλωση ήταν το τελευταίο πυροτέχνημα στον γάμο του Καραγκιόζη.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ο κ. Α. Γεωργιάδης έφυγε νωρίς και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Μαρινάκης, προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποφύγει τις κάμερες.

Χαραλαμπία Καρούσου Τσελέντη

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA