Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα «χαρτιά» είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, με ισχυρό νόμισμα και δυνατότητα παρέμβασης στα παγκόσμια δρώμενα. Προφανώς οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι δεν είναι ακριβώς έτσι αλλά μόλις τώρα διαπιστώνεται πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.
Χωρίς επαρκή στρατό, χωρίς πολεμοφόδια, χωρίς στρατηγική για την αντιμετώπιση σοβαρών κρίσεων στον τομέα της ενέργειας, με σοβούσα την μεταναστευτική κρίση και κυρίως ασταθής και αβέβαιη από ένα κόσμο που δείχνει να αναδιατάσσεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ελπίζει σε αυτά τα… θαύματα που κάνουν όλες οι «Μαντόνες» της μαζί όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο.
Οι συρρικνωμένοι στρατοί της Ευρώπης
Για τους ολοένα και πιο συρρικνωμένους στρατούς της Ευρώπης και τη μείωση των στρατευμάτων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, γράφει η εεφημερίδα Financial Times.
Συγκεκριμένα για τη Γερμανία, η εφημερίδα σημειώνει ότι με 181.000 εν ενεργεία στρατιώτες, ο γερμανικός στρατός υπολείπεται κατά τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες από αυτούς που οι στρατιωτική του ηγεσία λέει ότι χρειάζεται για να εκπληρώσει την τρέχουσα εντολή του. Το έλλειμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, αλλά οι αριθμοί στρατευμάτων από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών δείχνουν ότι δεν είναι το μόνο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει τους ετήσιους στόχους του για τις στρατιωτικές προσλήψεις κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία και πέρσι οι χερσαίες δυνάμεις του έχασαν 4.000 στρατιώτες.
Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη με 203.850 άνδρες και γυναίκες, εξακολουθούν να υπολείπονται των αριθμών που λένε οι στρατηγοί ότι απαιτούνται και έχουν μειωθεί κατά 8% από το 2014.
Στην Ιταλία, το μέγεθος του στρατού έχει μειωθεί από 200.000 πριν από μια δεκαετία σε 160.900 σήμερα. Στα χαρτιά, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαθέτουν 1,9 εκατ. στρατιώτες – φαινομενικά αρκετοί για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία (1,1 εκατ. στρατιώτες και 1,5 εκατ. έφεδροι). Αλλά στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα δυσκολεύονταν να δεσμεύσουν περισσότερους από 300.000 στρατιώτες σε μια σύγκρουση – και ακόμη και τότε, αυτό θα απαιτούσε μήνες προετοιμασίας, λένε αναλυτές στους FT.
“Ο αμυντικός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για πολλά χρόνια αφορούσε το “Είστε έτοιμοι να παράσχετε 300 ειδικές δυνάμεις για το Αφγανιστάν” και δεν είχε καμία σχέση με τη μαζικότητα. Αυτό δημιούργησε κενά”, λέει ο Camille Grand, διακεκριμένος συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Με εξαίρεση την Ελλάδα και την Τουρκία, “έχουμε δει μια συρρίκνωση των δυνάμεων σε όλη την ήπειρο χρόνο με το χρόνο”.
Το Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας
Βασικά μέρη του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανίας, που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, θα αντιμετωπίσουν μια «ψευδοψηφοφορία» (27/6) για την αξιολόγηση των διαπραγματεύσεων. Στόχος της κίνησης είναι να παραγκωνίσει τη σθεναρή αντίθεση της Γαλλίας στη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για ξένη παραγωγή αμυντικών στοιχείων.
Τρεις μήνες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μια μακροπρόθεσμη πολιτική αμυντικής βιομηχανίας για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, η EDIP, οι αμυντικοί εμπειρογνώμονες των χωρών της ΕΕ έχουν σημειώσει πρόοδο στις συζητήσεις. Η μακρά διαδικασία οδήγησε τη βελγική προεδρία του Συμβουλίου να εκδώσει ένα τελευταίο συμβιβαστικό κείμενο σε μέρη του κειμένου αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ σχεδιάζεται επίσης μια «ψευδής ψηφοφορία» για τμήματα του κειμένου την Πέμπτη (27 Ιουνίου), σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη μέτρηση της προόδου των διαπραγματεύσεων. Η τελική ψηφοφορία επί του κειμένου, που δεν αναμένεται για άλλον ένα χρόνο, θα απαιτήσει ειδική πλειοψηφία για να ψηφιστεί.
Ο συμβιβασμός, ωστόσο, δεν είναι σύμφωνος με αυτό που θα περίμεναν ορισμένες χώρες, ιδίως η Γαλλία, από το κείμενο. Το Παρίσι είναι εδώ και καιρό κατά της χρήσης κονδυλίων της ΕΕ προς όφελος ξένων εταιρειών και χωρών και, ως εκ τούτου, είναι ενάντια στη χρηματοδότηση όπλων, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων που μπορεί να υπόκεινται σε περιορισμό χρήσης, να προέρχονται δηλαδή από τις ΗΠΑ -σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Ούτε καν φυσικό αέριο
Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία θεωρείται αβέβαιο, ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης απέδωσαν καρπούς, αναφέρεται δημοσίευμα της Isalia Stieffatre στη Le Figaro, σημειώνοντας, ότι σύμφωνα με την έκθεση, λόγω της καθυστέρησης των μέτρων, όταν σημειωνόταν κάποια σταθεροποίηση και πολλά κράτη μέλη είχαν λάβει εθνικά μέτρα, τα πραγματικά οφέλη από αυτές τις ενέργειες «παραμένουν αβέβαια και συχνά δεν μπορεί να αποδειχθεί».
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, σήμερα η Ένωση κινείται αργά αλλά σταθερά στον δρόμο της ανεξαρτησίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που κάθε άλλο παρά ήταν προφανές μόλις πριν από τρία χρόνια. Η Ana Maria Jaller-Makarewicz, επικεφαλής ενεργειακή αναλύτρια για το ινστιτούτο IEEFA Europe, αφού επισημαίνει τη μείωση και εφέτος της ζήτησης της Ευρώπης για φυσικό αέριο κατά 3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επιμένει, ότι «η ασφάλεια του εφοδιασμού δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για όσο διάστημα αυτοί οι αριθμοί πέφτουν.»
Υπογραμμίζεται η μείωση και των εισαγωγών LNG, κατά 5% στις χώρες της ΕΕ από τον περασμένο Απρίλιο, αν και επισημάνθηκαν από την έκθεση του CEC ως πιθανό «πρόβλημα», με την Ana Maria Jaller-Makarewicz. να αναφέρει επ’ αυτού: «Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η ζήτηση φυσικού αερίου έως το 2030 θα είναι χαμηλότερη, όπως και οι εισαγωγές LNG. Μπορεί να έχουμε ήδη φτάσει στο αποκορύφωμα των εισαγωγών LNG.»
Όμως, το CEC πιστεύει, ότι αν και το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης, που τέθηκε σε εφαρμογή από την Ένωση έχει ουσιαστικά βοηθήσει τους 27 να βγουν γρήγορα από την κρίση, η ΕΕ, σε αυτό το στάδιο, δεν είναι εντελώς έτοιμη να αντέξει μια νέα ενεργειακή κρίση.
Εκτιμά, όπως σημειώνεται, ότι τα προτεινόμενα μέτρα προσαρμογής εξακολουθούν να μην διασφαλίζουν την πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε προσιτές τιμές, γεγονός, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην ευρωπαϊκή συνεργασία κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κρίσης.
Le Figaro [L’Europe n’est pas assez armée pour faire face à une prochaine crise du gaz]
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/6/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA