/

ΑΝΤΩΝΗΣ. Π. ΑΡΓΥΡΟΣ: ΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1386 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το Ελληνικό Έθνος γιορτάζει τα 160 χρόνια από την Ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα(21.5.1964-21.5.2024).Τα Ιόνια Νησιά ή Επτάνησα είναι η παντοτινή πύλη Ανατολής και Δύσης, ένα στρατηγικό σταυροδρόμι, ένας κόσμος ολόκληρος, μια συνεχής ιστορική εξέλιξη.

Υπήρξαν τα Επτάνησα διαχρονικά πνευματικός φάρος με μέγιστη εθνική, πνευματική, προσφορά στην πνευματική ζωή του νέου ελληνισμού. Παρά τις κατακτήσεις διέσωσαν τα Ιόνια νησιά  την Ελληνική γλώσσα και μάλιστα την δημοτική.

Μετά την πτώση του Βυζαντίου(1264)από τους Σταυροφόρους ,τα νησιά του Ιονίου πέρασαν στην κατάκτηση των Λατίνων, των Βενετών(1386,των Γάλλων (1797-1798,1807-1814)ΤΩΝ Ρωσοτούρκων ,όπου και περίοδος του πρώτου ελληνικού Κράτους της Επτάνησου Πολιτεία(1800-1807).και τελικά των Άγγλων(1814-1864).Σ’ ολόκληρο αυτό το μακρό διάστημα και ιδίων από την  Βενετική κατάκτηση 1386 μέχρι την Ένωση με την Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί απετέλεσαν μια ενιαία οντότητα, με ενιαία Ελληνική έκφραση και δράση και με συνεχείς αγώνες(Ναυμαχία Ναυπάκτου, Ορλωφικά, επανάσταση του 1821 κλπ.) και δραστηριότητες με στόχο την εθνική αποκατάσταση και Δημοκρατική διεύρυνση του Ελληνικού Κράτους(αγώνες των Ριζοσπαστών για την Ένωση αιματηρές εξεγέρσεις στην Λευκάδα και στη Κεφαλονιά κλπ., συμμετοχή στο Σύνταγμα 1864 των Επτανησίων βουλευτών κλπ., συμμετοχή στους Εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες, όπως στην Κρήτη κλπ.),χωρίς να λησμονούμε την συμμετοχή των Επτανησίων στον Διαφωτισμό και αργότερα στην Πνευματική άνθηση του Ελληνικού Κράτους. Τα Ιόνια νησιά πέρασαν πολλά για να φθάσουν στην πολυπόθητη και πολύ λατρεμένη Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα(1864). Η Ελληνική Πολιτεία με τους νόμους για  την Αυτοδιοίκησή, πολύ σωστά όρισε το 1987 την  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  να είναι μία από τις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας ,ενώ στην πραγματικότητα περιλαμβάνει την  ίδια ακριβώς διοικητική διαίρεση από το 1386 μέχρι σήμερα. Αποτελείται από 32 νησιά εκ των οποίων κατοικούνται μόνο τα 14. Η Περιφέρεια διαθέτει 1.056 χλμ. ακτογραμμής με κύρια δραστηριότητα τον τουρισμό. Τα Ιόνια νησιά διαθέτουν ιδιαιτερότητες που αφορούν την ιστορία τους και την πολιτιστική τους κατάσταση, αλλά και την ανάπτυξη τους γενικότερα, ώστε κάθε συζήτηση για διάσπαση της μακραίωνης ενότητας τους να είναι εξωπραγματική και ανεφάρμοστη και σε κάθε περίπτωση αντίθετη  με τις επιθυμίες  των κατοίκων  της. Πληροφορηθήκαμε για τυχόν «σκέψεις» των Ευρωπαίων μείωσης των Περιφερειών στη χώρα μας από 13 σε 8(ερήμην της Ελλάδος). Δεν διανοούμαι και δεν συμμερίζομαι  τι ακριβώς συζητείται στην γραφειοκρατία της Ένωσης. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, η δε διαίρεση των Περιφερειών εξυπηρετεί εκτός από αναπτυξιακούς και ιδίως ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ, πράγμα που καλώς γνωρίζει το Υπουργείο των Εξωτερικών. Ας μην ξεχνάμε ότι και η Συμφωνία των Μ. Δυνάμεων για την Ένωση των Ιονίων Νήσων, έγινε ερήμην της Ελλάδος και η τελευταία προσπάθεια προσάρτησης τους στην Ιταλία από τον Μουσολίνι  με προεξάρχοντα τον Παρίνι έγινε το 1941-1943.

Την 22 Ιούλιου του 1864, ο βουλευτής Μ. Σχοινάς, ανερχόμενος στο βήμα και  υποδεχόμενος τους Επτανήσιους βουλευτές στην Ελληνική βουλή  αναφέρει : «Σεις αδελφοί Επτανήσιοι […] διεσώσατε την ζωήν της εθνικότητος, την γλώσσαν, την θρησκείαν και τας ιστορικάς παραδόσεις […]». Στην ιδία συνεδρίαση ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης λέγει: «.. η Ελλάς του 1821 αναγγενάται και ταυτίζεται μετά της Ελλάδος του 1864».

Αντώνης Αργυρός

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/6/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA