///

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

          Νιώθουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για το σοβαρό πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει στη λειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης μια άστοχη υπουργική απόφαση.

          Με δεδομένο ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει αφήσει την τελευταία χρονική περίοδο (πριν από τους σεισμούς του 2014) την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη χωρίς μόνιμο υπάλληλο, κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας αποσπά εκπαιδευτικό για ένα σχολικό έτος. Από το Σεπτέμβριο του 2014 και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023 η απόσπαση δινόταν στη γνωστή σε όλους μας  εκπαιδευτικό Βάσω Μαθιουδάκη, μια και αυτή μόνο υπέβαλλε σχετική αίτηση απόσπασης. Φέτος για πρώτη φορά υπήρξαν, εκτός από την αίτηση της Β. Μαθιουδάκη, άλλες δυο αιτήσεις από αντίστοιχους εκπαιδευτικούς.

          Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το Εφορευτικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τις υποψηφιότητες, χωρίς ωστόσο να είναι η γνώμη του δεσμευτική για τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος και έχει τον τελικό λόγο, καθώς υπογράφει τη σχετική απόφαση της απόσπασης. Εμείς, λοιπόν, ως Εφορευτικό Συμβούλιο διατυπώσαμε τη γνώμη μας-πρότασή μας, την οποία και επισυνάπτουμε για την ενημέρωση των συμπολιτών μας. Η υπουργική, όμως, απόφαση με αρ. πρωτ. 61047/Γ4/4-6-2024 (η απόφαση δηλαδή για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην Εθνική Βιβλιοθήκη και σε όλες τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας) δεν έλαβε υπόψη της την πλήρως αιτιολογημένη γνωμοδότηση του Εφορευτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα η υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης να μην επιτρέπει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2024 την κανονική/ουσιαστική λειτουργία της Βιβλιοθήκης μας. Και τούτο, επειδή δεν αποσπάστηκε η Β. Μαθιουδάκη, η οποία ήταν η μοναδική υποψήφια που ουσιαστικά διέθετε τα απαραίτητα προσόντα για τη συγκεκριμένη θέση. Μακάρι μαζί με αυτήν να είχαν αποσπαστεί και οι άλλοι δύο υποψήφιοι. Αλλά και ο ένας από αυτούς τους δύο που αποσπάστηκε, θα μπορούσε να λειτουργήσει προωθητικά  για τη Βιβλιοθήκη μόνο αν ήταν η δεύτερη απόσπαση μετά από εκείνη της Β. Μαθιουδάκη.

          Επομένως, δεν αντιδικούμε με τον συγκεκριμένο νεοαποσπασθέντα υπάλληλο. Αντίθετα, τον καλωσορίζουμε και ευχόμαστε και ελπίζουμε να είναι δημιουργική η παρουσία του στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη. Αντιδικούμε, όμως, με εκείνες τις λογικές που αδιαφορούν τελείως για το δημόσιο συμφέρον, κατακρίνουμε εκείνες τις αντιλήψεις που ενδιαφέρονται μόνο για την ικανοποίηση των προσωπικών τους αναγκών παραβλέποντας τις ανάγκες του κοινού, καταδικάζουμε εκείνες τις συμπεριφορές θεσμικών προσώπων και φορέων που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους, καταγγέλλουμε εκείνες τις πρακτικές που θεωρούν το Κράτος/το Δημόσιο τσιφλίκι τους με ό,τι συνεπάγεται αυτό…

         Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της παραπάνω άστοχης υπουργικής απόφασης συνεδρίασε το Εφορευτικό Συμβούλιο και μετά από συζήτηση κατέληξε σε κείμενο επιστολής εντονότατης διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας, απαιτώντας την άρση του σοβαρότατου προβλήματος με την απόσπαση της Β. Μαθιουδάκη. Επισυνάπτουμε για την ενημέρωση των συμπολιτών μας την επιστολή/διαμαρτυρία μας προς τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας. Ταυτόχρονα, η Β. Μαθιουδάκη υπέβαλε ένσταση, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωσή μας, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο στην Αθήνα.

          Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά και από αυτήν την εξέλιξη ο υπουργός Παιδείας θα λάβει σοβαρά υπόψη του την παραπάνω απόφαση και θα αποδεχτεί την ύστατη στιγμή την πρότασή μας για συμπληρωματική απόσπαση της Β. Μαθιουδάκη, προκειμένου η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη να συνεχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου απρόσκοπτα τη λειτουργία της προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας, της έρευνας και της επιστήμης γενικότερα.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/6/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA