/

Στα οξυμένα προβλήματα της Κεφαλλονιάς & Ιθάκης απάντησαν με τον ρεαλισμό των χαμηλών προσδοκιών

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κεφαλονιά καταθέσαμε μεταξύ άλλων (Αθλητικές Υποδομές Ζακύνθου, Πτώχευση FTI ), ένα ΕΗΔ Θέμα και  δυο Επερωτήσεις για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που αφορούσαν στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, στην γέφυρα του ΧΕΙΜΩΝΙΚΟΥ, στον ΜΥΡΤΟ και στην Αντιπλημμυρική Προστασία των νησιών μας.

Είναι η σταθερή αντίληψή μας να συζητούνται και να σχεδιάζονται τα κρίσιμα προβλήματα που αφορούν στις ανάγκες του λαού. Όταν δε, η συνεδρίαση γίνεται σε διαφορετικά νησιά ιεραρχούμε και θέτουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες του αντίστοιχου νησιού.

Η επανάληψη των ίδιων προβλημάτων τα οποία παραμένουν στην ίδια κατάσταση για χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό ή ελάχιστα πράγματα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν και τις δυνατότητες της εποχής , από όλες τις Περιφερειακές Αρχές που εναλλάχτηκαν(ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Σήμερα δεν μπορούν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ή να κάνουν πως δεν ξέρουν οι άλλες δυνάμεις, της κας. Κράτσα (ΝΔ), του κ. Γαλιατσάτου-ΑΝΑΣΑ(ΣΥΡΙΖΑ),της κας. Δρύ (ΠΑΣΟΚ), ούτε να κρύβονται πίσω από τις Επερωτήσεις που αναφέρονται στα προβλήματα που η πολιτική τους ποτέ δεν έλυσε.

Ας μην ξεχνιόμαστε, μέχρι πριν μερικούς μήνες στην Π.Ι.Ν. για 4 ½ χρόνια συνδιοικούσαν ,Κράτσα-Σπύρου (ΝΔ), μαζί με  Αλεξάκη-Σπανό(ΠΑΣΟΚ) και τα προ προηγούμενα 5 χρόνια Γαλιατσάτος-(ΑΝΑΣΑ-ΣΥΡΙΖΑ), αντίστοιχα και οι κυβερνήσεις τους.  Απέναντι σε ένα λαό και δυο νησιά που είναι κτυπημένα από συνεχόμενα φυσικά φαινόμενα και εγκαταλελειμμένα από κυβερνήσεις και Περιφερειακές Αρχές.

 Οι απαντήσεις της  σημερινής Περιφερειακής Αρχής του κ. Τρεπεκλή  δεν ξεφεύγουν από την πεπατημένη διαπιστώσεις, μπαλάκι ευθυνών, υποσχέσεις και στο τέλος οι δυσκολίες .

Διαπιστώσεις:  «…. υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Οδικό Δίκτυο, στην ύδρευση… στο σκέλος των υποδομών».

Μπαλάκι ευθυνών: «απεντάχθηκαν…..έργα…..υπάρχουν  παρκαρισμένα χρήματα….δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες….».

Υποσχέσεις : νέες μελέτες, νέες επικαιροποιήσεις μελετών…νέες διαδικασίες..».

Δυσκολίες: «… δεν έχουμε χρήματα….δεν έχουμε συνεργασία  με το κράτος …δεν έχουμε φτιάξει ακόμα τον στρατηγικό σχεδιασμό…..το υπουργείο δεν ξεκίνησε τα έργα…».

Από την άλλη αρνήθηκαν τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Να  εγγράψουν στον προϋπολογισμό νέα χρήματα για Αντιπλημμυρικά έργα που θα αντικαταστήσουν τα ελάχιστα που υπήρχαν και δόθηκαν στους Δήμους για οδοποιία.

Να προβλέψουν τα αναγκαία χρήματα  για έργα Αντισεισμικής, Αντικεραυνικής και Αντιπυρικής Προστασίας .

Κάτω από την πίεση της Λαϊκής Συσπείρωσης και των κατοίκων ,δέχτηκαν να απαιτήσουν τη εναλλακτική δίοδος πρόσβασης από το ΧΕΙΜΩΝΙΚΟ και την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων από την καθυστέρηση .

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού Βουλευτή, ο οποίος διαπίστωσε ότι: «….οι υψηλοί όγκοι (της Κεφαλονιάς) κάνουν να έχουμε πολλά προβλήματα…».

Καμία κουβέντα από Βουλευτή και Περιφερειακή Αρχή γιατί δεν έχει ξεκινήσει το έργο της Αντιπυρικής Προστασίας της Ιθάκης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και η μελέτη έχει ολοκληρωθεί  από τον Ιανουάριο του 2024.

Καμία απαίτηση για την χρηματοδότη που πρότεινε το Τεχνικό Δελτίο της Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης μετά τον ΙΑΝΟ προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και η κυβέρνηση είχε κουτσουρέψει με την ανοχή της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής.’

Έμεινε αναπάντητο το ερώτημα αν υπάρχει ομαλή χρηματοδότηση του έργου του ΧΕΙΜΩΝΙΚΟΥ, αν τα ποσά φτάνουν για να ολοκληρωθεί το έργο και να δοθεί σε χρήση, η μεγάλη καθυστέρηση της έναρξης των έργων στον Μύρτο.

Είναι φανερό παρά τις μεγάλες κουβέντες και την «αυτοδιοικητική ανεξαρτησία», ότι  όταν οι Περιφερειακές Αρχές υποτάσσονται στο δρόμο του ρεαλισμού της οικονομίας, των αναγκών της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών σχεδίων , της κυβερνητικής πολιτικής κόστους – οφέλους , δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που η πολιτική τους δημιουργεί.

Η πολιτική που γεννά τα προβλήματα που κάνουν την ζωή του λαού δύσκολη, επικίνδυνη, εφιαλτική μπορεί να απαντηθεί από την οργάνωση , τις διεκδικήσεις και τον αγώνα του ίδιου του λαού.

Από «σωτήρες» χορτάσαμε . Ας μην περιμένουμε τις επισκέψεις από και προς τους υπουργούς.  Η μόνη αποτελεσματική επικαιροποίηση είναι του συνθήματος: «Ο λαός σώζει τον λαό»

**********************************

ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ και ΑΥΤΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ «ΕΤΟΙΜΟΙ»!

Ξεπερνάνε τα όρια του πολιτικού κυνισμού οι δηλώσεις Κυβερνητικών παραγόντων και των τοπικών Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών περί «ετοιμότητας» και «εγρήγορσης», ενόψει της αντιπυρικής περιόδου όταν αυτήν την στιγμή:

          Όλα τα νησιά μας στερούνται νερού, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας έργων υποδομής και διαχείρισης υδατικών πόρων προς όφελος του λαού. Σε Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα οι διακοπές του νερού είναι συνεχείς και χωρίς τέλος.

          Τα ορεινά χωριά όλων των νησιών είναι είτε χωρίς δίκτυο είτε χωρίς νερό για πάνω από 3 μέρες.

          Οι αγροτικοί δρόμοι είναι ακαθάριστοι, οι αντιπυρικές ζώνες σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ υπάρχουν χωριά χωρίς οδούς διαφυγής.

          Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό (1-2 εργαζόμενους), χωρίς μηχανήματα και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Τα νησιά μας, πόλεις και χωριά, είναι εγκληματικά αθωράκιστα, η «πρόληψη» παραμένει άγνωστη λέξη για κράτος, κυβέρνηση και τοπικές αρχές.

Καλούμε το λαό να μην εφησυχάζει, γιατί για άλλη μια χρονιά, οι παράγοντες που οδηγούν σε τεράστιες καταστροφές είναι εδώ, μπροστά μας.

Ενδεικτικά:

          Πλήρης απουσία οργανωμένου σχεδίου πρόληψης

          Παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας.

          Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών. Η Δασική Υπηρεσία, τα δασαρχεία είναι απογυμνωμένα από χρηματοδότηση και προσωπικό.

          Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μέσα καταστολής υπολείπονται κατά πολύ για την αποτελεσματική καταστολή, ενώ και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες. Οι μάχιμοι πυροσβέστες μόνιμοι, συμβασιούχοι και μετακινούμενοι, κατά την αντιπυρική περίοδο φτάνουν κυριολεκτικά στα όριά τους, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

          Το ιπτάμενο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικότατες ελλείψεις σε ιπτάμενα μέσα και τη συντήρησή τους,

          Η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, οι υποδομές από τις κυβερνήσεις αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών σχεδίων δημιουργώντας αδιαπέραστα τείχη.

          Οι κλιματολογικές συνθήκες χρησιμοποιούνται διαχρονικά ως άλλοθι για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες και η επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού. Πάνω εκεί κουμπώνει και η καταστροφολογία της «κλιματικής κρίσης», που κάνει δήθεν μάταιη κάθε προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.

Τι μένει λοιπόν; Να εύχεσαι μη σου τύχει, κι αν σου τύχει, τρεχάτε ποδαράκια μου! Όχι! Για μας δεν είναι κόστος η πυροπροστασία. Η ζωή του λαού έχει αξία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έγκαιρα κατέθεσε στο Π.Σ. στις 21/4/2024, ως θέμα προς συζήτηση, τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αντιπυρική περίοδο, αλλά σύσσωμη η Περιφερειακή Αρχή το καταψήφισε με το επιχείρημα ότι θα φέρει η ίδια το θέμα «μετά από τις συναντήσεις με αρμόδιους φορείς» και ικανοποιημένη από τις δηλώσεις του υπουργού για τους δασοκομάντος που θα φέρει στα νησιά.

Φυσικά ακόμα περιμένουμε τη συζήτηση, ενώ οι πυρκαγιές ήδη ξεκίνησαν.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Η υπόθεση της προστασίας της ζωής του λαού είναι στα χέρια του και στον αγώνα για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπυρικής θωράκισης χωρίς καμία έκπτωση, αναμονή ή συμβιβασμό. Κανένα μέτρο δεν θα πάρουν κυβερνήσεις και τοπικές Διοικήσεις που υποκλίνονται στην πολιτική «κόστους-οφέλους».

Άλλωστε ο λαός, οι κάτοικοι, οι εθελοντές, οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι είναι που πέφτουν κάθε φορά στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς με την ψυχή τους και όσα μέσα διαθέτουν.

***************************

Πατώντας το παρακάτω link στο διάστημα 1h & 22΄ έως 1h & 32΄ θα παρακολουθήσετε την παρέμβαση της Αλεξάνδρας Μπαλού, Περιφερειακής Συμβούλου επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαμης στην Κεφαλονιά στις 17.06.2024.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/6/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA