/

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης: Ενημέρωση σχετικά με το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Ιθάκης

Σήμερα ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών διενέργειας διαγωνισμού (1/2024, ΕΣΗΣΗΣ 346845) με την ανοικτή διαδικασία για συμβάσεις με προϋπολογισμό άνω του ορίου εφαρμογής της Ενωσιακής Νομοθεσίας για τις «Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ξυλόγλυπτου επιχρυσωμένου τέμπλου με τις εικόνες του, των ξύλινων στασιδιών με τη ξύλινη επένδυση των αναβαθμών τους καθώς και του λίθινου δαπέδου, του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων Υπεραγίας Θεοτόκου, στο Βαθύ Ιθάκης» στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Αντιμετώπιση βλαβών που προκλήθηκαν σε μνημεία, μουσεία και υποδομές αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης (ΕΦΑΚΕΦΙ) από τον Κυκλώνα «Μπάλλο» στο νησί της Ιθάκης το 2021» με κωδικό MIS (ΟΠΣ) 5158722 (Κωδ. Απόφασης: 14074) στο «ΤΠΑ ΥΠΠΟΑ Α.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 2021-2025» στον Άξονα Προτεραιότητας «Πρόληψη & διαχείριση κινδύνων και κωδικό Πράξης 2021NA21400002.

Ο Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου αποτελεί ιστορικό μνημείο της Ιθάκης και Μητροπολιτικό της Ναό. Η χρηματοδότηση των βλαβών που προέκυψαν από το κυκλωνικό φαινόμενο «Μπάλλος» διατέθηκε από το ΠΔΕ-ΕΠΑ του ΥΠ.ΠΟ. με Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από αυτοψία που διενεργήθηκε στον χώρο από την Εφορεία, παρουσία και του Δημάρχου Ιθάκης, ο οποίος στάθηκε αρωγός σε όλες τις εισηγήσεις της Εφορείας. Άμεσα η Εφορεία συνέταξε Τεχνικό Δελτίο Φυσικών Καταστροφών (ΤΔΦΚ) σε συντονισμό με τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών του ΥΠ.ΠΟ.

Στο πλαίσιο του ΤΔΦΚ εκπονήθηκαν εξειδικευμένες μελέτες υπό την εποπτεία και τις οδηγίες του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων της Εφορείας, εγκρίθηκαν από τα αρμόδια Συμβούλια, ο δε Διεθνής Ανοικτός Διαγωνισμός προετοιμάσθηκε από τα Τμήματα Συντήρησης και Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας, ενώ η Επιτροπή Διενέργειας της Υπηρεσίας έφερε εις πέρας τη διαδικασία με υποδειγματικό τρόπο. Επίκειται η υπογραφή της σχετικής Σύμβασης.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου προσβλέπουμε πάντοτε και στην αρωγή του Δήμου Ιθάκης, η συνεργασία μας με τον οποίο είναι άψογη και πολυεπίπεδη.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21/6/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA