/

Νέα από τον Βουλευτή Κεφαλλονιάς και Ιθάκης

Π. Καππάτος στο “Π”: Η Νέα Πνοή της Εθνικής Άμυνας: Ριζοσπαστικές Αλλαγές και Καινοτομίες για τον 21ο Αιώνα

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», φέρνει μια σειρά από καινοτόμες μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουν να αναδιαμορφώσουν το τοπίο της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας μας.

Ο κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η προετοιμασία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η έμφαση δίνεται στη ριζική ανανέωση των οπλικών συστημάτων, την αναδιάρθρωση της στρατιωτικής δομής και την ενίσχυση της καινοτομίας, χρησιμοποιώντας τις εγχώριες δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ισχυρού και αυτοδύναμου αμυντικού συστήματος, ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), ενός θεσμικού οργάνου που θα αναλάβει την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας. Το κέντρο αυτό θα λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρεία, εποπτευόμενη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, και θα επιδιώκει την υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας. Μέσω της υποστήριξης νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και της συνεργασίας με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, το ΕΛΚΑΚ θα προάγει την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ). Προβλέπεται η δυνατότητα αυτόνομης διοργάνωσης διδακτορικών σπουδών, η απλοποίηση της ίδρυσης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και η συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ερευνητικά προγράμματα και μεταδιδακτορική έρευνα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν τον ρόλο των ΑΣΕΙ ως κέντρα αριστείας, προάγοντας την υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης και έρευνας.

Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης τη σύσταση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό το σώμα θα συγκεντρώσει το σύνολο του προσωπικού πληροφορικής από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, παρέχοντας ενιαία διοίκηση και εκπαίδευση. Μέσω της δημιουργίας τμημάτων τεχνητής νοημοσύνης και αναλυτικής δεδομένων, το Κοινό Σώμα Πληροφορικής θα ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια και την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής.

Τα κράτη οφείλουν πάντα να επιδιώκουν την αύξηση της ισχύος τους και την επιβίωσή τους σε ένα αναρχικό διεθνές σύστημα. Η Ελλάδα, μέσω της ενίσχυσης της αμυντικής της ικανότητας και της τεχνολογικής της αυτονομίας, επιδιώκει να διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία και να αυξήσει την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι εξωτερικών απειλών.

Η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεικνύει τη δέσμευση της χώρας στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας. Το νομοσχέδιο ενσαρκώνει τον υπεύθυνο πατριωτισμό, θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών. Η επένδυση στην αμυντική καινοτομία και την εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή και ανεξάρτητη σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αντιπροσωπεύει μια αποφασιστική κίνηση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας μας. Με καινοτόμες μεταρρυθμίσεις και στρατηγικές επενδύσεις, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα των συνόρων μας και την αταλάντευτη προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.

https://shorturl.at/YDK0p

Του ΠΑΝΑΓΗ ΚΑΠΠΑΤΟΥ Βουλευτή ΝΔ Κεφαλονιάς και Ιθάκης,

-Αν. Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ΚΟ ΝΔ,

-Αντιπροέδρου Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Σύσκεψη με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και συνάντηση με την Τ.Ο της Νέας Δημοκρατίας στην Ιθάκη

Την Δευτέρα 20 Μαΐου επισκέφθηκα την Ιθάκη. Στην διευρυμένη σύσκεψη εργασίας που είχαμε στο Δημαρχείο με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Δήμαρχο Ιθάκης κ. Διονύση Στανίτσα, την Έπαρχο κα. Σμαράγδα Σαρδελή, τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς και τη διαδικτυακή συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή, θέσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του πρότυπου προγράμματος για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση του νησιού.

Πρόκειται για το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα θωράκισης μικρού νησιού της χώρας μας, το οποίο υλοποιείται στην Ιθάκη διασφαλίζοντας τη θωράκιση του νησιού έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά πάνω απ΄ όλα διασφαλίζει την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες των συμπολιτών μας και τις υποδομές της Ιθάκης.

Η εκπόνηση της μελέτης αντιπυρικής προστασίας ολοκληρώθηκε, ενώ προχωρά η εκτέλεσή της, προϋπολογισμού 1,6 εκ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ. 

Παράλληλα, στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται η μελέτη προληπτικής μείωσης της διακινδύνευσης των οικισμών της Ιθάκης από πλημμυρικά φαινόμενα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με το συνολικό κόστος προϋπολογισμού και των δύο μελετών να ανέρχεται στις 250.000 ευρώ, χρηματοδότησης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ακολούθως, επισκεφθήκαμε από κοντά τα έργα που υλοποιούνται -έπειτα από τον μεσογειακό κυκλώνα του Ιανού- στον επαρχιακό δρόμο Φρίκες – Κιόνι και συνεχίζονται από την ΠΙΝ.

Από την πρώτη στιγμή επέμεινα στην ανάγκη στήριξης της Ιθάκης, καθώς έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από φυσικές καταστροφές και επιβάλλεται να ολοκληρωθούν τα αναγκαία – στρατηγικής σημασίας – έργα πρόληψης και αποκατάστασης.

Τέλος, κατά την παραμονή μου στην Ιθάκη συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Τ.Ο της Νέας Δημοκρατίας στην Ιθάκη Τάσο Γριμποβιώτη και την Γραμματέα  Νότα Δούκα και συμφωνήσαμε να ενταθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια μέχρι τις ευρωεκλογές για να βγει κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία μέσα από την κάλπη ισχυροποιώντας την πορεία της Ελλάδας προς την Ευρώπη.  

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/5/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA