///

Μια ιδιαίτερη ιατρική ανακοίνωση (και) της Κεφαλλονίτισσας δρ. Φωτεινής Δεμπονέρα σχετικά με τις επιδράσεις των σεισμών του 1953

Επιδράσεις μαζικών φυσικών καταστροφών σε κατοίκους που επέζησαν και παρέμειναν όλα τα χρόνια της ζωής τους σε τόπους οι οποίοι είχαν πληγεί από π.χ. ξηρασίες, πλημμύρες, σεισμούς, καταιγίδες, ακραίες θερμοκρασίες, ηφαίστεια, κατολισθήσεις, δασικές πυρκαγιές.

Στο ζήτημα των σεισμών οι δυο μελετητές Φωτεινή Δεμπονέρα και Σωτήρης Ζαρογιάννης, (Fotini Debonera, MD, PhD1 / Sotiris Zarogiannis, PhD, MPH2) διδακτορικοί και οι δυο του καλού φίλου, σπουδαίου επιστήμονα, λόγιου, Ακαδημαϊκού Αναστασίου Γερμενή, έφεραν ως παράδειγμα τους συμπατριώτες μας που επέζησαν και παρέμειναν στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Αυγούστου του 1953. Η πρωτότυπη αυτή εξέταση τής διαδρομής «από το τραύμα στην ανθεκτικότητα» καθώς οι πληγέντες διαμένουν στον ίδιο τόπο μέχρι το τέλος της ζωής τους, δημοσιεύθηκε εφέτος στο «Journal of Geriatric Medicine and Gerontology» (Τόμος 10, τεύχος 1).

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25/5/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA, Τάσος Γερμενής