/

Η Ελλάδα δεύτερη σε Γαλάζιες Σημαίες παγκοσμίως: 652 βραβευμένες ακτές / 17 σημαίες Κεφαλλονιά και Ιθάκη

Η Ελλάδα βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες, με 652 βραβευμένα σημεία ανάμεσα σε 52 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών.

Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.252 ακτές, 733 μαρίνες και 141 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ακτή Ανάσταση Καλαμάτας, σε δύο φάσεις.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Πέτρου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), αντιπρόεδρος του Foundation for Environmental Education, «χάρη στις προσπάθειες της ΕΕΠΦ, είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνών ακτών, με σταθερά ανοδική τάση βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο.

Στόχος μας είναι η διατήρηση της ποιότητας των ακτών, υπό το πλαίσιο των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών. Οι ελληνικές θάλασσες και ακτές, παρά τη μοναδικότητά τους, αντιμετωπίζουν τις μεγάλες, παγκόσμιες απειλές όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση. Σε τοπικό επίπεδο βρίσκονται αντιμέτωπες με άλλους κινδύνους όπως η υπερεκμετάλλευση των πόρων του παράκτιου χώρου, η σημειακή ρύπανση, η ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση και η αλόγιστη, μη βιώσιμη διαχείριση των τουριστικών υποδομών.

Η Γαλάζια Σημαία, το πλέον αναγνωρίσιμο σήμερα σήμα οικολογικής ποιότητας στον κόσμο, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο προστασίας, αλλά και προώθησης του τουρισμού για τη βιώσιμη διαχείριση παράκτιων οικοσυστημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεχή εξέλιξη και αναθεώρηση των κριτηρίων, ώστε το πρόγραμμα να παραμένει ισχυρό και επίκαιρο στα νέα δεδομένα.

Η ΕΕΠΦ, συνεχίζοντας τις δράσεις της για ενεργό προστασία της ελληνικής φύσης την οποία υπηρετεί από το 1951, προσπαθεί να διασφαλίσει την προστασία των ακτών και την προώθηση ενός μοντέλου ήπιας και φιλικής προς το περιβάλλον τουριστικής ανάπτυξης μέσα από την εφαρμογή των κριτηρίων της Γαλάζιας Σημαίας.

Αναλυτικά οι γαλάζιες σημαίες σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη

Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ / Δήμος Ιθάκης

Πόλη-Τα Δεξιά

Π.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ / Δήμος Αργοστολίου

Άβυθος

Αϊ Χέλης

Άμμες

Αράγια Πόρου

Λουρδάς

Μακρύς Γιαλός

Μεγάλη Άμμος

Μπούκα Γραδάκια

Πλατύς Γιαλός

Σκάλα 1

Σκάλα 2

Δήμος Ληξουρίου

Ξι

Πετανοί

Λέπεδα

Δήμος Σάμης

Αντίσαμος

Μύρτος

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/5/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA