/

Ευρυδίκη Λειβαδά με αφορμή το «ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ», μια παρέα Κεφαλλονιτόπουλων που τιμά την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό μας

Είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθεια αυτών των παιδιών για ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κεφαλλονιάς μας.

Μια ολιγομελής παρέα από νέους -εκλεπτυσμένους κληρονόμους τού παρόντος της δικής μας γενιάς-, με αγάπη, μεράκι και σεβασμό, και χωρίς -υποσυνείδητα και συγκαλυμμένα- συμφεροντολογικές βλέψεις κι επιδεικτικούς χειρισμούς (π.χ. για λόγους πολιτικού συμφέροντος, όπως συνηθίζεται άλλωστε) έσκυψε επάνω σε μια άλλη εποχή, μακρινή και συνάμα κοντινή, εποχή κοινή όλων μας, και με ουσιαστικό και εκπληκτικό τρόπο τήν αναγέννησε σε κάθε της διάσταση. Η παρέα αυτή που βαφτίστηκε «Στραπάτσο», αναζήτησε κι ανασκάλεψε τις κοινές μας ρίζες σεβόμενη τις αντιλήψεις και τα βιώματα αυτής της άλλης εποχής, ανέσυρε τα έθιμα και τα ενθύμια τής τότε πραγματικότητας, κι ακολούθησε με ευαισθησία, μέτρο και αρμονία, τις εσωτερικές φωνές, τις διαταγές της μνήμης του αίματος.  

Κι αυτές οι εσωτερικές φωνές, έγιναν φωνές συνείδησης, φωνές Χρέους, βαθειές, ειλικρινείς, και με πάθος, ένταση και δυναμισμό, στοχασμό και σοβαρότητα, κατασφαλίζουν και εγγυώνται, με τον ιδανικό τρόπο που αυτοί οι νέοι αποφάσισαν, την ιστορική αντοχή -τούτα τα δύσκολα, ιδιαίτερα δελεαστικά, πλανερά και γητευτικά για τα χωρίς πείρα νιάτα, χρόνια-, ενάντια στη ριζική ηθική σύγχυση, και λυσσαλέα και συστηματική επιμονή εξάλειψης κάθε εθνικής και ιστορικής μνήμης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διάσωση της ελευθερίας του ατόμου και του πολιτισμού που μόνον αυτή πλάθει.  

Ευρυδίκη Λειβαδά

Υ.Γ. Ποιοι είναι ακριβώς πίσω από το “Στραπάτσο” σε επόμενη δημοσίευση.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21/5/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA