//

Μεγάλη θλίψη στη Λέσβο: Έγιναν στάχτη 6.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων

Στάχτες έγιναν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 15 Μαΐου 2024, στην Καλλονή της Λέσβου περίπου 6.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων που χρονολογούνταν από το 1700, χιλιάδες χειρόγραφα και πάπυροι, αλλά και σημαντικοί πίνακες, σπάνιες φωτογραφίες προσωπικοτήτων, σύμβολα και τα πρωτότυπα έγγραφα του καταστατικού ιδρύσεως του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο εμβληματικό κτίριο στο οποίο επί 119 χρόνια χτυπούσε η καρδιά της πνευματικής ζωής της περιοχής.

Ο Πέτρος Παπάζογλου, ο Γενικός Γραμματέας της «Λέσχης Αρίσβη» σε ανάρτησή του στη σελίδα του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής στο Facebook θρηνεί για την ανυπολόγιστη καταστροφή επισημαίνοντας πως το όνομά της, Αρίσβη, η Λέσχη διατηρούσε αμετάβλητο από την εποχή που η Λέσβος ήταν ακόμη σκλαβωμένη από τους Οθωμανούς.

Ανάμεσα στα πολύτιμα αντικείμενα που χάθηκαν για πάντα, ο Πέτρος Παπάζογλου σημειώνει πως ήταν:

«Χιλιάδες τόμοι παλαιών και νέων βιβλίων γραμμένα από το 1700 μέχρι και σήμερα…παλιές φωτογραφίες, πορτραίτα ιστορικών προσώπων, ευεργετών, αξιόλογοι πίνακες, παλιά μουσικά όργανα, και όλα τα αρχεία μαζί με το πρώτο καταστατικό  λειτουργίας της Λέσχης… Όλα τα ονόματα που πέρασαν σαν μέλη της Λέσχης που πέρασαν υπέροχες στιγμές σ’ αυτή την αίθουσα, απολαμβάνοντας στιγμές πολιτισμού και διασκέδασης…»

    Και καταλήγει στην ανάρτησή του ο Γενικός Γραμματέας της Λέσχης Αρίσβη:

    «Και ξαφνικά μια σπίθα έγινε φωτιά! Και μια μεγάλη πυρκαγιά, έκαψε ιστορία ζωντανή, που βγήκε απ’ την Καλλονή.   …. να ξεριζώσει την καρδιά Απ’ τα……. Σωθικά μου».

Οι αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου, ήταν κλειστές από των αρχών Απριλίου και επρόκειτο να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο, όπως γίνεται τα τελευταία 50 χρόνια.

Το Πνευματικό Κέντρο φιλοξενούσε στις αίθουσες του μεταξύ άλλων τα γραφεία της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου, καθώς και τον σύλλογο σκακιστών.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/5/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA