//

Έκθεση για την επιρροή των Μυκηναίων στη Σικελία με 80 έργα από ελληνικά μουσεία

Τα ελληνικά έργα κατέχουν προβεβλημένη θέση, όπως το χρυσό κύπελλο από τον Θολωτό Τάφο των Δενδρών που παρουσιάζεται στο κέντρο της έκθεσης σε ειδική προθήκη.

Με 80 έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών συμμετέχει το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού στην έκθεση «The Kingdom of Aḫḫijawa. The Mycenaeans and Sicily» που εγκαινιάστηκε στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο Paolo Orsi των Συρακουσών.

Η σημαντική αυτή περιοδική έκθεση αναφέρεται στην επιρροή του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Συρακούσες και στο αποτύπωμά του στην ευρύτερη ανάπτυξη των προϊστορικών κοινωνιών της Σικελίας.

Τα ελληνικά έργα κατέχουν προβεβλημένη θέση στο μουσειολογικό αφήγημα, όπως το χρυσό κύπελλο από τον Θολωτό Τάφο των Δενδρών, το οποίο προβάλλεται στο κέντρο της έκθεσης σε ειδική προθήκη.

Στην έκθεση, παρουσιάζονται έργα από σημαντικά Ιταλικά Μουσεία (the Paolo Orsi Museum, the Museum of Caltanissetta, the Archaeological Museum of Taranto, the Monuments Office of Lecce and Brindisi and the Archaeological Museum of Cagliari).

Με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος επιβεβαιώνονται και τιμώνται οι ισχυροί δεσμοί συνεργασίας και φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες, Ιταλία και Ελλάδα, αλλά και αναδεικνύεται η διαρκής πολιτιστική ανταλλαγή και όσμωση των δύο μεσογειακών χωρών, που από αρχαιοτάτων χρόνων πλουτίζει περαιτέρω την πολιτιστική κληρονομιά όλων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δρ. Ολυμπίας Βικάτου.

Επιμελητές της έκθεσης είναι η Dr. Anita Crispino (Parco Archeologico e Paesaggistico di Siracusa Eloro villa del Tellaro e Akrai) και ο Dr. Reinhard Jung (OeAI).

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 9 Οκτωβρίου 2024.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/5/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA, Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου