/

Pfizer-gate, αντίποινα και απειλές: Η Κομισιόν της Ούρσουλα απειλείται με μηνύσεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η αποκάλυψη για τις περικοπές στον προϋπολογισμό της EPPO από την Κομισιόν ενώ η έρευνα για το Pfizer-Gate είναι εν εξελίξει, προκαλεί ραγδαίες εξελίξεις!

Ένα ντόμινο εξελίξεων φαίνεται ότι έχει αρχίσει να εκτυλίσσεται στα παρασκήνια των Βρυξελλών, μετά την αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς στην ιστορία της ΕΕ.

Πρόκειται για τις προμήθειες εμβολίων της Pfizer κατά του κορωνοϊού και την ακόλουθη έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τις έκνομες ενέργειες της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Politico και European Conservative, παρουσιάζουν και αναλύουν τα όσα συμβαίνουν την κεφαλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την αποκάλυψη για περικοπές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με απόφαση της Κομισιόν και την ενέργεια της Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι να δώσει διορία 15 ημερών (βάσει κανόνων της ΕΕ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να απαντήσει στο αίτημα της Κοβέσι για διευθέτηση, προτού προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

Αν και είναι ασυνήθιστο για ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ να απειλεί να μηνύσει την Κομισιόν, αυτό αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι η ένταση έχει αυξηθεί…

Το χρονικό και το παρασκήνιο

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), το όργανο της ΕΕ που είναι επιφορτισμένο με τη διερεύνηση του οικονομικού εγκλήματος που αφορά τον προϋπολογισμό της Ένωσης στα κράτη μέλη και στις Βρυξέλλες, ζήτησε μια «διαδικασία φιλικού διακανονισμού».

Αυτή η διαδικασία —που επιδιώχθηκε ως απάντηση στον σχεδιασμό της Κομισιόν να περικόψει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας—είναι το τελευταίο διαθέσιμο νομικό βήμα πριν από την προσφυγή, εάν δεν βρεθεί κοινό έδαφος.

Η προοπτική ενός συστατικού τμήματος του θεσμικού συνόλου να εναντιωθεί κατά ενός άλλου, υπογραμμίζει τόσο την ασυνέπεια όσο και την παρανομία της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το europeanconservative.com, η επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ημερομηνία 9 Απριλίου, αλλά διέρρευσε στον Τύπο τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Σε αυτό, η επικεφαλής της EPPO Λάουρα Κοβέσι υποστηρίζει ότι οι προγραμματισμένες περικοπές του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο, θα εμπόδιζαν ουσιαστικά το γραφείο να εκτελέσει τη δουλειά του.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε να περικόψει τον προϋπολογισμό της EPPO στον τομέα της πληροφορικής, με κόστος περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την Κοβέσι: «Η μονομερής απόφαση … να τερματιστεί, στις 31 Δεκεμβρίου 2024, η παροχή των εν λόγω υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διακινδυνεύει το να μην είναι δυνατή η εκτέλεση των καθηκόντων της και η αποστολή της ανεξάρτητης εισαγγελίας της Ένωσης».

Πρόσθεσε ότι είναι «υποχρέωση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανακαλέσει την απόφασή της και «να απέχει από κάθε άλλη» που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το έργο της EPPO.

Η… τυποποιημένη απάντηση της Κομισιόν

Σύμφωνα με το Politico, η Κομισιόν αρνήθηκε οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας:

«Η Επιτροπή απάντησε στην EPPO εντός της καθορισμένης περιόδου για μια φιλική διευθέτηση. Στην απάντησή της, η Επιτροπή εξέφρασε την προθυμία να συνεχίσει να υποστηρίζει τις υπηρεσίες πληροφορικής της EPPO για το άμεσο μέλλον υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω. Η Επιτροπή υποστηρίζει σταθερά τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας από την αρχή και αντικρούει σθεναρά κάθε υπαινιγμό ότι η απόφαση της Επιτροπής στη διαδικασία του προϋπολογισμού έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε έρευνα του EPPO».

Το Pfizer-Gate και τα… αντίποινα

Αυτό που κάνει το θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλοι οι κορυφαίοι ηγέτες της ΕΕ μπορούν επίσης να υποβληθούν σε έρευνες της EPPO.

Μια τρέχουσα και εν εξελίξει έρευνα εξετάζει τις λεπτομέρειες του Pfizergate – αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία με τη μορφή των ελλειπόντων μηνυμάτων κειμένου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διαπραγμάτευση της μεγαλύτερης συμφωνίας προμήθειας εμβολίων της ΕΕ (αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της ΕΕ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξακολουθεί να αρνείται να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα-παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να το πράξει από τον Διαμεσολαβητή της ΕΕ- ενώ ισχυρίζεται ότι δεν έχουν απομείνει αρχεία για τα μηνύματα που διαγράφηκαν έκτοτε.

Η έρευνα εναντίον της φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε για πρώτη φορά από Βέλγους εισαγγελείς με την υποψία «παρέμβασης σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδε το POLITICO και όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης.

Η EPPO, που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2021, ανέλαβε αργότερα την υπόθεση. Όπως σχολιάζεται, «ενώ οι εισαγγελείς της EPPO ερευνούν εικαζόμενα ποινικά αδικήματα, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη σε σχέση με την υπόθεση».

Οι έρευνες για το Pfizergate διεξάγονται από το γραφείο της EPPO με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο ήταν επίσης ένα από τα λίγα υποκαταστήματα που η Κομισιόν στόχευσε με περαιτέρω περικοπές προϋπολογισμού, σύμφωνα με παλαιότερη ανοιχτή επιστολή της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.

Οι κανόνες της ΕΕ έδωσαν στην Κομισιόν 15 ημέρες για να απαντήσει στο αίτημα της Κοβέσι για διευθέτηση, προτού προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

Την τελευταία στιγμή, το στέλεχος της ΕΕ απάντησε στο καθορισμένο χρονικό πλαίσιο, λέγοντας ότι ήταν έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία και να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το τμήμα πληροφορικής της EPPO, αλλά μόνο «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», οι οποίες δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Η Κομισιόν και οι σκιές της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι… διαβόητη για τις ελλείψεις της στη διαφάνεια, παρά το γεγονός ότι υπενθυμίζει συνεχώς σε όλους αυτή τη βασική αξία της ΕΕ.

Για παράδειγμα, η τελευταία έκθεση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυγχάνει τακτικά να απαντά εγκαίρως στα αιτήματα για την ελευθερία της πληροφόρησης (FOI).

«Συστημικές καθυστερήσεις» αφορούσαν το 85% όλων των υποθέσεων πέρυσι και πάνω από το 60% από αυτές χρειάστηκαν περισσότερες από 60 εργάσιμες ημέρες για να αντιμετωπιστούν, παρά το νόμιμο χρονικό όριο που ήταν 15.

Εκτός από τη διερεύνηση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η EPPO έχει επίσης καθήκον να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της ΕΕ δαπανώνται σωστά στα κράτη μέλη.

Το 2023, το γραφείο ξεκίνησε περισσότερες από 200 έρευνες για ύποπτο λάθος χειρισμό κεφαλαίων ανάκαμψης από την πανδημία στις χώρες μέλη.

newsbrake, Politico, European Conservative,

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14/5/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA