/

Νέα πρόκληση Ερντογάν – Υποτονικός Μητσοτάκης – Ανέκφραστος Ερντογάν

Νέο προκλητικό παραλήρημα από τον Ταγίπ Ερντογάν που κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άκυρα, έθεσε εκ νέου ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Την ώρα που η Τουρκία επιμένει να απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, γκριζάρει το Αιγαίο, μιλάει για Τούρκους στη Θράκη και μετατρέπει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη επιμένουν να παρουσιάζουν τον λύκο ως αρνάκι και μιλούν για ελληνοτουρκική φιλία, διατηρώντας στάση υποτέλειας.

Μετά την ολοκλήρωσή της συνάντησής τους που διήρκησε μια ώρα και 20 λεπτά, ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε εκ νέου για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

«Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας να συμβάλλει στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια μόνιμη και δίκαιη λύση» δήλωσε ο Σουλτάνος.

Σε απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Οι μειονότητες στις χώρες μας καθορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Η ελληνική μειονότητα, δραστικά μειωμένη, συμβάλει στην πολιτισμική ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται στήριξη. Στην Θράκη, η μουσουλμάνοι και χριστιανοί συμβιώνουν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο».

«Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη συνθήκη της Λωζάνη. Έμπρακτο το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας, ισονομία και ισοπολιτεία. Αλλά και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας».

Παράλληλα, προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν  υπερασπίστηκε τη διεθνή θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά άφησε τον Ερντογάν να την παρουσιάζει ως ηρωική οργάνωση. Το μόνο που κατάφερε ήταν να ψελλίσει: «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο Τάγιπ Ερντογάν είπε ότι διαφωνούν με το χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. «Αυτό μπορεί να γίνει», ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Όσο για τη μετατροπή της Μονής της χώρας σε τζαμί, ο Μητσοτάκης αρκέστηκε να πει ότι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του: «Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους».

Κατά τ’άλλα, ο Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους Τούρκους για τη «ζεστή φιλοξενία», μίλησε για υποτιθέμενη θετική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την επίσημη ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου.

Mάλιστα έκανε πανηγυρικές δηλώσεις για το ειδικό καθεστώς που αποφάσισε η κυβέρνηση για τους Τούρκους τουρίστες: «Και οι δύο λαοί μας όπως είχα δεσμευτεί απολαμβάνουν καρπούς σημαντικής πρωτοβουλίας, να μπορούν Τούρκοι να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και η διαδικασία έκδοσης βίζας να διαρκεί μόνο λίγα λεπτά».

Επιπλέον, παρουσίασε μια ιδανική εικόνα για τις μεταναστευτικές ροές που έρχονται από την Τουρκία και μίλησε για… επιτυχημένη συνεργασία: «Και στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού η συνεργασία αποδίδει απέναντι στις παράνομες ροές και τους άθλιους διακινητές. Πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Και οι δύο έχουμε πιεστεί από μεταναστευτικά βήματα και η Ελλάδα ανέκαθεν συμφώνησε και εξακολουθεί να συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ».

Για το κυπριακό είπε ότι «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με προϋπόθεση το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι «μπορούμε να γράφουμε παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας» αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράψαν σήμερα στην ‘Άγκυρα και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να… πυκνώσουν οι διμερείς επαφές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Άγκυρα το μεσημέρι της Δευτέρας όπου τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Νωρίτερα, με διαρροές το Μαξίμου ανακοίνωσε δύο νέες συμφωνίες με την Τουρκία: Συγκεκριμένα, θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στην Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών και συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών. Επιπλέον, θα ανακοινωθεί ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Όπως έγινε γνωστό, στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει μετά τις κοινές δηλώσεις, θα συμμετάσχει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

https://www.youtube.com/watch?v=eKKBDzVJXlY&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.newsbreak.gr%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=eKKBDzVJXlY&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.newsbreak.gr%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

Διεθνής περίγελος κατήντησε η πατρίδα μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η νερόβραστη πολιτική του απέναντι στην Τουρκία, στην Αλβανία και στα Σκόπια καταντούν την πατρίδα μας περίγελο των Βαλκανίων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπεριφέρεται λες και η Ελλάδα είναι κατεχόμενη χώρα. Δεν τολμά ούτε λέξη να πει κάθε φορά που καταπατώνται τα δικαιώματα των Ελλήνων από κάποια δύναμη της περιοχής ή παραβιάζονται διεθνείς συνθήκες.

Ο Ερντογάν, λίγα εικοσιτετράωρα πριν συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αγκυρα, μετέτρεψε την τεράστιας ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας Μονή της Χώρας σε τζαμί και ο Ελληνας πρωθυπουργός περιορίστηκε σε μια… χλομή δήλωση. Φυσικά, ούτε καν μπήκε στη σκέψη να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος προσέβαλε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία με αυτή την άθλια απόφασή του.

Οι Σκοπιανοί εθνικιστές σάρωσαν στις εκλογές του κρατιδίου και αποκαλούν -με πρώτη τη νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκορντάνα Σιλιάνοβσκα Ντάνκοβα– τη χώρα τους «Μακεδονία», ενώ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λίγο απέχει από το να αρχίσει τις… ικεσίες προς τους Σκοπιανούς να τηρήσουν την κατάπτυστη συμφωνία, που χάρισε τα εθνικά ασημικά στους σλαβανάκατους γείτονες.

Ο Εντι Ράμα, στη συμπλήρωση έτους από την παράνομη, προσχηματική σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη, πραγματοποίησε εθνικιστική φιέστα σε ελληνικό έδαφος. Η παρουσία του εδώ και η μάζωξη των Αλβανών εθνικιστών ήταν μια επίδειξη δύναμης του Αλβανού πρωθυπουργού και μια σαφέστατη πρόκληση προς την Ελλάδα.

Οι πράξεις και οι παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης στα εθνικά ζητήματα και η αντιμετώπιση των προκλήσεων των κάκιστων γειτόνων που έχει η Ελλάδα δημιουργούν μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση. Από τη μια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για «ισχυρή Ελλάδα» που γίνεται «σεβαστή» στο διεθνές σκηνικό, και, από την άλλη, ισχυροί και ανίσχυροι παράγοντες συμπεριφέρονται λες και έχουν νικήσει τη χώρα μας σε στρατιωτική αναμέτρηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να μείνει αιωνίως στην πρωθυπουργία. Εφήμερος είναι, όπως όλοι. Τα προβλήματα, όμως, που δημιουργεί θα μας απασχολούν για πολλές δεκαετίες…

Newsbrake

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/5/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA