//

Σημαντική εξέλιξη για την ιστορία και το μέλλον του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου – Υπεγράφη η σύμβαση ανακατασκευής του

Ένα ακόμη βήμα προόδου στην πορεία υλοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου συντελέστηκε λίγες μέρες πριν το Πάσχα, με την υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου και συμβατικό χρόνο εκπόνησης 18 μηνών.

Με αυτόν τον τρόπο δρομολογείται η υλοποίηση ενός σπουδαίου έργου του Αργοστολίου και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο ανέμεναν οι κάτοικοι για πολλά χρόνια.

Το συνολικό ποσό της σύμβασης του έργου ανακατασκευής ανέρχεται σε 6.162.767,24 ευρώ με Φ.Π.Α., ενώ προβλέπει τη δομική και γεωμετρική ανασχεδίαση του υφιστάμενου κτιρίου και την αντικατάστασή του με νέο, στη μορφή που έχει σήμερα, υπακούοντας στο ρεύμα του μοντερνισμού, ως έργο του Πάτροκλου Καραντινού, διατηρώντας απολύτως τον όγκο και την αισθητική του. 

Το Αργοστόλι αποκτά επίσημα πλέον έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο, ανάλογο του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου μας, που θα καλύπτει τις ανάγκες έκθεσης των αρχαιολογικών ευρημάτων και θα φιλοξενεί τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του αρχαιολογικού πλούτου του τόπου μας.

Η Κεφαλονιά -μετά και την Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης που εγκαινιάσαμε προ διετίας- αποκτά πρότυπες μουσειακές υποδομές και πλέον εντάσσεται στον χάρτη των δυναμικών πολιτιστικών προορισμών, αποκτώντας σημαντικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα.

Χρειάστηκαν 4 περίπου χρόνια επιδίωξης και επίμονης δουλειάς για την ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου για να φτάσουμε σήμερα εδώ.

Να υπενθυμίσω ότι από τους σεισμούς του 2014, κατά τους οποίους το μουσείο υπέστη καταστροφικές ζημιές έως και το 2019, δεν είχε προχωρήσει καμία διαδικασία για την επαναλειτουργία του. Οι διαδικασίες για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς τμήμα του κτηρίου του μουσείου ρυμοτομούνταν επί της οδού Βαλλιάνου, ξεκίνησαν το 2020. Η τροποποίηση εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο 2021. Η μουσειολογική μελέτη εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ στις 25 Οκτωβρίου 2021, ενώ η προμελέτη ανακατασκευής του κτιρίου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων, τον Ιούλιο του 2022. Τον Μάιο του 2023 εγκρίθηκε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του μουσείου. Στις 11 Μαρτίου 2024 ανατέθηκε η κατασκευή του στην ανάδοχο εταιρεία και στις 29 Απριλίου υπογράφηκε η σχετική σύμβαση.

Ως Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης ευχαριστώ θερμά την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης καθώς και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για τις συντονισμένες προσπάθειες στα έργα πολιτισμού των νησιών μας, που εξελίσσονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/5/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA