//

Λαϊκή Συσπείρωση: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στο νερό στο Δήμο Ληξουρίου!

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας ο εκπρόσωπος της Δ.Αρχής του Δήμου Ληξουρίου Αντιδήμαρχος κ. Α. Γαλάτης, προανήγγειλε αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, καθώς και μείωση σε τρεις, των δέκα περίπου τιμολογιακών κατηγοριών που ισχύουν σήμερα, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα και τα χρέη της ΔΕΥΑΚ.

Ο κ. Αντιδήμαρχος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «…δεν θα αργήσει η ΔΕΥΑΚ να αλλάξει το καθεστώς των τιμών ανά κυβικό…» και για να γίνει πιο σαφής ακόμη ανάφερε ότι, «…το Ληξούρι είναι ζημιογόνο για την εταιρεία αφού λόγω των χαμηλών χρεώσεων την “βάζει μέσα” κάθε χρόνο 700.000 χιλ ευρώ!»

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μια απλή προαναγγελία μεγάλων αυξήσεων στους λογαριασμούς του νερού, αλλά μια προδιαγεγραμμένη απόφαση της ΔΕΥΑΚ σε πλήρη συντονισμό με την Δ.Αρχή, ώστε να δικαιολογήσουν την απογείωση στους λογαριασμούς του νερού των λαϊκών νοικοκυριών. Με αυτήν την «διευθέτηση» ουσιαστικά επιδιώκεται να καλυφθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά τόσο τα μεγάλα χρέη των μεγαλοεπιχειρηματιών προς την ΔΕΥΑΚ, όσο και η κάλυψη της ανάκτησης και χρήσης του Νερού που έχει εκτοξευθεί και από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε απαράδεκτο την ώρα που τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν νέα χαράτσια, να μην δίνονται ακόμη και στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ (στον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης), τα στοιχεία των μεγαλοεπιχειρηματιών- μεγαλοοφειλετών που χρόνια τώρα δεν πληρώνουν και μάλιστα με την δικαιολογία την μη χρήσης των «προσωπικών δεδομένων» τους (!). Ο ίδιος κανόνας βέβαια δεν ισχύει για όσους συμπολίτες μας τους κόβεται το νερό ή αδυνατούν να πληρώσουν τις προσαυξήσεις.

Θεωρούμε απαράδεκτο επίσης το γεγονός ότι ενώ μεθοδεύεται η παραπάνω λεηλασία, καμιά ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία από την Δ. Αρχή Κατσιβέλη (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) καθώς και από τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ δεν έχει παρθεί, για να καλυφθεί από την κυβέρνηση η αύξηση του ενεργειακού κόστους, που εκτός των άλλων, συνέβαλλε σε χρέη 11 εκ. της ΔΕΥΑΚ προς την ΔΕΗ. Αντίθετα μάλιστα προτεραιοποιείται η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας σε επιχειρηματικούς ομίλους, (αφαλατώσεις, διαχείριση των υδάτινων πόρων σε ανώνυμες εταιρείες κ.α.), που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα λαϊκά νοικοκυριά που θα κλιθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο»

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας. Για αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα και άρδευση δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα. Λέμε όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού. Διεκδικούμε:

• Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό.

• Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής (φράγματα – λιμνοδεξαμενές), με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί φθηνό, επαρκές και υγιεινό νερό.

• Να μην γίνει καμία αύξηση των τιμολογίων και να απαιτηθούν άμεσα όλα τα χρέη των επιχειρηματιών- μεγαλοοφειλετών στην ΔΕΥΑΚ. Να πληρώσουν το κράτος και το κεφάλαιο.

• Να σταματήσει η προσπάθεια λύσης του προβλήματος της έλλειψης νερού με την κοστοβόρα αφαλάτωση που δεν αποτελεί άλλωστε μόνιμη λύση.

Ληξούρι 6/5/2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/5/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA