/

Νέα από την Ιακωβάτειο βιβλιοθήκη

●  ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΜΑΪΟΥ 2024

           Το Έκθεμα του Μαΐου 2024 παρουσιάζεται από τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Πέτρο Πετράτο.  Πρόκειται για ένα «Βαπτιστικόν» έγγραφο, που εξέδωσε το Μάιο του 1913 η Δημογεροντία της  Ορθόδοξης Κοινότητας της Σμύρνης. Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr

●  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΪΟΥ 2024

          Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, η Ιακωβάτειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενημερώνουν ότι  ομιλήτρια στη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση του Μαΐου 2024 θα είναι η Αγγελική Γιαννάτου, δρ Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα: «Ιδεολογικές συγκλίσεις και αποκλίσεις του Επτανησιακού Τύπου κατά την περίοδο της βρετανικής διοίκησης».

          Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για το χρόνο πραγματοποίησης και τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

●  ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΩΝ

          Πρόσφατα παραλάβαμε σπουδαίο βιβλιακό και αρχειακό υλικό, που είχαμε προωθήσει για συντήρηση. Πρόκειται κυρίως για 7 Λεξικά του 17ου αιώνα (ανάμεσα σε αυτά το δίτομο Λεξικό του Ιουλίου Πολυδεύκους), 30 βιβλία του 18ου και 19ου αιώνα από τη Συλλογή Στάμου Πετρίτση και το πολύτιμο «Ημερολόγιο» 120 φύλλων του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου.

          Ελπίζουμε αυτή η ομάδα συντηρημένων τεκμηρίων να μην είναι η τελευταία. Έχουμε συντηρήσει τα τελευταία 2-3 χρόνια αρκετά τεκμήρια από τον αρχειακό και βιβλιακό πλούτο της  Βιβλιοθήκης μας. Η διακοπή όμως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – το Πρόγραμμα αυτό ίσχυε μέχρι πέρυσι – θα δυσκολέψει, αν δεν ακυρώσει, σοβαρά το έργο της συντήρησης, καθώς δεν έχει προταθεί ακόμη κάποια εναλλακτική διαδικασία από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας.

●  ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

–στο βιβλιοπωλείο Hapy House και ειδικότερα στον κ. Χαρ. Μουρελάτο για τη δωρεάν εκτύπωση αφισών και προσκλήσεων για την πρόσφατη εκδήλωσή μας για το Εφηβικό Βιβλίο,

–το Aura Boutique Hotel για τη δωρεάν διαμονή στο Ληξούρι της συγγραφέα κ. Αλεξάνδρας Μητσιάλη.

●   ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

          Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας, οι οποίες συνιστούν ένα όμορφο δώρο για τις γιορτές του Πάσχα, είναι οι εξής:

1. ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

2. ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

3. ΓΙΩΡΓΟΣ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ, «ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΕΛΗ ΑΒΛΙΧΟ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο όλες οι μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (+2004) για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο (1844-1917), σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.

4. ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ, «ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΚΑΤΟΧΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο οι περισσότερες μελέτες του Πέτρου Πετράτου, που αναφέρονται στην κατοχική και εμφυλιοπολεμική περίοδο της Κεφαλονιάς ή σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα θιακοκεφαλονίτικου ενδιαφέροντος εκείνης περιόδου.

5. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: «ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ, ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ», (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες στον τόμο αυτόν 26 ανακοινώσεις ή ομιλίες αντίστοιχων επιστημόνων και ερευνητών με θέματα όπως εκκλησιαστική ιστορία, γενική και κοινωνική ιστορία, ιεροί ναοί και έργα εκκλησιαστικής τέχνης και μουσικής, καινοτόμες εφαρμογές στη μελέτη των εκκλησιαστικών αρχείων κ.λπ., σε επιμέλεια Θεοδώρας Ζαφειράτου.

6. ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΟΜΗΤΟΠΟΥΛΟΥ, «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (ΤΕΛΗ 16ου – ΜΕΣΑ 17ου ΑΙΩΝΑ)», (έκδοση 2023) – εξετάζονται οι συνθήκες συγκρότησης και ανάπτυξης της Παλικής από τα τέλη του 16ου μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα και γίνεται λόγος για την ίδρυση του Ληξουριού και τη διαμόρφωση και την εξέλιξη της πόλης, εξετάζονται οι συνθήκες και οι σχέσεις στον αγροτικό τομέα και αναλύεται η ταξική διαστρωμάτωση της παλικισιάνικης κοινωνίας, ενώ παρουσιάζονται οι πολιτικές σχέσεις και αντιπαραθέσεις του Ληξουριού με το πολιτικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, το Κάστρο της Λιβαθώς.

7. ΔΩΡΑ Φ. ΜΑΡΚΑΤΟΥ, «ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ», (έκδοση 2023) – συγκεντρωμένα στον τόμο αυτόν οκτώ άρθρα της Δώρας Φ. Μαρκάτου, που αναφέρονται σε μνημεία-ηρώα, τα οποία ανεγέρθηκαν, προκειμένου να τιμηθούν πρόσωπα και γεγονότα σχετικά με την Επανάσταση του 1821 και τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.

8. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ, «ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΥΘΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΚΗΣ», (έκδοση 2023) – μέσα στις σελίδες του Λευκώματος θα βρει ο αναγνώστης ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες αλλά και θα απολαύσει όμορφες φωτογραφίες διαφόρων ειδών ψαριών καθώς και άλλων εκπροσώπων του ζωοβένθους και του φυτοβένθους, που απαντιούνται στα νερά της χερσονήσου Παλικής.

         Τα παραπάνω βιβλία μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος – τηλ. 26710-92411) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς – τηλ. 26710-26872) στο Αργοστόλι.

Στους φίλους, στους εθελοντές και στους χρήστες της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

 καθώς και σε όλους τους συμπολίτες/όλες τις συμπολίτισσές μας

ευχόμαστε

Καλές Γιορτές – Καλό Πάσχα – Υγεία και Δύναμη.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1/5/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA