///

Το ταξίδι του Πυθέα στις ελληνικές αποικίες της Ευρώπης μαζί με την ολυμπιακή φλόγα

To ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2024, θα ξεκινήσει φέτος για πρώτη φορά από τον Πειραιά για τη Γαλλία μέσω θαλάσσης. Το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο «Belem», που κατέπλευσε χθες, στο λιμάνι του Πειραιά, θα είναι αυτό που θα τη συνοδεύσει στο ταξίδι της από το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου στη Μασσαλία. Το συγκεκριμένο τρικάταρτο ιστιοφόρο είναι σύμβολο της γαλλικής Ιστορίας και αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Μασσαλίας μετά από 12 ημέρες ταξίδι στις 8 Μαΐου, με 1024 πλοιάρια να το πλαισιώνουν.

Ένα από τα ιστιοφόρα που θα συνοδεύουν την ολυμπιακή φλόγα, είναι ένα ελληνικό ιστιοφόρο με το όνομα “Pytheas”. Καπετάνιος του , ο πειραιώτης Γιώργος Κέσσες. Το «Pytheas» είναι ένα γαλλικής κατασκευής ιστιοφόρο που κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο JEANNEAU, μοντέλο SUN FIZZ 40, και σχεδιάστηκε από τον Philippe Briand. Όπως υποδηλώνει ο εξωτερικός σχεδιασμός του, το Jeanneau Sun Fizz 40 είναι ένα cruiser υψηλών επιδόσεων.

Το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει το ελληνικό σκάφος “Pytheas”, αποτελεί μια αναβίωση στη μνήμη του εξερευνητή Πυθέα ( 3ος αιώνας π.Χ) του Μασσαλιώτη. Ο Πυθέας περιγράφει στα κείμενα του «περί ωκεανού», το ταξίδι του στις θάλασσες της βόρειας Ευρώπης, από τη Μασσαλία έως την Ισλανδία. Μάλιστα την αναφέρει ως Θούλη, ένα νησί στη βόρεια Ευρώπη που ταυτίζεται είτε με την Ισλανδία, ίσως και με την Γροιλανδία.

Στη μνήμη του Πυθέα λοιπόν και με σκοπό η ολυμπιακή φλόγα να δώσει πνοή σε αρχαίες αλλά και βυζαντινές ελληνικές πόλεις, το ελληνικό ιστιοφόρο, θα συνοδεύσει το Balem, και θα περάσει από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες της Ευρώπης, έως τη Μασσαλία.

Η Μασσαλία ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου, ιδρύθηκε από Έλληνες  περί το  600 π. Χ. Μέχρι και τον 18ο αιώνα η ελληνική αποικία της Μασσαλίας αλλά και η ευρύτερη περιοχή, διατηρούσε μια συνεχή μνήμη ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού.

 Στη Κορσική, οι αποικίες έγιναν πολύ αργότερα, από τις οικογένειες Κομνηνού και Στεφανόπουλου, οι οποίες φαίνεται να έφτασαν εκεί, περί το 1100 μ.Χ. Μεγάλο μέρος επομένως, της ιστορίας και του πολιτισμού του απόδημου ελληνισμού εξελίσσεται για πάνω από 1000 χρόνια στις ακτές της Γαλλίας, και μένει ζωντανό και χαραγμένο στις μνήμες των απογόνων τους, αλλά και στους υπόλοιπους Έλληνες.

Ο Α. Παπαδιαμάντης, το 1879  γράφει το πρώτο του έργο με τίτλο «η μετανάστης» όπου περιγράφει την ιστορία της Μαρίνας, μιας νέας που φεύγει μετά τον μεγάλο λιμό της Μασσαλίας το 1720 αφήνοντας πίσω τους νεκρούς γονείς της και το σπίτι της μαζί με άλλους Έλληνες.

Οι κρίκοι της ιστορίας φαίνεται σαν να μην έσπασαν ποτέ και παρόλο που η Μασσαλία πλέον κατοικείται από κατεξοχήν Γάλλους πολίτες τα δύο λιμάνια του Πειραιά και της Μασσαλίας είναι αδελφοποιημένα από το 1984. Χάρη στους εμπορικούς δεσμούς που ένωσαν πριν χιλιετίες τους λαούς τους. Οι ελληνικές κοινότητες των παλιών αποικιών επίσης, δεν ξέχασαν ποτέ τον τόπο καταγωγής τους.

 Η πρωτοβουλία για το σύγχρονο ταξίδι του Πυθέα έγινε σε συνεργασία με τον δήμο Πειραιά και το «CYMOTHOE», και το project ονομάστηκε, Pytheas trip. Η απόσταση που θα διανύσει το ελληνικό ιστιοφόρο είναι περίπου 3.000 ναυτικά μίλια.Η απόπλου, θα γίνει τουλάχιστον 10-12 ημέρες πριν την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Γαλλία, δεδομένου ότι στις 26 Απριλίου 2024 το «Belem» θα αποπλεύσει από τον Πειραιά και λόγω του μεγέθους του θα αναπτύξει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Επομένως, λόγω αυτών των γεγονότων αλλά και επειδή το ταξίδι είναι μοναχικό και με άγνωστες καιρικές συνθήκες, κρίνεται σκόπιμο ο «Πυθέας» να φύγει νωρίς και να περιμένει σε παραλιακό αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι, ώστε να «συμπιέσει» με την άφιξη του «Μπελέμ».Έξω από το λιμάνι της Μασσαλίας, ο «Πυθέας» θα περιμένει το «Belem» και συνοδευόμενος από την αρμάδα των δεκάδων σκαφών θα μπει στο λιμάνι της Μασσαλίας, της αδελφοποιημένης με τον Πειραιά πόλης, μεταφέροντας την Ολυμπιακή Φλόγα.

Ο ελληνισμός λοιπόν, θα ξαναζωντανέψει και θα θυμηθεί τα σημάδια της ταυτότητας του στα χαμένα από την ιστορία χνάρια της κληρονομιάς του. Ο Πυθέας, αυτή τη φορά, ως γοργόφτερο σκάφος, θα μεταφέρει το μήνυμα των ολυμπιακών αγώνων εκεί όπου έζησε και ακόμα ζει η ελληνική ψυχή.

Χαραλαμπία Καρούσου Τσελέντη

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25/4/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA