/

Πιάσε κουβεντούλα με τον Σαλβαδόρ Νταλί με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)

Θα χρειαστεί να πας λίγο μακριά, αλλά αν θέλεις να συνομιλήσεις με τον Νταλί (Dalí) – ή μάλλον με το ψηφιακό του άβαταρ –  απευθύνοντάς του ορισμένες ερωτήσεις, μπορείς να το κάνεις στο Μουσείο Σαλβαδόρ Νταλί στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα.

Ο μέγας Ισπανός ζωγράφος γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1904 στην μικρή πόλη Φιγέρες και με την ευκαιρία των 120 χρόνων από τη γέννησή του πολλές είναι η εκθέσεις που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια για το έργο και την πολυτάραχη “σουρεαλιστική”  ζωή του.

Απλές εκθέσεις με απλά έργα του Νταλί δεν έχουν νοστιμάδα, και έτσι επιστρατεύτηκε η τεχνητή νοημοσύνη για να ξαναζήσει – έστω και σε μερικές συνομιλίες – ο πιο γνωστός και εκκεντρικός ζωγράφος του 20ού αιώνα.

Ποιο είναι το καλύτερο έργο τέχνης που έχετε δημιουργήσει ποτέ; Τι ζώδιο είστε; Τι τρέχει με το τσιγκελωτό μουστάκι; Οι επισκέπτες του Μουσείου Σαλβαδόρ Νταλί κάνουν στον διάσημο Ισπανό σουρεαλιστή ζωγράφο κάθε είδους ερωτήσεις και εκείνος απαντά με την περίφημη φαντασία και το χιούμορ του.

Mε τη βοήθεια φυσικά … της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο AI Dalí αναπτύχθηκε από τη διαφημιστική εταιρεία Goodby Silverstein & Partners (GS&P) με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, και όσα λέει βασίζονται σε αρχειακό υλικό, συμπεριλαμβανομένων ηχογραφήσεων του Νταλί.

Η διαδραστική εμπειρία “Ask Dalí” έγινε πραγματικότητα με τη χρήση δύο μοντέλων μηχανικής μάθησης: Το GPT-4 από την OpenAI και το Eleven V2 από την ElevenLabs.

Σε μια εγκατάσταση στο μουσείο, οι επισκέπτες ενεργοποιούν τον AI Dalí θέτοντας ερωτήσεις σε ένα φυσικό αντίγραφο του διάσημου γλυπτού “Τηλέφωνο Αστακός” (1938). Η κίνηση αυτή συνδέει τον καλούντα με ένα AI chatbot που τροφοδοτείται από τα μοντέλα μηχανικής μάθησης.

Η απάντηση παράγεται από την τεχνολογία AI σε μια αναπαραγωγή της φωνής του Dalí που μιμείται τους ήχους της πραγματικής ομιλίας και το ηχόχρωμα της φωνής του καλλιτέχνη.

Αυτή η εγκατάσταση αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης συνεργασίας του μουσείου με την GS&P, μετά από ένα προηγούμενο εγχείρημα το 2019 με τίτλο “Dalí Lives” και ένα άλλο με τίτλο “Dream Tapestry” το 2023, όπου οι επισκέπτες του μουσείου έδωσαν περιγραφές ονείρων για να δημιουργηθούν ψηφιακοί πίνακες.

Ο διευθυντής του Μουσείου Νταλί, Χανκ Χάιν δήλωσε ότι θεωρεί ότι μία τέτοια ο AI Dalí είναι ένας εύστοχος φόρος τιμής στον Νταλί, ο οποίος πέθανε το 1989 σε ηλικία 84 ετών και ήταν γνωστός για την εμμονή του στο αλλόκοτο και στο μη συμβατικό.

Και άλλα μουσεία έχουν χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να προωθήσουν ιστορικές προσωπικότητες στο ευρύ κοινό, αν και ορισμένοι επικριτές τους θεωρούν ότι όλα γίνονται για το εμπορικό κέρδος και μόνο.

Το 2023, το Musée D’Orsay στο Παρίσι εγκαινίασε ένα τεχνητής νοημοσύνης αντίγραφο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο πλαίσιο ενός έργου με τίτλο “Bonjour Vincent”, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να συνομιλούν με τον εικονικό κλώνο του Γάλλου ιμπρεσιονιστή, ενώ οι απαντήσεις αντλούνταν από 900 επιστολές του καλλιτέχνη και λοιπά βιογραφικά του κείμενα.

Και όλα αυτά σε ένα μουσείο για τον Νταλί, που είναι και το ίδιο ένα έργο τέχνης!

Το εντυπωσιακό νέο κτίριο του μουσείου Dalí στη Φλόριντα, που άνοιξε στις 11 Ιανουαρίου 2011, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Yann Weymouth και συνδυάζει το ορθολογικό με το φανταστικό.

Κλείνει τα εκθέματά του σε μια μεγαλειώδη γεωδαιτική γυάλινη σφαίρα, που λέγεται “Enigma”.Το “Αίνιγμα” αποτελείται από 1.062 τριγωνικά κομμάτια γυαλιού και φτάνει τα 22 μέτρα στο ψηλότερο σημείο του.

Στο εσωτερικό του, το Μουσείο στεγάζει ένα άλλο μοναδικό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό – μια ελικοειδή σκάλα που παραπέμπει στην εμμονή του Νταλί με τις σπείρες και την ελικοειδή δομή του μορίου DNA.

Χριστίνα Τσατσαράγκου, News247

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/4/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA