/

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: Βία ΠΑΝΤΟΥ / ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων:

Ένα από τα προβλήματα της εποχής που στη χώρα μας έχει εξελιχθεί σε επιδημία – θανατηφόρα μάλιστα – είναι η βία. Βία στα σχολεία, βία εναντίον των γυναικών, βία στις συγκρούσεις με την Αστυνομία, κακοποίηση παιδιών, βία λεκτική, αντιμετώπιση καθημερινών συμβάντων με επιθετικότητα και τσαμπουκά που ουδείς γνωρίζει μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Η κοινωνία και το κράτος ευαισθητοποιούνται και εναντιώνονται σε αυτό το κλίμα βίας, διαμαρτυρόμαστε και αντιδρούμε με πορείες, χάπενινγκ, ομιλίες, συνέδρια, εκστρατείες, επικοινωνιακές καμπάνιες.

Σε πολλές περιπτώσεις, η καμπάνια, η διαμαρτυρία κατά της βίας, η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη και όλα τα ωραία, με τον τρόπο που γίνονται και διατυπώνονται, είναι σαν να θέλουν να παράγουν ακόμη περισσότερη βία. Τι γίνεται όμως όταν απαντάς στη βία με βία; Στην πραγματικότητα, την πολλαπλασιάζεις. Και, κατά κάποιον τρόπο, τη νομιμοποιείς δίνοντας άλλοθι στον βίαιο.

Η Βία ως κοινωνικό φαινόμενο, είναι η πιο παράλογη και επικίνδυνη μορφή επιθετικότητας. Η βία είναι κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, αλλά και μία ηθική έννοια… Φυσικά και δεν είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο. Υπήρχε πάντα με διάφορες μορφές, εκδηλώσεις, ενστάσεις και με διαφορετικές αιτιολογίες. Το φαινόμενο της βίας στην εποχή μας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια αναρχική και επαναστατική αντίληψη, οπού καταλήγει σε μια εσωτερική ικανοποίηση εξαιτίας της βίας.

Για να εντοπίσουμε τις σημαντικότερες αιτίες που προκαλούν αυτό το κοινωνικό φαινόμενο χρειάζεται να γίνει μία ανάλυση:

          του πολιτισμού της εποχής

          του τρόπου ζωής των ανθρώπων,

          των οικογενειακών θεσμών,

          των φιλικών σχέσεων και

          των σχολικών σχέσεων

          και μια παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις.

Η κοινωνία έχει απογυμνωθεί από τα παραδοσιακά ιδανικά με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να γίνονται βίαιοι στην καθημερινή τους ζωή, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην πολιτική. Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο κύμα διαπροσωπικής βίας. Το πρόβλημα δεν είναι, τόσο η αύξηση του ποσοστών των βίαιων συμπεριφορών, όσο πολλαπλασιασμού της, από τα μέσα πληροφόρησης. Ο Τύπος, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά και κάθε ενημερωτικό μέσο κάθε ημέρα και ώρα τροφοδοτούν την ανθρωπότητα σε μια «κακή» είδηση που γίνεται υπό το κράτος της βίας.

          Κάθε φορά που συμβαίνουν περιστατικά βίας στην κοινωνία, προσπαθούμε να εξηγήσουμε για άλλη μία φορά τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να αλλάζει κάτι.

          Επίσης, είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να αναλύουμε τα γεγονότα με μία αντικειμενική ματιά για να καταλήξουμε σε σωστά συμπεράσματα.

          Δυστυχώς, λειτουργούμε ως εξωτερικοί παρατηρητές, καθιστώντας τους εαυτούς μας αδύναμους να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το κάθε γεγονός που μπορεί να συμβαίνει. Αποποιούμαστε τις ευθύνες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από τις ευθύνες και τις συμπεριφορές μας και το εκάστοτε αξιακό σύστημα που υιοθετούμε. 

          Η ευθύνη είναι συνολική και ο καλύτερος τρόπος για να μην αφήσουμε την κατάσταση να επιδεινωθεί είναι να καταφύγουμε στον διάλογο και να κατανοήσουμε ανοιχτά τα προβλήματα.

Τέλος, υπάρχει η ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους. Δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να «κολλούν» οι κρατικές υπηρεσίες στη γραφειοκρατία, ούτε στην αποποίηση ευθυνών.

Από τη μία είναι η πρόληψη και από την άλλη ο γρήγορος εντοπισμός των περιστατικών βίας, που συμβαίνουν στην κοινωνία. Υπάρχουν λύσεις, αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή ζωής, ενίσχυση του αλληλοσεβασμού, ενίσχυση του οικογενειακού θεσμού, κίνητρα και ενθάρρυνση στο σχολείο και την κοινωνία…κοκ

          Δεν αρκεί να ενοχλούμαστε, να θυμώνουμε και να αντιδρούμε.

          Το σημαντικό είναι να έχουμε αποτελέσματα.

          Κι αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται σχεδιασμός και αυτός απαραιτήτως να υλοποιείται. Χρειάζεται, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, συντονισμός, μέτρα και επαγρύπνηση. Πρέπει πια να υπάρξει μία ουσιαστική αλλαγή!

          Τα φαινόμενα βίας, όλων των μορφών, βρίσκονται σε έξαρση και χρειάζονται ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας,  πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχουμε το «εργαλείο» εκείνο όπου μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κοινωνικού πόνου! Σίγουρα δεν είναι κατεξοχήν δική μας αρμοδιότητα, όμως δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το καθρεφτάκι της αρμοδιότητας. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, είναι πολυπαραγοντικό και χρειάζεται πρωτοβουλίες.  Παρατηρούμε όμως το έντονο φαινόμενο της ΥΠΟστελέχωσης των τμημάτων που ανήκουν στην ανωτέρω Διεύθυνσή μας.

Επίσης, υπάρχει η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων, μια θεσμοθετημένη επιτροπή που επίσης μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του φαινομένου. Η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει να συνεδριάσει από το 2017 δυστυχώς!

Ας μην ξεχνιόμαστε(!) ο Μάρσαλ ΜακΛούαν, καναδός επικοινωνιολόγος, έχει πει ότι η βία, είτε φυσική είτε ψυχική, είναι αναζήτηση ταυτότητας και νοήματος. Όσο λιγότερη ταυτότητα, τόσο μεγαλύτερη βία.

Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:

          Τι μέτρα πρόκειται να πάρετε ώστε να στελεχωθούν τα τμήματα της ανωτέρω Διεύθυνσης;

          Με ποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες προτίθεστε να βοηθήσετε στην μείωση των φαινομένων της βίας;

          Θα επανενεργοποιήσετε την λειτουργία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων;

17.04.2024

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»

o          Αρβανιτάκη Αθηνά

o          Δρυ Μαρία

——————————-

Ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2020, με σκοπό την καλύτερη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς την αποτελεσματικότητα στην επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων διαχείρισης απορριμμάτων που αντιμετώπιζαν τα νησιά μας. Είναι όμως και επιταγή της ΕΕ για ενιαίους Περιφερειακούς Φορείς Διαχείρισης απορριμμάτων, ενάντια στην πολυδιάσπασή τους. Ειδικά στην νησιωτική χώρα, είναι αδύνατος ο έλεγχος, ο συντονισμός και η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας των στόχων που τίθενται σε επίπεδο συνολικής στρατηγικής. Κατά τη αιτιολόγηση της Κυβέρνησης για την ίδρυση περιφερειακού φορέα ο ΠΕΣΔΑ είναι Περιφερειακής εμβέλειας και σχεδιασμού και αυτός πρέπει να παρακολουθείται και να υλοποιείται από ένα ενιαίο όργανο.

Όραμα του Φορέα είναι η υιοθέτηση βασικών αρχών αειφορίας και  του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας με τρόπο φιλικό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η εφαρμογή ενός κύκλου διαχείρισης των αποβλήτων με έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή, στην ανακύκλωση και στην επανάχρηση. Μονάδες διαχείρισης βιοαποβλήτων και βιομάζας, με νέες σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων ικανές να ανταποκριθούν στους νέους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους. Στόχος μας σε όχι μακρινό χώρο να πάψει η ανεπεξέργαστη ταφή των απορριμμάτων.

Ωραία λόγια, μεγαλεπίβολοι στόχοι και βαρύγδουπα «οράματα» όμως η ζοφερή πραγματικότητα αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το αντίθετο! «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»!

4 χρόνια πέρασαν και τα % ανακύκλωσης και στοχοθεσίας του ΠΕΣΔΑ για μείωση του όγκου ταφής έμειναν στις καλένδες. Ωστόσο τα προβλήματα με τη διαχείριση απορριμμάτων παρέμειναν παρά τις αρχικές υποσχέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατάσταση στα νησιά μας:

•           Εργοστάσιο απορριμμάτων Ζακύνθου: STOP

•           Εργοστάσιο απορριμμάτων Κέρκυρας: STOP

•           Εργοστάσιο απορριμμάτων Λευκάδας: STOP

•           Εργοστάσιο απορριμμάτων Κεφαλονιάς: ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ

•           Στη Ζάκυνθο ακόμη, 7 χρόνια μετά, δεματοποιούνται χύδιν απορρίμματα και μένουν άταφα κατά παρέκκλιση των περιβαλλοντικών όρων.

•           Η μεταφορά απορριμμάτων από τους Δήμους Κέρκυρας και Διαποντίων, Βόρειας Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Λευκάδας και Παξών κόστος που έχει γονατίσει τους Δήμους οικονομικά και έχουν «πεταχτεί στα σκουπίδια» πολλά εκατομμύρια € το χρόνο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έργα υποδομής που έχουν τόση ανάγκη τα νησιά μας.

•           Σωρεία προγραμματικών συμβάσεων του ΦΟΔΣΑ με την ανώνυμη εταιρεία ΔΙΑΔΥΜΑ της Κοζάνης προκειμένου αυτή να υλοποιήσει, χωρίς διαγωνισμό και μάλιστα με αμοιβή, επειδή είχε την τεχνογνωσία να συνδράμει στον νεοσύστατο ΦΟΔΣΑ ΙΝ με μελέτες έργων και τεύχη δημοπράτησης, βέβαια με έναν επίλογο αρνητικό αφού έγιναν δεκτές προσφυγές στο ΣτΕ και χάθηκαν και τα έργα και οι χρηματοδοτήσεις.

•           Το επιχειρησιακό σχέδιο του Φορέα έχει ανατεθεί και εκτελείται από το 2022, όπως προκύπτει από το site του Φορέα αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο.

Επερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:

          Επειδή στο site του Φορέα έχει οικονομικά στοιχεία μόνο του έτους 2020, δηλαδή μόνο μέχρι 31/12/2020, ουσιαστικά από το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200.000€ που συμμετείχε η ΠΙΝ, με τι άλλα ποσά έχει συνεισφέρει η ΠΙΝ τον Φορέα;

          Γιατί δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί οι Ισολογισμοί των ετών 2021, 2022 και 2023;

          Ποιος ο απολογισμός των έργου του Φορέα για τα νησιά μας;

          Αποτιμάται θετικά η σύστασή του ως προς την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων διαχείρισης απορριμμάτων που αντιμετώπιζε η Περιφέρειά μας;

18.04.2024

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»

o          Αρβανιτάκη Αθηνά

o          Δρυ Μαρία

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/4/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA