/

«Επώδυνη» απάντηση στο Ιράν, αλλά χωρίς να κλιμακωθεί η κατάσταση, αποφασίζει το Ισραήλ

Σε «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν που όμως δεν θα προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο, φαίνεται ότι κατέληξε το Ισραηλινό συμβούλιο πολέμου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ισραηλινού Τύπου.

Τα μέλη του Συμβουλίου, εξέτασαν, τις επιλογές, που παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός (IDF). Όλοι οι μεγάλοι παίχτες στη διεθνή κοινότητα επισημαίνουν την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση. Ωστόσο κανείς μέχρι τώρα δεν αποκλείει μία μη ορθολογική αντίδραση. Βασικό ερώτημα παραμένει ωστόσο το κατά  πόσο θα τραβήξει στη συνέχεια το σχοινί το Ιράν. 

Οι επενδυτές ποντάρουν προς το παρόν σε εκείνο της μετρημένης αντίδρασης.

Το Ιράν δεν είναι πια ένα φάντασμα – και αυτό είναι δώρο θεού για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu ο οποίος μπορεί τώρα να μετατρέψει το μπαράζ με drone και πυραύλους του Σαββάτου από την Τεχεράνη σε πολιτικό του όφελος, καθώς συνεχίζει τον πόλεμό του στη Γάζα και ενδεχομένως στον Λίβανο. Αυτό αναφέρεται σε ανάλυση του Politico

Μακρόν: Να πείσουμε το Ισραήλ ότι δεν πρέπει να απαντήσει

«Αναχαιτίσεις» ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) από την Ιορδανία, που στόχευαν το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, επιβεβαίωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θέλει «να γίνουν τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε μία αεροπορική βάση στην Ιορδανία (…) Ο ιορδανικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε από αυτά τα πυρά. Απογειώσαμε τρία αεροπλάνα και αναχαιτίσαμε αυτό που έπρεπε να αναχαιτίσουμε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στα δίκτυα BFMTV-RMC.

Αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός του, το Ιράν προκάλεσε «μια βαθιά ρήξη», εκτίμησε ακόμη.

«Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφύγουμε την ανάφλεξη (…) και άρα να προσπαθήσουμε να πείσουμε το Ισραήλ πως δεν πρέπει να απαντήσει κλιμακώνοντας, αλλά μάλλον να απομονώσει το Ιράν, να καταφέρει να πείσει τις χώρες της περιοχής πως το Ιράν αποτελεί κίνδυνο, να αυξήσει τις κυρώσεις, να εντείνει την πίεση στις πυρηνικές δραστηριότητες και στη συνέχεια να ξαναβρεί τον δρόμο της ειρήνης στην περιοχή», είπε.

Η Γαλλία μιλάει «σε όλες τις χώρες της περιοχής (…) Προσπαθούμε να είμαστε μια μεσολαβητική δύναμη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος που θα ξαναμιλήσει στη διάρκεια της ημέρας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Όμως είναι «οι Αμερικανοί που έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προκειμένου να συγκρατήσουν το Ιράν», παραδέχθηκε.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/4/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA