//

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ: ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ – free eBook

“Άρχισα να γράφω τη δική μου μαρτυρία για τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο από το 1974. Σαν βάση είχα ένα μικροσκοπικό ημερολόγιο που κουβαλούσα μαζί μου και σημείωνα κάποια γεγονότα επιγραμματικά, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Τότε δεν είχαμε υπολογιστές. Έγραφα μερικές σελίδες κι ύστερα σταματούσα. Συνέχιζα μετά από λίγα χρόνια αλλά μεγάλη πρόοδος δεν υπήρχε. Ο λόγος ήταν γιατί αυτά τα βιώματα είναι τραυματικά και το να τα επαναφέρεις στη μνήμη σου και να τα βάζεις στο χαρτί δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Τώρα όμως το αποφάσισα. Αυτό το βιβλίο πρέπει να ολοκληρωθεί και να εκδοθεί. Γράφω τα γεγονότα όπως τα θυμάμαι. Πρόθεσή μου να είμαι αντικειμενικός στην καταγραφή των γεγονότων και να αποφύγω την έκφραση προσωπικών απόψεων, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο αναγνώστης με οποιονδήποτε τρόπο. Επειδή σε αυτή την πορεία μου κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της εισβολής, για ένα σημαντικό μέρος της διαδρομής, μαζί μου ήταν ο αδελφός μου ο Χριστάκης, παραθέτω αυτούσια και τη δική του μαρτυρία για τα γεγονότα του 1974. Η νέα γενιά δεν γνωρίζει και πολλά πράγματα για τα γεγονότα που μας οδήγησαν στην τραγωδία του 1974, γι’ αυτό και θεώρησα σωστό να γράψω περιληπτικά, ως εισαγωγή, λίγα λόγια για την τότε κατάσταση, για το κλίμα που επικρατούσε και για το πώς οδηγηθήκαμε στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Για το πώς, κατά τη γνώμη μου, βγάλαμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια.” Νίκος Ε. Νεοκλέους

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ EBOOK

“Η ιστορική μαρτυρία καταγράφει γεγονότα και εμπειρίες που αλλιώς θα μπορούσαν να χαθούν. Διατηρεί την ιστορία ζωντανή και προσφέρει πηγή γνώσης στις μελλοντικές γενεές. Μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το παρελθόν με πιο βαθύ τρόπο, το πώς εξελίχθηκαν γεγονότα και καταστάσεις. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον συγγραφέα Νίκο Ε. Νεοκλέους που επέλεξε να εκδώσει το συγκεκριμένο έργο σε ηλεκτρονική μορφή, eBook, προσφέροντάς τό ελεύθερα και δωρεάν προς ανάγνωση, μελέτη, έρευνα, ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ιστορικής και κοινωνικής ταυτότητας. Οι αληθινοί ήρωες του βιβλίου εμπνέουν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη μέσα από τις εμπειρίες και τις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει και ξεπεράσει στο παρελθόν. Ο προικισμένος συγγραφέας με καθαρή ματιά συμβάλλει στην αποκατάσταση της αλήθειας, στη διόρθωση παραπλανητικών και εσφαλμένων πληροφοριών που ενδεχομένως να διαδίδονται για συγκεκριμένα γεγονότα αυτής της περιόδου. Το «1974 – Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι στην Κύπρο» ήρθε για να μείνει! Ένα διαχρονικό ανάγνωσμα.”

Το παρόν πόνημα του Νίκου Ε. Νεοκλέους με τίτλο “1974: Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι στην Κύπρο”, κυκλοφορεί ως ηλεκτρονική έκδοση e-Book από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, προσφέρεται ελεύθερα – δωρεάν σε φιλαναγνώστες και βιβλιόφιλους μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org του ΣΠΕΚ, ως έργο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη έμφαση και ενσυναίσθηση προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους συνανθρώπους μας με αναπηρία και ειδικές δεξιότητες, όσους διαμένουν σε δυσπρόσιτες – ακριτικές περιοχές, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν επαφή με τη γλώσσα και τον πολιτισμό ευέλικτα, συνοπτικά και περιεκτικά λόγω έλλειψης χρόνου, απόστασης και ειδικών συνθηκών. Παράλληλα διατίθεται ως ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, ερευνητικό και ψυχαγωγικό εργαλείο σε εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, μελετητές και λάτρεις του καλού, ώριμου βιβλίου.

Το εξώφυλλο που κοσμεί το βιβλίο είναι γραφιστική δημιουργία της Σοφίας Παταμίτου, ενώ τα εσωτερικά ζωγραφικά έργα είναι του ίδιου του συγγραφέα, Νίκου Ε. Νεοκλέους. Η επιμέλεια και η προσαρμογή έγινε από την εκλεκτή φιλόλογο Εύα Νεοκλέους. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για τούτη την ποιοτική έκδοση!

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ EBOOK

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΝΙΚΟΥ Ε. ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ

Ο Νίκος Νεοκλέους γεννήθηκε στην Κύπρο, στο χωριό Επισκοπή της Επαρχίας Πάφου, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου πήρε Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού. Έζησε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ως πρωτοετής φοιτητής. Το καλοκαίρι του 1974 έλαβε μέρος ενάντια στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές με τίτλους: «Χωρίς προσανατολισμό» και «Όταν χαράζει…» που κυκλοφόρησαν το 2022, από τις Εκδόσεις «Αρχύτας» στη Σειρά Ποίησης ΣΠΕΚ/»Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου». Στις δύο πιο πάνω ποιητικές συλλογές περιλαμβάνονται και πίνακες ζωγραφικής του συγγραφέα, ο οποίος ασχολείται παράλληλα και με τη ζωγραφική. Ο Νίκος Νεοκλέους εργάστηκε επί σειρά ετών στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και συμμετείχε στην κατασκευή των μεγάλων υδατικών έργων της Κύπρου. Επίσης έκαμε παρουσιάσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου για την διαχείριση των υδατικών πόρων, σε συνθήκες λειψυδρίας, μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σήμερα είναι Διευθυντής στην εταιρία CHREN NEOKLEOUS LLC Design Consultants με έδρα τη Λεμεσό και Πρόεδρος του Κυπριακού Υδατικού Συνδέσμου. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου.

Έντυπη Ποιητική Συλλογή #bestpoems

“ΟΤΑΝ ΧΑΡΑΖΕΙ «Αγαπώ, άρα υπάρχω» γράφει ο Νικηφόρος Βρεττάκος σε ποίημά του. Κι ο Νεοκλέους αγαπά το θαύμα της ζωής, το γεύεται με σύνεση και υπάρχει με ευγνωμοσύνη. Η αγάπη του είναι απλή, ανιδιοτελής και άπειρη, αέναα ενεργή, πάλλεται για να ενώσει τον κόσμο, τις καρδιές των συνανθρώπων του, το ασύνορο σύμπαν. Το κάθε τού ποίημα αποτελεί έκφραση του συγκλονισμού που νιώθει ο ίδιος απέναντι στο δέος της κάθε μέρας. Τα εκφραστικά σύνολα του ποιητή Νίκου Νεοκλέους ομοιάζουν μάτια παιδικά και αντανακλούν την αγνότητα της ψυχής. Όμως ο ποιητής είναι ώριμος, μεστή και η γραφή του, που αναζητά να εκφράσει τα δικά του εσώψυχα με στίχους και εικόνες. Το πετυχαίνει με αρμονία, καθώς τα ιδιόχειρα ζωγραφικά του έργα, που κοσμούν την έκδοση, συνοδεύουν αρμονικά το ποιητικό του ύφος με αποτέλεσμα να συντελείται μια υπέροχη ποιητική και συνάμα ρεαλιστική απεικόνιση των ψυχικών συναισθημάτων, αλλά και του κόσμου που μας περιβάλλει. «Το άγγιγμα αυτό το φευγαλέο, το τελευταίο χάδι της θάλασσας, θα το κρατήσω μες το μυαλό μου σαν φυλακτό μοναδικό, για τους παγερούς μήνες που έρχονται περιμένοντας την καινούρια άνοιξη…» γράφει μεταξύ άλλων ο Νεοκλέους για τη μεγάλη αγαπημένη, τη θάλασσα, πρόσωπο δικό του, λατρεμένο, μα και καταφύγιο στις πολύ προσωπικές, μικρές του ώρες, αναζητώντας την επιλεκτική μοναξιά και τη γαλήνη της ενδοσκόπησης. Γερό σκαρί το πόνημα του ποιητή διασχίζει ωκεανούς, άλλοτε αχνοπατώντας στην θελκτική ουτοπία και άλλοτε στιβαρά βαδίζοντας στην καθηλωτική πραγματικότητα. Κι εμείς τον ακολουθούμε, δυναμώνουμε την ένταση του νου για να δεχθούμε τη θεσπέσια μουσική του που ευφραίνει καρδία. ΟΤΑΝ ΧΑΡΑΖΕΙ”

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | ΣΠΕΚ

Έντυπη Ποιοτική Συλλογή #bestpoets

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ “Ο Νίκος Ε. Νεοκλέους, λαμπρός επιστήμονας (Μετσόβιο Πολυτεχνείο) με πολλές επαγγελματικές επιτυχίες, εντυπωσιάζει με την ποιητική συλλογή του «Χωρίς προσανατολισμό». Οι προβληματισμοί του αρχίζουν από τα μαθητικά του χρόνια στο Λύκειο και συνεχίζουν στο Πολυτεχνείο (Φαραντούρη, Χούντα) Μετά ακολουθούν τ’ αδιέξοδα της ζωής, της πολιτικής, της κοινωνίας («Γκρεμισμένοι οι Θεοί. / Αδιέξοδοι δρόμοι»). Τον κάνουν να νιώθει πως χάνει την πορεία μέσα στην αθλιότητα («Οι ξυλουργοί φτιάχνουν φέρετρα / φτιάχνουν δεκανίκια»). Νιώθει σαν μικρό αγόρι. Φοβάται μήπως η πίκρα τού σκοτώνει την αγάπη («Το πράσινο μεγαλώνει με θόρυβο / μια ανεμώνη ολοκόκκινη / σαν σε αίμα βαμμένη / στην άκρη της άχρωμης πόλης») και θέλει να καταλήξει σε μια κορφή γαλήνια. Με τη φαντασία ξεφεύγει («Οι κραυγές των λύκων / δεν μ’ αγγίζουν πια. / Γιατί είμαι μακριά / πολλά «έτη φωτός») κι ας του έχει χαθεί ένα κομμάτι απ’ το φεγγάρι. Αμύνεται, φτιάχνει χαράκωμα με νύχια και ξύλα. Τα καταφέρνει, γιατί κρατά ζωντανό το όνειρο για πάντα, έστω «σαν μια σταγόνα νερό στην έρημο,/ σαν ένα λουλούδι στο ξερό χώμα», ένα όνειρο που βάφει τις μαργαρίτες με το γαλάζιο χρώμα της Αγάπης. Η Αγάπη είναι το καταφύγιο του («ξεκλείδωσε τη σκουριασμένη κλειδαριά / άνοιξε και μπήκε στην καρδιά μου… κυκλοφόρησε και πότισε το κορμί μου»). Η αγάπη του για τον Τόπο και τη Μνήμη είναι τόσο εκπληκτική στο ποίημα «Ταρζάν, ο αλήτης»! Όσο για την αγάπη του προς τη γυναίκα, μού θυμίζει την ανάλογη του Πάμπλο Νερούδα («Σήμερα θα δέσω τ’ άστρα με συρματόσχοινο / και θα τα φέρω / να τ’ ακουμπήσω στην ποδιά σου / για να σου πάρω ένα χαμόγελο… αγνό, λευκό φτερούγισμα / σαν από αμυγδαλιάς ανθό»). Και είναι η Αγάπη που του προσφέρει την πανοπλία της Ελπίδας να αγωνίζεται μακριά από τα γρανάζια των μηχανισμών και τ’ απελπιστικά αδιέξοδα, γιατί με την Ελπίδα είμαστε τώρα ελεύθεροι, όπως γράφει : «Τ’ ακούς, ελεύθεροι!». Όρθιος ο Νεοκλέους, με την ελπίδα να τον προσανατολίζει. Για ένα κόσμο καλύτερο, με πιότερο φως! …Το ποίημα κάποτε τελειώνει, λες!”

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης

Επίτιμος Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31/3/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA