//

Ε.Ε: Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται εν μέρει στη ζώνη Σένγκεν

Μετά από 13 χρόνια αναμονής

Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν από τις 00:00 της Κυριακής (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το 28ο και το 29ο μέλος του χώρου της Ζώνης Σένγκεν της Ε.Ε. μετά από 13 χρόνια αναμονής, με την ελεύθερη μετακίνηση ωστόσο στα χερσαία σύνορα, να εξαιρείται.

Ο λόγος για το τελευταίο, το βέτο της Αυστρίας, και την αδιάλλακτη στάση που κράτησε στην ΕΕ, λόγω του φόβου εισροής αιτούντων άσυλο από αυτές τις δύο αυτές χώρες, από τις φτωχότερες στην ΕΕ.

Παρά τη μερική ένταξη, η άρση των ελέγχων στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών έχει σημαντική συμβολική αξία.

Η αποδοχή στη Ζώνη Σένγκεν αποτελεί ”σημαντικό ορόσημο” για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, συμβολίζοντας ένα ”ζήτημα αξιοπρέπειας, του ανήκειν στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, σύμφωνα με τον αναλυτή εξωτερικής πολιτικής Stefan Popescu.

″Κάθε Ρουμάνος που έπρεπε να περπατήσει σε μια λωρίδα χωριστά από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες ένιωθε ότι αντιμετωπίζεται διαφορετικά”, δήλωσε στο AFP.

Με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας την Κυριακή, η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει πλέον 29 μέλη – τα 25 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας δήλωσε ότι οι κανόνες Σένγκεν θα ισχύουν σε τέσσερα θαλάσσια λιμάνια και 17 αεροδρόμια, με το αεροδρόμιο Otopeni κοντά στο πρωτεύουσα Βουκουρέστι να λειτουργεί ως ο μεγαλύτερος κόμβος για τις πτήσεις Σένγκεν.

Περισσότερο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης της συνοριακής αστυνομίας και των αξιωματικών μετανάστευσης, θα αναπτυχθεί στα αεροδρόμια για να ”υποστηρίξει τους επιβάτες και να εντοπίσει όσους θέλουν να επωφεληθούν για να φύγουν παράνομα από τη Ρουμανία”, πρόσθεσε.

Θα διενεργούνται επίσης δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τη σύλληψη ατόμων με πλαστά έγγραφα και για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31/3/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA