///

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΠΑΤΗ! ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ

Πλήρωσε 400 ευρώ λόγω πατριωτικών αισθημάτων

Επιφανής εμπορευόμενος από τη Λευκωσία καταγγέλλει ότι εξαπατήθηκε καταβάλλοντας προκαταβολή, στο Μέλαθρο Οικουμενικού Ελληνισμού με έδρα την Αθήνα, για τρία αντίτυπα βιβλίου στο οποίο θα περιλαμβανόταν η βιογραφία του, ωστόσο πέρασαν δύο χρόνια και ακόμη περιμένει

ΜΟΤΟ

Με βάση τη δέσμευση που είχε πάρει όταν συμφώνησε τον Μάρτιο του 2022 τα βιβλία θα του παραδίδονταν σε έξι μήνες

Λεζάντα 1: Μια από τις επιστολές του δικηγόρου του παραπονούμενου προς το Μέλαθρο.

Λεζάντα 2: Απαντητική επιστολή του Μελάθρου προς τον παραπονούμενο ημερομηνίας 23 Νοέμβριου 2022.

ΠΑΝ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Όπως αποδεικνύεται διαχρονικά πολύ μεγάλο ποσοστό Ελληνοκυπρίων, Ελλαδιτών, αλλά και αποδήμων δίνει εύκολα χρήματα όταν του ζητηθεί από ιδρύματα, τα οποία παρουσιάζουν ως προμετωπίδα τους την πατρίδα και τη θρησκεία.

Γνωστός και επιτυχημένος εμπορευόμενος μιας κάποιας προχωρημένης ηλικίας, από τη Λευκωσία, όπως καταγγέλλει στην “Αλήθεια” και όχι μόνο, πλήρωσε προκαταβολή €400 σε εκπρόσωπο του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού με έδρα την Αθήνα, με σκοπό τη συμπερίληψη της βιογραφίας του σε βιβλίο το οποίο θα του παραδιδόταν σε τρία αντίγραφά εντός έξι μηνών κάτι που δεν έγινε παρά το γεγονός ότι πέρασαν δύο χρόνια από τη συμφωνία που είχε γίνει τον Μάρτιο του 2022.

Ζητούσε εξηγήσεις

Όταν πέρασε ο Σεπτέμβριος του 2022 που υποτίθεται έπρεπε να παραδοθούν τα βιβλία, ο παραπονούμενος επιχειρηματίας άρχισε να στέλλει επιστολές στο διοικητικό συμβούλιο αλλά και σε λειτουργούς του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού, από όπου έπαιρνε διάφορες απαντήσεις.

Σε μια απαντητική επιστολή ημερομηνίας 23 Νοεμβρίου 2022 η οποία έφερε το όνομα γυναίκας λειτουργού του Μελάθρου ενημέρωνε τον ενδιαφερόμενο ότι δυστυχώς καθυστέρησε η συγκέντρωση υλικού από όλους τους βιογραφούμενους. Όπως αναφερόταν “σύντομα ο τόμος θα σταλεί στον γραφίστα. Μόλις είναι έτοιμος θα ενημερωθείτε για την αποστολή των τόμων σας. Σας ευχαριστούμε πολύ για την υπομονή σας. Στη διάθεση για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση ….”

Έντονα διαβήματα

Από τις 7 Μαρτίου 2022 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 ο παραπονούμενος απέστειλε τέσσερεις τουλάχιστον επιστολές στο Μέλαθρο όπου στις δύο τελευταίες ζητούσε την επιστροφή των €400 ευρώ που είχε πληρώσει με έμβασμα για τα βιβλία, χωρίς όμως ανταπόκριση. Σημείωνε επίσης ότι αν του επέστρεφαν την προκαταβολή στην περίπτωση που του απέστελλαν τα βιβλία ήταν έτοιμος να καταβάλει το σύνολο των χρημάτων.

Υπήρξαν από πλευράς του εμπορευόμενου και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρμοδίους στο Μέλαθρό όπως και από τον δικηγόρο του, ωστόσο δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Στις 11 Οκτωβρίου 2023 ο προπονούμενος απέστειλε επιστολή στη γενική διεύθυνση της ελληνικής Αστυνομίας καταγγέλλοντας το γεγονός και ζητώντας παράλληλα την παρέμβασή της. Από την ελληνική αστυνομία ο παραπονούμενος πήρε απάντηση στη δική του επιστολή, όπου του γίνεται σύσταση να απευθυνθεί στις κυπριακές Αρχές. Σε απάντησή του ο επηρεαζόμενος Κύπριος ενημέρωσε την ελληνική Αστυνομία ότι για το θέμα που προέκυψε έχει πρόθεση να ενημερώσει την πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και δημοσιογράφους σε Κύπρο και Ελλάδα αν δεν του επιστραφούν τα χρήματα.

Έπαιξαν με τα πατριωτικά μου αισθήματα

Στην επιστολή του προς την Ελληνική αστυνομία επισημαίνει παράλληλα ότι το Μέλαθρο Οικουμενικού Ελληνισμού εκμεταλλεύτηκε τα αισθήματα και αγάπη του ιδίου και της οικογένειας του για τη Μητέρα Ελλάδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο γνωστός εμπορευόμενος σημείωσε ότι με τόση εμπειρία σε θέματα οικονομικών συναλλαγών απορεί πως την πάτησε στην προκειμένη περίπτωση. Δίνοντας την απάντηση από μόνος του ότι έπαιξαν με τα αισθήματα του ιδίου και της οικογένειας του για την Ελλάδα.

Εμπιστεύτηκαν την εκπρόσωπο

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του έδωσαν πίστη στην κυρία που τους είχε επισκεφθεί τον Μάρτιο του 2022 εκ μέρους του Μελάθρου για το θέμα της συμπερίληψης της βιογραφίας του σε βιβλίο. Μάλιστα δεξιώθηκαν την εκπρόσωπο του Μελάθρου σε γνωστό πολυτελές εστιατόριο της Λευκωσίας. Από εκεί και μετέπειτα η κυρία αυτή, όπως είπε, δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο εκ μέρους του Μελάθρου. Το χρηματικό ποσό των €400 είχε εμβαστεί από τον εμπορευόμενο, μέσω τράπεζας, σε λογαριασμό του Μελάθρου.

Άλλες περιπτώσεις

Είναι άγνωστο σε μας αν υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό που έχουμε υπόψη μας από τον δικηγόρο του εμπορευόμενου είναι ότι λειτουργοί του Μελάθρου Απόδημου Ελληνισμού ασκούν αφόρητες πιέσεις σε διάφορα πρόσωπα με σκοπό την είσπραξη εισφορών. Αυτό μας είπε συνέβηκε και στον ίδιο, γι΄ αυτό το γνωρίζει από πρώτο χέρι. Γνωρίζει επίσης από προσωπική εμπειρία ότι παλαιότερα υπήρξαν εκδόσεις βιογραφιών από πλευράς Μελάθρου, ωστόσο δεν γνωρίζει γιατί τώρα εισπράττουν χρήματα χωρίς να υλοποιούν την υποχρέωσή τους.

Επιστολή και στην πρεσβεία

Σε επιστολή του επηρεαζόμενου προς τη νομική υπηρεσία της ελληνικής πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία ενημερώνει για τα καθέκαστα, ως μια τελευταία προσπάθεια πριν δημοσιοποιήσει το θέμα.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: “Επειδή δε αυτό (δημοσιοποίηση) ως Κύπριοι με πατριωτικήν συνείδησιν και αισθήματα επιθυμούμε να αποφύγουμεν τούτο και να μην βλάψουμε την Μητέρα Πατρίδα καθ΄ οιοδήποτε τρόπον, κάνωμεν σήμερον μίαν τελευταία προσπάθεια προς υμάς, την Νομική Υπηρεσία της ελληνικής Πρεσβείας εν Κύπρω, όπως ευγενώς επέμβητε προς το ΜΕΛΑΘΡΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ να επιστρέψει άνευ καθυστερήσεως τα εις την κατοχή των επί 18 και πλέον μήνας χρήματα μας εξ €400, τα οποία ημείς καλή τη πίστει τους έχουμε εμβάσει”.

Προειδοποίηση για λήψη δικαστικών μέτρων

Στο μεταξύ ο δικηγόρος του παραπονούμενου την 1η Νοεμβρίου το 2023 απέστειλε επιστολή εκ μέρους του πελάτη του προς το Μέλαθρο Οικουμενικού ελληνισμού υπόψη συγκεκριμένης λειτουργού, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην παράδοση των βιβλίων. Καλείται παράλληλα το Μέλαθρό να επιστρέψει το ποσό των 400 ευρώ πάραυτα στο πελάτη του. Ακόμη δίδεται προειδοποίηση για περαιτέρω καταγγελία της υπόθεσης σε αρμόδιους φορείς και της λήψεως δικαστικών μέτρων εναντίον του Μελάθρου.

————————————–

Η “αποστολή” που δεν έφθασε ποτέ

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 επικοινώνησα τηλεφωνικώς με συγκεκριμένη λειτουργό στο τμήμα βιογραφιών του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού, στην οποία ανέφερα ότι είμαι δημοσιογράφος από την εφημερίδα “Αλήθεια” στην Κύπρο και ότι έφθασε κοντά μας παράπονο εμπορευόμενου από τη Λευκωσία ότι πλήρωσε €400 για να του αποσταλούν τρία αντίτυπα βιβλίου με τη βιογραφία του, αλλά από το 2022 τον παραπέμπουν από ημερομηνία σε ημερομηνία. Η λειτουργός με ρώτησε το όνομα του παραπονεμένου και όταν της το ανάφερα μου είπε με σιγουριά ότι συμπεριλαμβάνεται στον τόμο “Θ” ο οποίος έχει σταλεί και ήδη βρίσκεται στην Κύπρο και άρχισε η παράδοση του στους παραλήπτες. Σε ερώτηση μας πως στάληκε μας ανέφερε όνομα συγκεκριμένης εταιρείας ταχυμεταφορών, αλλά και τη διεύθυνση της επιχείρησης του παραπονούμενου στο Στρόβολο. Μας διαβεβαίωσε επίσης ότι την εβδομάδα που ερχόταν (18 – 23 Μαρτίου) όλα τα βιβλία θα παραδιδόντουσαν στους παραλήπτες και μας ευχήθηκε καλά Κούλουμα.

Δεν έδωσαν τον κωδικό αποστολής

Μια εβδομάδα αργότερα την Παρασκευή 22 Μαρτίου επικοινωνήσαμε με τον εμπορευόμενο ο οποίος μας δήλωσε ότι δεν έχει παραλάβει τους τόμους του βιβλίου. Μας είπε ότι θα το διερευνούσε μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας ταχυμεταφορών αν έφθασαν κοντά της τα βιβλία και θα μας πληροφορούσε ανάλογα. Σε λίγα λεπτά ο παραπονούμενος επικοινώνησε μαζί μου λέγοντας μου ότι η εταιρεία δεν έχει παραλάβει βιβλία από την Ελλάδα. Η γραμματέας του γραφείου του επηρεαζόμενου πολίτη μίλησε επίσης τηλεφωνικώς και με τα γραφεία του Μελάθρου Απόδημου Ελληνισμού στην Αθήνα, όπου της έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι τα βιβλία έχουν σταλεί στην Κύπρο. Όταν ζήτησε τον κωδικό της αποστολής των βιβλίων, η λειτουργός του Μελάθρου, όπως μας λέχθηκε, επικαλέστηκε βλάβη στον ηλεκτρονικό της υπολογιστή.

Ο εμπορευόμενος μας ανέφερε ότι με όσα προηγήθηκαν αναμένει ότι η επόμενη δικαιολογία από πλευράς Μελάθρου θα είναι ότι τα βιβλία του χάθηκαν κατά την αποστολή τους στην Κύπρο.

Καταγγελία στην κυπριακή Αστυνομία

Μετά και από αυτή την εξέλιξη ο εμπορευόμενος δεν έχει άλλη επιλογή από του να καταγγείλει στην κυπριακή αστυνομία υπόθεση απάτης σε βάρος του.

Aναδημοσίευσις ἀπό τήν ΑΛΗΘΕΙΑ τῆς Κύπρου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/3/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA