//

Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου – 4 Σχολεία / 8 Συγγραφείς

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου καθιέρωσε από το 2021 ειδική δράση Φιλαναγνωσίας με τίτλο «Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου», στο πλαίσιο της οποίας εκλεκτοί συγγραφείς του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου επισκέπτονται, είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ομογένειας. Οι συγγραφείς συζητήσουν με μαθητές, παιδαγωγούς και δασκάλους, σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές, για τη ζωή και το έργο τους. Εξηγούν πώς παράλληλα με το βιοποριστικό τους επάγγελμα καλλιέργησαν την τέχνη της γραφής και πώς καταφέρνουν να κρατούν ακμαίο το πάθος τους για τα Ελληνικά Γράμματα και τον Πολιτισμό μας. Δωρίζουν βιβλία αγαπημένα, διαβάζουν αποσπάσματα από το έργο τους, δέχονται ερωτήσεις, συζητούν και αναπτύσσουν ένα εποικοδομητικό διάλογο με το κοινό και τους συμμετέχοντες. Η γνωριμία με συγγραφείς και ποιητές αποτελεί πηγή έμπνευσης για παιδιά και έφηβους καθώς τους παρακινεί να ανακαλύψουν τον κόσμο της λογοτεχνίας και να εξερευνήσουν τις δικές τους δυνατότητες στην εκφραστική γραφή. Βοηθάει τους μαθητές να κατανοήσουν τη διαδικασία της συγγραφής, από την έμπνευση μέχρι την επεξεργασία και την εκδοτική διαδικασία, να συνδεθούν πιο έντονα με το έργο του, να κατανοήσουν τις επιλογές που έκανε ο συγγραφέας ή ο ποιητής και να ανακαλύψουν δράσεις – αντιδράσεις και ενστάσεις πίσω από την πλοκή και τους χαρακτήρες. Η συνομιλία με συγγραφείς και ποιητές ενισχύει τους μαθητές στην ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων καθώς μαθαίνουν να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από τη λογοτεχνία μακροχρόνια ως αναγνώστες, συγγραφείς και ενήλικες με κριτική αντίληψη και επικοινωνιακές δεξιότητες. Οι σχολικές μονάδες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με τίτλο “Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου” μπορούν να στέλνουν email στη διεύθυνση: info@cultural-association.org και να τηλεφωνούν στο (0030) 2310313143. Οι σχολικές μονάδες που συμμετέχουν τιμώνται κάθε Δεκέμβριο σε ειδική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Πανόραμα Θεσσαλονίκης.  

2o Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, των τμημάτων Γ1΄ και Γ2΄, είχαν τη χαρά και την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να γνωρίσουν το έργο διακεκριμένων λογοτεχνών του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδος – Κύπρου. Πρόκειται για τον ποιητή και ζωγράφο κ. Ιωάννη Κοκκάρη, που ήρθε για τον σκοπό αυτό από την Αθήνα, τον κ. Χρήστο Ντικμπασάνη, καθηγητή, ποιητή, συγγραφέα και μελετητή των θρησκειών από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, την φιλόλογο – λογοτέχνιδα-κριτικό και σεναριογράφο κα. Άννα Τενέζη με καταγωγή από την Ξάνθη, που διαμένει στην Κύπρο και την ποιήτρια κα. Αντιγόνη Ηλία, Κυπριακής καταγωγής από το όμορφο ορεινό χωριό Άλωνα. Ήταν πράγματι μια πολύ συγκινητική, βιωματική διδασκαλία που ενθουσίασε τους μαθητές. Οι συγγραφείς δώρισαν βιβλία τους στο σχολείο, τονίζοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να συμπονέσουμε τις εμπειρίες και τις συναισθηματικές καταστάσεις συνανθρώπων μας. Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν άρθρο εικονίζονται οι συγγραφείς του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου που προαναφέρθηκαν με τον Οικονομικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Ιωάννη Ρουκά, τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Δημήτρη Χατζημιχαήλ και τη θεολόγο – φιλόλογο κα Σμαράγδα Φαρίδου.

40o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης “Ιωαννίδειο”

Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ και Στ’ τάξης του 40ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκη – Ιωαννίδειο, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους συγγραφείς – εκπαιδευτικούς του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κα Μαρία Τάνου-Ανδρειανού, παιδαγωγό – συγγραφέα και την κα Καλλιόπη Μαλαχία – Διακαναστάση, διατροφολόγο. Η δράση στοχεύει στην καλλιέργεια και την προώθηση της φιλαναγνωσίας, και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου | ΣΠΕΚ “Ένας συγγραφέας στην τάξη μου”. Παράλληλα, η επίσκεψη των συγγραφέων έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν για την αξία των ανθρωπιστικών αρχών της αγάπης, της φιλίας, της ειρήνης, της ανεκτικότητας, και της αλληλεγγύης, μέσα από τη συμμετοχή τους σε βιωματικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, οι συγγραφείς δώρισαν βιβλία στο σχολείο, τονίζοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να συμπονέσουμε τις εμπειρίες και τις συναισθηματικές καταστάσεις συνανθρώπων μας. Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν άρθρο εικονίζονται η Διευθύντρια του 40ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης κα Δαλακλή Χρύσα, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Ιωάννης Ρουκάς, οι συγγραφείς του ΣΠΕΚ, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του σχολείου.

Η συγγραφέας Μαρία Τάνου – Ανδρειανού μίλησε για παιδικά βιβλία αφύπνισης για τη φιλία, την αγάπη, τη στοργή, τη φροντίδα, την οικογένεια, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ενσυναίσθηση, την αγάπη για τη φύση, το περιβάλλον, τον πλανήτη, την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης κ.α. Δώρισε βιβλία στα παιδιά και μίλησε για αυτά με κεντρικό θέμα «Η συμβολή του βιβλίου στον ψυχικό κόσμο των παιδιών».

Η επιστήμων, συγγραφέας Καλλιόπη Μαλαχία-Διακαναστάση μίλησε για το ηλεκτρονικό της βιβλίο eBook με τίτλο “Ο Μιχαλάκης και το ταξίδι στις τροφές”, που διατίθεται ελεύθερα – δωρεάν προς ανάγνωση διαδικτυακά και δώρισε βιβλία για την αγωγή της υγείας. Με μηχάνημα προβολής παρουσίασε το έργο της στα παιδιά και θετικά τα κινητοποίησε ώστε να βάλουν τη σωστή διατροφή στη ζωή τους. Ενέπνευσε τα παιδιά με κεντρικό άξονα το θέμα “Η Παιδεία είναι Δύναμη που Καλλιεργεί την Ψυχή”.

41o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 41ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους συγγραφείς – εκπαιδευτικούς του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κ. Ελευθέριο Πλουτάρχου, δάσκαλο, Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και την κα Άννα Τενέζη, καθηγήτρια, φιλόλογο – λογοτέχνιδα – κριτικό – σεναριογράφο. Η δράση στοχεύει στην καλλιέργεια και την προώθηση της φιλαναγνωσίας, και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου | ΣΠΕΚ “Ένας συγγραφέας στην τάξη μου”. Παράλληλα, η επίσκεψη των συγγραφέων έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν για την αξία των ανθρωπιστικών αρχών της αγάπης, της φιλίας, της ειρήνης, της ανεκτικότητας, και της αλληλεγγύης, μέσα από τη συμμετοχή τους σε βιωματικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, οι συγγραφείς δώρισαν βιβλία στο σχολείο, τονίζοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να συμπονέσουμε τις εμπειρίες και τις συναισθηματικές καταστάσεις συνανθρώπων μας. Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν άρθρο εικονίζονται η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Ιωάννης Ρουκάς, ο συγγραφέας του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Ελευθέριος Πλουτάρχου και Πρόεδρος Ε.Λ.Κ., η συγγραφέας του ΣΠΕΚ κα Άννα Τενέζη και ο Διευθυντής του 41ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Σαλωνίδης.

1o Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα-εκπαιδευτικό του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Ελευθέριο Πλουτάρχου, Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και να συμμετέχουν στην αφήγηση του παραμυθιού του “Η επανάσταση των λέξεων του καλού” που κυκλοφορεί ως audiobook και videobook από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Η δράση, η οποία οργανώθηκε με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Αλίκη Ουρομίδου, στοχεύει στην καλλιέργεια και την προώθηση της φιλαναγνωσίας, και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου | ΣΠΕΚ “Ένας συγγραφέας στην τάξη μου”. Παράλληλα, η επίσκεψη του συγγραφέα έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν για την αξία των ανθρωπιστικών αρχών της αγάπης, της φιλίας, της ειρήνης, της ανεκτικότητας, και της αλληλεγγύη, μέσα από τη συμμετοχή τους σε βιωματικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, ο συγγραφέας δώρισε βιβλία στο σχολείο, τονίζοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να συμπονέσουμε τις εμπειρίες και τις συναισθηματικές καταστάσεις συνανθρώπων μας. Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν άρθρο εικονίζονται η Διευθύντρια του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης κα Χρύσα Γεράνη, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Ιωάννης Ρουκάς, ο συγγραφέας του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κ. Ελευθέριος Πλουτάρχου και Πρόεδρος Ε.Λ.Κ., μια γενική εξωτερική άποψη του σχολικού κτηρίου και του εσωτερικού χώρου με τους μαθητές να ζωγραφίζουν.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14/3/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA