Financial Times: «Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι έχει επιστρέψει». Η ρωσική κατασκοπεία βαθειά στην Ευρώπη

Για τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα προειδοποιεί η πρεσβεία των ΗΠΑ: Καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο 48ωρο

Η Ρωσία έχει επανεκκινήσει επιθετικά τον κατασκοπευτικό της πόλεμο με τη Δύση και η δημοσιοποίηση από τη Μόσχα μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, στην οποία ανώτεροι αξιωματικοί της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας συζητούσαν την αποστολή πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία, είναι μόνο το τελευταίο ανατριχιαστικό παράδειγμα.

Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα Financial Times σε άρθρο των John Paul Rathbone, Sam Jones  και Courtney Weaver με τίτλο «15 Europe kicked out Vladimir Putin’s spies. Now they’re back».

Αναλυτικά δημοσιεύονται τα εξής:

«Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι έχει επιστρέψει», δήλωσε ένας αξιωματικός των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. «Οι ρωσικές δραστηριότητες … είναι εξίσου υψηλές ή και υψηλότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου», δήλωσε ένας άλλος. «Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι μια τεράστια μηχανή και επιστρέφουν κάνοντας αυτό που έκαναν πάντα», δήλωσε ένας τρίτος αξιωματούχος.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα, όπως φαίνεται, μια άλλη μυστική επιχείρηση έρχεται στο φως, δείχνοντας πόσο βαθιά έχουν διεισδύσει οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Tihomir Ivanov Ivanchev έγινε ο έκτος Βούλγαρος που κατηγορείται ότι ήταν μέλος ενός ύποπτου ρωσικού κυκλώματος κατασκόπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δύο εβδομάδες πριν από αυτό, ο Maksim Kuzminov, ένας Ρώσος στρατιωτικός πιλότος που αυτομόλησε στην Ουκρανία πέρυσι, βρέθηκε νεκρός στην Ισπανία, με το σώμα του διάτρητο από σφαίρες – συμπεριλαμβανομένης μιας σφαίρας στην καρδιά του.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γαλλία αποκάλυψε ένα δίκτυο 193 ιστότοπων που είχαν σχεδιαστεί για τη διάδοση παραπληροφόρησης ενόψει των φετινών ευρωπαϊκών εκλογών. Και δύο εβδομάδες πριν από αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε έρευνα για το αν ένας Λετονός ευρωβουλευτής μπορεί να είναι πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας.

Ωστόσο, η τηλεφωνική συνομιλία, που διέρρευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταξύ ανώτερων αξιωματικών της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, αποτέλεσε το πιο εκρηκτικό προπαγανδιστικό παράδειγμα της Μόσχας μέχρι στιγμής φέτος στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου υβριδικού πολέμου της κατά της Δύσης.

Οι αξιωματικοί της Luftwaffe, ένας εκ των οποίων έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια καλώντας στη συνομιλία WebEx μέσω μη ασφαλούς σύνδεσης, συζήτησαν πώς το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυραύλους που προμηθεύτηκαν από τη Γερμανία για να καταστρέψει τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία.

Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διαρροή και οι επακόλουθες κατηγορίες της Μόσχας ότι η Γερμανία καταστρώνει “πονηρά σχέδια” για να επιτεθεί στη Ρωσία, ήταν μια απροκάλυπτη προσπάθεια του Ρώσου Πούτιν να διχάσει τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Η προφανής εντατικοποίηση των επιχειρήσεων πληροφοριών υπό την ηγεσία του Κρεμλίνου σηματοδοτεί μια νέα αυτοπεποίθηση μεταξύ των κατασκόπων της Ρωσίας μετά τις ταπεινωτικές αποτυχίες που αντιμετώπισαν στις αρχές του 2022, δήλωσαν αξιωματούχοι και αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι περισσότερες από τις συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν πριν από τη διαρροή των γερμανικών συνομιλιών για τους πυραύλους.

Έκτοτε, οι κύριες υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας – η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB και η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών SVR – ανασυγκροτήθηκαν και αναβάθμισαν την κατασκοπευτική τους τέχνη για να βελτιώσουν τις πιθανότητες των συμβατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.

Οι προτεραιότητες παραμένουν οι ίδιες όπως και πριν από τον πόλεμο: να κλέψουν δυτικά μυστικά, να διευρύνουν τις διαιρέσεις εντός του ΝΑΤΟ και να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Αλλά οι μέθοδοι έχουν γίνει πιο έξυπνες για να αντισταθμίσουν τα διαταραγμένα δίκτυα κατασκοπείας τους στην Ευρώπη και να παρακάμψουν τους περιορισμούς για τους Ρώσους που εργάζονται στην ήπειρο.

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές του Κρεμλίνου φαίνεται να είναι η αυξημένη χρήση “πληρεξουσίων” παραγόντων πληροφοριών. Πριν από τον πόλεμο, οι δυτικές υπηρεσίες ασχολούνταν κυρίως με τις ρωσικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούσαν Ρώσοι υπήκοοι σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα, αυτό μπορεί να μην ισχύει πλέον.

Οι ρωσικές μυστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον μια σειρά από ξένους υπηκόους που προέρχονται από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και το οργανωμένο έγκλημα – όπως η σερβική συμμορία που οργάνωσε πέρυσι την απόδραση του Artem Uss, ενός επιχειρηματία που συνδέεται με το Κρεμλίνο και συνελήφθη στην Ιταλία ως ύποπτος για πώληση αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας στη Μόσχα.

“[Οι πληρεξούσιοι] μπορεί να μην γνωρίζουν ότι εργάζονται για τους Ρώσους, μπορεί να είναι εγκληματίες ή άλλα πρόσωπα που πληρώνονται”, δήλωσε ο δεύτερος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών. Αξιωματούχοι ασφαλείας και των δύο χωρών δήλωσαν ότι υπάρχουν περίπου 150 γνωστοί Ρώσοι πράκτορες που εξακολουθούν να δρουν εκεί υπό διπλωματική κάλυψη.

Ένας άλλος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών από μια άλλη χώρα εκτίμησε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των επιχειρήσεων πληροφοριών της Ρωσίας σε ολόκληρη την ήπειρο διεξάγονται πλέον από τους “ασφαλείς κόμβους” της Βιέννης και της Γενεύης.

Επιπλέον, οι Ρώσοι κατάσκοποι έχουν ενισχύσει τις βάσεις τους εκτός της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ χωρίς διαβατήρια. Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Μέση Ανατολή έχουν γίνει σημαντικοί σταθμοί για τις επιχειρήσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Αρκετοί απελαθέντες Ρώσοι πράκτορες φέρονται επίσης να έχουν μετεγκατασταθεί στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Η νέα προσέγγιση της Ρωσίας περιεγράφηκε από την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή της, ως εξής: “Αναμένουμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει την απώλεια των αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών με την αποστολή περισσότερων επισκεπτών πρακτόρων”.

ΠΗΓΗ: Financial Times, John Paul Rathbone, Sam Jones  και Courtney Weaver, Hellas Journal

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9/3/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA