//

Περιοδεία του Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στην Κεφαλλονιά

Για τα μεγάλα προβλήματα σε όλους τους τομείς της δημόσιας Υγείας

Μια σειρά οξυμένα προβλήματα που επικρατούν στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στην Κεφαλλονιά, αναδείχθηκαν κατά την περιοδεία του Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του κόμματος, στο νησί.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου με φορείς της Υγείας με πρωτοβουλία της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, όπου συμμετείχαν οι πρόεδροι των συλλόγων Εργαζομένων του ΓΝ Αργοστολίου και Οδοντιάτρων, εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ και εργαζόμενοι από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας «Μετάβαση»,  αναδείχθηκαν μια σειρά «φλέγοντα» θέματα που ταλαιπωρούν συνολικά εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.

Με το μισό του ήδη απαρχαιωμένου «οργανισμού» του το Νοσοκομείο Αργοστολίου

Σχετικά με το ΓΝ Αργοστολίου, τονίστηκε ότι αυτό λειτουργεί με το 50% του αναγκαίου προσωπικού του σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, απ’ τον ήδη «απαρχαιωμένο» Οργανισμό του. Χαρακτηριστική, είναι η κατάσταση στην Παθολογική κλινική, όπου από τις τέσσερις μόνιμες θέσεις παθολόγων, καλύπτεται μόλις μία. Ως «λύσεις» Διοίκηση του ιδρύματος και 6η ΥΠΕ, προτάσσουν τις μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία, την ένταξη στο ίδρυμα, κατά περιόδους, γιατρών με «μπλοκάκια».

Μεγάλα κενά υπάρχουν και σε άλλες ειδικότητες, όπου από τέσσερις αναισθησιολόγους εργάζονται μόλις δύο, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τους ακτινολόγους. Χαρακτηριστική εικόνα, είναι η έλλειψη προσωπικού για τη λειτουργία της ΜΕΘ, που αν και εξοπλισμένη, παραμένει… ανενεργή, με ό,τι κινδύνους αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα για έκτακτα περιστατικά, ιδιαίτερα αν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν και αεροδιακομιδές.

Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού για τη στελέχωση της ψυχιατρικής κλινικής, οδηγεί στη νοσηλεία περιστατικών στην παθολογική, με επιπλέον κινδύνους για τους ψυχικά πάσχοντες και από το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του νοσοκομείου.

Από το «κάδρο» των ελλείψεων δεν λείπει ούτε το ΕΚΑΒ, που λειτουργεί με ένα ασθενοφόρο για την πλειοψηφία των ημερών. Από τα προβλεπόμενα δύο για όλη την Κεφαλονιά (το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Ιονίου, με μεγάλες αποστάσεις διάσπαρτα χωριά και ορεινό όγκο) ανά βάρδια, το ένα σχεδόν σε καθημερινή βάση πραγματοποιεί διακομιδές εκτός νησιού. Αυτό και ως συνέπεια των μεγάλων ελλείψεων που επικρατούν, με αποτέλεσμα να μένει ένα ασθενοφόρο για όλα τα περιστατικά το νησί.

Και στη συνάντηση, τονίστηκε ότι στόχος της παραπάνω κατάστασης, είναι να προχωρήσουν περεταίρω τα σχέδια επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα να ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μέρος του δημόσιου να ενεργεί για λογαριασμό του ή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (όπως πχ με τα απογευματινά χειρουργεία), με την «κάλυψη» του δημοσίου.

Κανένας οδοντίατρος και ανάγκη στήριξης των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης

Από τον πρόεδρο του Συλλόγου Οδοντιάτρων, σημειώθηκε ότι από τις προβλεπόμενες 700 και πλέον θέσεις γιατρών που εξήγγειλε ότι θα προσληφθούν στα νοσοκομεία το Υπουργείο Υγείας άμεσα, δεν προβλέπεται κανένας οδοντίατρος. Αναφέρθηκε, ότι δεν υπάρχει κάλυψη αυτής της ειδικότητας στο ΓΝ Αργοστολίου, καθώς και ότι τα «κουπόνια» των 40 ευρώ ανά παιδί που δόθηκαν παλαιότερα ως κίνητρα για εξετάσεις στα παιδιά, απ’ την κυβέρνηση, απ’ τη στιγμή που δεν επαναλαμβάνονται για προληπτικές κ.α. εξετάσεις, δεν έχουν ουσιαστικό νόημα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τονίστηκε ότι η στοματική υγεία, καλύπτεται πλέον από το δημόσιο τομέα, όλο και σε λιγότερο μέρος του πληθυσμού, ενώ όλο και περισσότερο αμελείται λόγω των οικονομικών προβλημάτων της πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων.

Η ανάγκη στήριξης του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, επισημάνθηκε από την εκπρόσωπο του ΚΕΘΕΑ. Υπογραμμίζοντας ότι τα προβλεπόμενα μέτρα πλήττουν ιδιαίτερα τα στεγνά προγράμματα, σημειώθηκε επιπλέον και για την κατάσταση στην Κεφαλονιά, ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Καγκελόφραχτο… δωμάτιο ψυχικής υγείας

Μεγάλα είναι και τα προβλήματα στην ψυχική Υγεία. Στη συζήτηση, εξηγήθηκε ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και το νέο νομοσχέδιο ιδιωτικοποιεί ακόμη περισσότερο και αυτόν τον τομέα, όπου λόγω των απάνθρωπων συνθηκών διακομιδών των ασθενών πολλές φορές η κυβέρνηση βρίσκει το πρόσχημα της «αποασυλοποίησης» και μεγαλώνει, με τους σχεδιασμούς της, περεταίρω και τα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα.

Καυτηριάστηκε, ότι ενώ υπάρχουν ανάγκες για ψυχική υγεία, οι ψυχικά ασθενείς πλέον μπορεί να νοσηλεύονται σε ράντζα, ενώ ειδικά για το νησί, η έλλειψη κλινικής δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Μάλιστα, καταγγέλθηκε ότι σε συνθήκες 21ου αιώνα, λειτουργεί μόλις ένα δωμάτιο για ψυχολογικά ασθενείς και μάλιστα καγκελόφραχτο, στην παθολογική κλινική του ΓΝ Αργοστολίου!

Επιπλέον, αναφέρθηκαν τα μεγάλα έξοδα που επιβαρύνουν ψυχικά ασθενείς και τους συγγενείς τους, όπου η πλειοψηφία των φαρμάκων δεν συνταγογραφούνται, αυτό γίνεται για ελάχιστα, ενώ όσοι ασθενούν χρειάζονται τις περισσότερες των περιπτώσεων πάνω από ένα σκευάσματα. Υπό αυτές τις συνθήκες, αναφέρθηκε ότι πλέον κάποιος για να μπορέσει να γιατρευτεί, πολύ δύσκολα τα καταφέρνει αν δεν έχει και τα ανάλογα χρηματικά ποσά.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, αναφορά έγινε σε όλες τις θέσεις που έχει το κόμμα για την δημόσια Υγεία, την ανάγκη στήριξής της με όλο το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, όπως επίσης και για την ύπαρξη δημόσιας, δωρεάν Υγείας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι το Κόμμα θα αναδείξει με όλες του τις δυνάμεις, ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στο νησί, επιδιώκοντας και λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιοδεία του, το απόγευμα του Σαββάτου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε σε συγκέντρωση στο Ληξούρι, όπου αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα επικαιρότητας, στη δράση και τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε πλούσιος διάλογος.

Για το πρόβλημα της υδροδότησης του λαού στο νησί

Το οξυμένο πρόβλημα της υδροδότησης που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα της Κεφαλονιάς, απασχόλησε την Κυριακή στις συναντήσεις που είχε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, με αντιπροσωπείες Τοπικών Συμβουλίων των Δήμων Ληξουρίου και Σάμης.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποίησε η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης στο Ληξούρι, συμμετείχαν τα Τοπικά Συμβούλια του Ληξουρίου και της Κατωγής, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Χαβριάτων, Αθέρα, Καμιναράτων και Δαμουλιανάτων, καθώς και κάτοικοι από τα Μονοπωλάτα και το Ρίφι.

Στη Σάμη, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας της κωμόπολης, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Καρυάς, Μεσοβουνίων, Νεοχωρίου, Μακριώτικων, Αγ. Ευφημίας και Κομιτάτων και ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πουλάτων.

Μελέτες στα… αζήτητα

Όπως επισημάνθηκε από τη συνάντηση στο Ληξούρι, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην υδροδότηση που θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί, αν προχωρούσαν τα έργα κατασκευής δύο υδάτινων φραγμάτων στην περιοχή της Παλλικής, που καθυστερούν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων,  όπως και των εκπροσώπων τους στις Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές.

Καταγγέλθηκε ότι, ενώ υπάρχουν οι μελέτες, η καθυστέρηση συνεχίζεται, ενώ εκφράστηκε και αντίθεση στα σχέδια αφαλάτωσης που προωθεί και η σημερινή δημοτική αρχή. Όπως αναφέρθηκε, τα ανάλογα σχέδια που προχώρησαν στο Φισκάρδο, λόγω της μη κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της έλλειψης προσωπικού λειτουργίας τους, απέτυχαν και εκτιμάται ότι περαιτέρω επέκταση της αφαλάτωσης με τις υπάρχουσες συνθήκες μπορεί να σημάνει και αύξηση των πληρωμών νερού για τα λαϊκά στρώματα.

Τονίστηκε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί επιπλέον η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων σε μέρος του δικτύου ύδρευσης, ιδιαίτερα εκτός του Ληξουρίου, ενώ καταγγέλθηκε ότι ιδιαίτερα το καλοκαίρι, δίνεται προτεραιότητα στην παροχή νερού στα ξενοδοχεία, όχι στους κατοίκους, ειδικά στα χωριά.

Αναφέρθηκε ότι ιδιαίτερη στήριξη απαιτείται στους αγροτοκτηνοτρόφους, αφού το νερό δεν επαρκεί για την κάλυψή τους, με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται από βυτία, καθώς και ότι υπάρχουν αρκετές διαρροές και σπατάλη στο δίκτυο, ιδιαίτερα στα παλαιότερα σημεία του, λόγω συχνών ζημιών. Την κατάσταση επιβαρύνει και η περιβαλλοντική μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα ιδιαίτερα από φυτοφάρμακα κ.ά. αίτια, ενώ σημειώθηκε ότι λύση θα μπορούσε να δώσει και η κατασκευή ομβροδεξαμενών αποθήκευσης νερού.

Στη συνάντηση, το «παρών» έδωσαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Βαλλιάνος και Βαγγέλης Φαρακλός, καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γκισγκίνης, ο οποίος στάθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα από τους εκπροσώπους της, αλλά και στη στάση της περιφερειακής αρχής.

Προηγούνται οι… πισίνες

Η υπέρμετρη ανάπτυξη του τουρισμού που έχει επιπτώσεις στην υδροδότηση των λαϊκών στρωμάτων επισημάνθηκε και στη Σάμη. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, αν και δίνονται άδειες για κατασκευή πισινών δεν ελέγχεται αν επαρκούν οι ποσότητες νερού, ούτε υπάρχουν σχετικές άδειες γι’ αυτό τον σκοπό. Επιπλέον, καταγγέλθηκε ότι το νερό στοιχίζει πολύ ακριβά αν ξεπεραστούν ορισμένα όρια για τα λαϊκά στρώματα, την ώρα που κάτι τέτοιο δεν ισχύει για μεγάλες καταναλώσεις τουριστικών καταλυμάτων και μονάδων.

Σημειώθηκε ότι λόγω των παλαιών δικτύων και των βλαβών, χάνονται πολύτιμες ποσότητες, ενώ δεν προχωρούν τα έργα ομβροδεξαμενών για την αποθήκευσή του νερού και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Αντιθέτως, καυτηριάστηκε η έως και σήμερα λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης στο Φισκάρδο, τονίζοντας ότι προωθούνται αντίστοιχα μέτρα που είναι κοστοβόρα. Σημειώθηκε, επιπλέον, ότι και στο υπάρχον δίκτυο υπάρχουν προβλήματα με ελλιπείς καθαρισμούς δεξαμενών και δικτύων, ότι ιδιαίτερα το καλοκαίρι το νερό παρέχεται κατά προτεραιότητα στις τουριστικές περιοχές και όχι στα χωριά, δίνεται με «δόσεις» σε ορισμένα από αυτά και αν είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού εκεί θα γεμίσει τις δεξαμενές του, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να περιμένει ως και 15 μέρες!

Τονίστηκε, επίσης, ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί κινδύνους ακόμα και για την πυρόσβεση αν παραστεί ανάγκη, καθώς και ότι ακόμη υπάρχουν οικισμοί χωρίς δίκτυα, όπως και κακοσυντηρημένοι αγωγοί και παλιές δεξαμενές που θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην παροχή νερού.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν, επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Σάμης Νίκος Αθανασάτος καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων Νίκος Γκισγκίνης.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και στις δύο συσκέψεις έγινε αναφορά στη θέση του Κόμματος για αντιμετώπιση του νερού ως αγαθού και όχι εμπορεύματος, που θα πρέπει να παρέχεται στον 21ο αιώνα φθηνό και ποιοτικό στον λαό. Επισημάνθηκε ότι με οδηγό αυτή τη θέση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έργα και παρεμβάσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, που θα χρηματοδοτούνται και θα είναι ευθύνη του κράτους, χωρίς επιχειρηματική δράση. Παράλληλα, σημειώθηκε ότι από την πλευρά του ΚΚΕ θα γίνουν παρεμβάσεις για την ανάδειξη των ζητημάτων, αλλά και την επίλυση προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/3/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA

Τσικνοπέμπτη στον Δήμο Αργοστολίου

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου, ο Δήμος Αργοστολίου γιορτάζει την ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ από τις 5.00μμ στην πλατεία Βαλλιάνου και σας περιμένουμε να τσικνίσουμε όλοι μαζί, παρέα με την ορχήστρα του Άγγελου Ανδρεάτου και χορούς από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κρανιάς «Ο Μπάλλος», Σκάλας «Πηνελόπη» & παραδοσιακές Καντρίλιες από τον Χορευτικό Όμιλο Ελειού-Πρόννων «Το Ξώμερο».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Βάλσαμος» θα μοιράσει παραδοσιακά ρυζόγαλα!!!

Μέρα αυθεντικής αποκριάτικης διασκέδασης και ξεφαντώματος η Τσικνοπέμπτη, μας καλεί να το ρίξουμε έξω και σας περιμένουμε όλους για να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

 Στον ΚΑΡΑΒΑΔΟ στο χώρο του ΚΑΠΗ στις 7.00μμ, σας περιμένουμε όλους για μία άκρως αποκριάτικη παράσταση θεάτρου σκιών από τον Βαγγέλη Σταθάτο! Διοργάνωση, Δήμος Αργοστολίου.

            Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Αργοστολίου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/3/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA