/

Η Ευρώπη εξοπλίζεται

Η πρώτη αμυντική βιομηχανική στρατηγική και το πρόγραμμα αμυντικής βιομηχανίας για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ασφάλειας της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα την πολυαναμενόμενη πρόταση της για τη νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ και όπως τονίστηκε πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Η Κομισιόν πρότεινε κοινές αγορές όπλων και ένα πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP), ύψους 1,5 δισ. ευρώ ως το 2027 για την επιτάχυνση της αμυντικής παραγωγής στην Ευρώπη. Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι για να αυξηθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική ετοιμότητα, τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερα, καλύτερα, από κοινού και ευρωπαϊκά.

Στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια να μετασχηματιστεί η ευρωπαϊκή οικονομία σε μια πολεμική οικονομία κλίμακας και η Επιτροπή δηλώνει ότι επιθυμεί η βιομηχανική της βάση να είναι σε θέση να παρέχει όλα τα αμυντικά προϊόντα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ελπίζει ότι τα μέλη της ΕΕ θα προμηθεύονται έως το 2030 τουλάχιστον το 40% του αμυντικού τους εξοπλισμού σε από κοινού συνεργασία.

Πρόκειται για μια απόφαση που έχει να κάνει με την ίδια την υπάρξη της ΕΕ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, επαναλαμβάνοντας, στον ίδιο τόνο με την πρόεδρο της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι αξιωματούχοι τη χαρακτήρησαν ως μια ιστορική κίνηση, δεδομένου ότι μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, και εάν αυτή προχωρήσει θα σηματοδοτήσει το τέλος της μεταπολεμικής ειρηνικής αμυντικής στρατηγικής στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται μαζί με τους φόβους για ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν ξεφεύγουμε από το ΝΑΤΟ

«Πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια, παραμένοντας, φυσικά, πλήρως προσηλωμένοι στη συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ» είπε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ και πρόσθεσε ότι «Πρέπει να επιτύχουμε αυτή τη σωστή διατλαντική ισορροπία, ανεξάρτητα από την εκλογική δυναμική στις ΗΠΑ» προσθέτοντας παράλληλα πως «μια βελτιωμένη ικανότητα δράσης θα μας κάνει ισχυρότερους συμμάχους».

Πρόκειται για δηλώσεις που προκαλούν προβληματισμούς για το κατά πόσο η συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα μπορεί να διεξαχθεί εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ δεδομένου ότι το αρχικό ποσό για την άμυνα ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Πράγματι η Βεστάγκερ αναγνώρισε στη συνέντευξη Τύπου ότι «1,5 δισ δεν είναι πολλά χρήματα όταν πρόκειται για την αμυντική βιομηχανία – αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο, ως μπόνους, ως αυτό που κάνει τα κράτη μέλη να έρθουν κοντά»

Η ίδια πρόσθεσε: «Η πραγματική χρηματοδότηση για μια ισχυρότερη άμυνα προέρχεται από τα κράτη μέλη και αυτή η χρηματοδότηση θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια…Με τον πόλεμο στα σύνορά μας, αν όχι τώρα, τότε πότε;»

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Αμυντικών Επενδύσεων (EDIP) θα αντικαταστήσει μέχρι το 2025, δηλαδή με τη λήξη τους, τον Κανονισμό για την Υποστήριξη της Παραγωγής Πυρομαχικών (ASAP) αλλά και την Πράξη για την Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω Κοινών Προμηθειών (EDIRPA) και η χρηματοδότηση θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας.

Υπαρξιακής σημασίας και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Επίτροπος Εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρεντόν, τόνισε ότι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης είναι ”υπαρξιακής” σημασίας και ότι το θέμα της χρηματοδότησης θα πρέπει να συζητηθεί, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της ώστε να στηρίξει τις επενδύσεις για την παραγωγή και την ανάπτυξη στον αμυντικό τομέα.

Fast και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το EDIP (Πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Αμυντικών Επενδύσεων) θα χρησιμοποιήσει 1.5 δισ. EUR από τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά την περίοδο 2025-2027, ώστε να συνεχιστεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Επίσης ο προϋπολογισμός του EDIP μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σύσταση ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων αμυντικού εφοδιασμού (FAST). Το νέο αυτό ταμείο θα έχει ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των Μικρομεσαίαων Επιχειρήσεων και των μικρών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε χρηματοδότηση με δανειακά και/ή ίδια κεφάλαια που ειδικεύονται σε αμυντικές τεχνολογίες και/ή κατασκευάζουν αμυντικά προϊόντα.

Φωτογραφία: Ο Τιερί Μπρεντόν παρουσιάζει τη Πρώτη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕστον τομέα της άμυνας Claudio Centonze EU/

Δημοσθένης Γκαβέας HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5/3/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA