Oι επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης διογκώνουν τον πανικό και τις φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό που υπολογίζεται ότι θα είναι καταστροφικός καθώς δυνητικά μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 7.3 ρίχτερ.
Ειδικότερα, μετά τον σεισμό των 4.9 ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας με επίκεντρο τα Δαρδανέλια, έχει προκληθεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Η δόνηση προκάλεσε φόβους για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε στον ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής του σταθμού Μανώλης Κωστίδης.
Μάλιστα, οι σεισμολόγοι προειδοποίησαν ότι ο χθεσινός σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουν στην Κωνσταντινούπολη, είναι σημάδι του μεγάλου σεισμού που έρχεται.
Ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ ανέφερε: «Η περιοχή μας ανησυχεί. Ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή την Κωνσταντινούπολη την Προύσα, τα Δαρδανέλλα».
Ο Χουσεΐν Οζτουρκ, επίσης σεισμολόγος, συμπλήρωσε: «Απο εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή η μικρή σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού».
Η επισημάνσεις του Ευθύμιου Λέκκα
Πριν μόλις λίγες ημέρες στην πιθανότητα μεγάλου σεισμού της τάξης των 7,5 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, από το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε συγκεκριμένα ότι «το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο με 1.300 χιλιόμετρα μήκος, έχει μόνο ένα τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης».
Ο κ. Λέκκας, διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται για νέο ρήγμα, αλλά μια μεγάλη τεκτονική δομή που αποτελεί έναν κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ένας δεύτερος κλάδος είναι αυτός από τη Νικομήδεια που περνάει από την Προύσα και διαχέεται σε δύο κλάδους, 50 χιλιόμετρα νοτιότερα.
Σε ερώτηση αν η κατεύθυνση είναι προς τη χώρα μας, ο Ευθύμιος Λέκκας απάντησε: «Ναι, και τα δύο ρήγματα αυτά έχουν μία διεύθυνση Ανατολή, Δύση. Άρα και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας.
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5/3/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA