/

Νέα Ανάλυση: Ευθύνεται Η Κοινή Αγροτική Πολιτική Για Τις Κινητοποιήσεις Των Αγροτών Σε ΕΕ Και Ελλάδα;

Πώς αποτιμάται μέχρι στιγμής το αγροτικό ζήτημα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο; Μια νέα ανάλυση από την διευθύνουσα σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Έλλη Τσιφόρου.

&

Νέο Περιοδικό: Έρευνες 2023

Μόλις κυκλοφόρησε το όγδοο κατά σειρά τεύχος της ετήσιας έκδοσης της διαΝΕΟσις, στο οποίο μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένη τη δραστηριότητα του οργανισμού το 2023 με συνοπτικό και εύληπτο τρόπο.

& ακόμα, μια μελέτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Μόλις έναν χρόνο μετά την έναρξη της εφαρμογής της πρόσφατης μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δηλαδή της ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027, αγρότες σε όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες της ΕΕ και σε πολυάριθμες περιοχές της ευρωπαϊκής υπαίθρου, καθώς και στην έδρα των κοινοτικών οργάνων στις Βρυξέλλες, ξεχύθηκαν στους δρόμους.

Το έκαναν προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους απέναντι στα δυσθεώρητα κόστη της παραγωγής, στην έλλειψη αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών στήριξης του τομέα, στον άνισο ανταγωνισμό για τα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ, στην απελευθέρωση των εισαγωγών από την Ουκρανία κ.ά.

Πέρα από τις εθνικού χαρακτήρα ιδιαιτερότητες αλλά και τη διαφορετική προτεραιοποίηση των ζητημάτων που αναδεικνύονται στις επιμέρους διεκδικήσεις, οι εξεγερμένοι αγρότες ανά την ΕΕ φαίνεται ότι μοιράζονται ορισμένους κοινούς προβληματισμούς μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η εναντίωσή τους στην ίδια την ΚΑΠ.

Πού οφείλεται αυτό το νέο κύμα οργής των Ευρωπαίων και Ελλήνων αγροτών εναντίον της ΚΑΠ –και όχι μόνο; Ποια είναι τα πρώτα κρίσιμα συμπεράσματα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε ενώ μάλιστα πλησιάζουμε προς το σημαντικό ορόσημο των ευρωπαϊκών εκλογών;

Η νέα ανάλυση που δημοσιεύει η διαΝΕΟσις και υπογράφει η διευθύνουσα σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Έλλη Τσιφόρου επιχειρεί μία πρώτη, ψύχραιμη, αποτίμηση του αγροτικού ζητήματος, ειδικά σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Επίσης, τον Ιούλιο του 2023 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια έκθεση της κ. Τσιφόρου για τη Νέα ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027. Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη της έκθεσης εδώ, ολόκληρο το κείμενο της έκθεσης εδώ, καθώς και μια συνοπτική παρουσίασή της εδώ.

Η κ. Τσιφόρου συμμετείχε επίσης και στο 22ο επεισόδιο της σειράς podcast “Με Απλά Λόγια”, όπου μίλησε για τις λεπτομέρειες της ΚΑΠ 2021-2027, εξηγώντας μας και μερικά βασικά δεδομένα, νούμερα και στοιχεία για την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ.

——————————

Το 2023 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε 17 άρθρα, ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, 27 νέα βίντεο και 15 επεισόδια podcasts στο πλαίσιο της δεύτερης σεζόν της σειράς “Με Απλά Λόγια”. Επίσης, δημοσίευσε συνολικά 11 καλά τεκμηριωμένες μελέτες και κείμενα πολιτικής, που χαρτογραφούν και πλαισιώνουν μια σειρά από μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα, παρέχοντας παράλληλα κατευθύνσεις για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις: από τον πολιτισμό ως ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για την παραγωγή κοινωνικής αξίας έως τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη σύνδεση τουρισμού και αγροδιατροφής, καθώς και την αυξανόμενη σημασία των κριτηρίων ESG για τις επιχειρήσεις.

Μέσα από τη δράση της, η διαΝΕΟσις επιχείρησε να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο και να προβληματίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της σημερινής αβεβαιότητας.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, διαβάστε τη μελέτη της διαΝΕΟσις, την οποία εκπόνησε ερευνητική ομάδα υπό τον συντονισμό του καθηγητή Γιάννη Μανιού από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, που αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος της παχυσαρκίας στην Ελλάδα και προτείνει μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπισή του.

Τα τελευταία σαράντα χρόνια το πρόβλημα της παχυσαρκίας στον πλανήτη έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος. Το 2016 1,6 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι και 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι. Στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο: το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Τι συνέπειες έχει αυτό το φαινόμενο στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία μας; Ποια είναι τα αίτιά του; Και ποιες θα μπορούσαν να είναι κάποιες πιθανές λύσεις;

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/3/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA