//

ΦΟΔΣΑ Ι.Ν.-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: «ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ, ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ & ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ»

Πρόσφατα, κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων επισκέφθηκε τον χώρο του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι της Κέρκυρας, όπου ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο. Οι διαπιστώσεις που κάναμε είναι, ότι η αυτή είναι απαράδεκτη, επικίνδυνη και χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Η εγκατάλειψη είναι διάχυτη, πέρα από ελάχιστες αποσπασματικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει και παρά την αυτοθυσία των ελάχιστων εργαζομένων.

Έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές όλο το προηγούμενο διάστημα τους χώρους «διαχείρισης» σε όλα τα νησιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε θέσει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Π.Σ. είτε ως Επερώτηση είτε ως Θέμα προς συζήτηση, εισπράττοντας μεγαλοστομίες, υποσχέσεις και μετάθεση ευθυνών. Ενδεικτικά επισυνάπτουμε τμήμα της Επερώτησης που είχαμε καταθέσει τον Ιούνη του 2022 για την Ζάκυνθο.

«…Τα δέματα να παραμένουν βουνά και μετατρέπονται σε χύδην. Πλαστικά, γυαλί, χαρτί μαζί πεταμένα και ανακατεμένα, θαμμένα να ξεχειλίζουν τα κύτταρα. Εγκαταλελειμμένα μηχανήματα. Μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων σχεδόν ανύπαρκτα, το ίδιο και πυρασφάλειας. Κανένα εργοστάσιο δεν υπάρχει και να λειτουργεί. Η δε ανακύκλωση σχεδόν εγκαταλελειμμένη. Ο παλαιός ΧΥΤΑ του Σκοπού, το τεράστιο «βουνό» από καταπλακωμένα σκουπίδια, μολύνει, κατ’ εκτίμηση, με 20 τόνους αβιολόγητα στραγγίδια, το καλοκαίρι και 60 το χειμώνα, λόγο των βροχοπτώσεων, τον υδροφόρο ορίζοντα και το γειτονικό ρέμα που φτάνει στη θάλασσα του κόλπου, του κατά τα άλλα τουριστικού προορισμού, Λαγανά.

Αφού λοιπόν κακοφόρμισε το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Σκοπό, με ευθύνη της Κεντρικής & Τοπικής Διοίκησης, εδώ και 5 χρόνια, το 2017, ξεκίνησε η προσωρινή «λύση » εναπόθεσης-δεματοποίησης στο Λίβα, με πλάνο 2 έτη!!! Σήμερα, μετά από 5 χρόνια, στο Λίβα βρίσκονται χιλιάδες τόνοι δεματοποιημένων σκουπιδιών, σχισμένα, με στραγγίδια ανεξέλεγκτα, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, στα περισσότερα των οποίων έχει ήδη φυτρώσει βλάστηση, που εμποδίζουν ακόμα και την κατασκευή της ΜΕΑ που ευαγγελίζεστε. Τώρα λοιπόν μεταφέρονται εκτός Ζακύνθου, με τεράστια οικονομική επιβάρυνση, δέματα για να βρεθεί χώρος για τη κατασκευή της ΜΕΑ… Τώρα βέβαια μας λέτε ότι το εργοστάσιο έχει μελέτη κατασκευής για υπόλειμμά 44% με αποτέλεσμα σε 10 χρόνια να χρειαζόμαστε νέο Λίβα… και γίνεται εκ νέου τροποποίηση της μελέτης για να μειωθεί το υπόλειμμα στο 10%… ενώ το «στοίχημά» σας είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα ο βιολογικός και το κύτταρο…»

Αυτή η συνειδητή υποβάθμιση και εγκατάλειψη από πλευράς των υπευθύνων, τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ),αποτελεί τον απαραίτητο όρο για την ιδιωτικοποίηση όλου του κύκλου της Διαχείρισης των Αποβλήτων όπως επιβάλουν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε., με την είσοδο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου και την δημιουργία τεράστιων κερδών για αυτούς.

Ενώ από την άλλη αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό τα κόστη για τους Δήμους, πέφτουν πρόστιμα για το Τέλος Ταφής και γίνεται περικοπή των ΚΑΠ, που σύντομα θα μετατραπούν σε τεράστιες αυξήσεις των Δημοτικών και Περιβαλλοντικών Τελών για τον λαό. Ο φορέας για αυτήν την πολιτική έχει ήδη φτιαχτεί και δεν είναι άλλος από τον ΦΟΔΣΑ Ι.Ν. που συμφωνούν σε αυτό όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις.

Παρακάτω παραθέτουμε τι πληρώνει ο λαός της Κέρκυρας μέσω του ΦΟΔΣΑ, των Δήμων και των περικοπών των ΚΑΠ από την κυβέρνηση:

Εισφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο του ΦΟΔΣΑ

Π.Ι.Ν.: 200.000 ευρώ.

Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας: 98.965 ευρώ.

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας: 25.725 ευρώ.

Δήμος Νότιας Κέρκυρας: 22.620 ευρώ.

Σύνολο: 347.310 ευρώ.

Ετήσια Εισφορά στο ΦΟΔΣΑ

Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας: 744.952,72 ευρώ.

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας: 193.762,90 ευρώ.

Δήμος Νότιας Κέρκυρας: 170.390,09 ευρώ.

Σύνολο: 1.109.105,71 ευρώ.

Οφειλές Δήμων στο ΦΟΔΣΑ (έως 9ο 2023)

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας: 381.107,50 ευρώ.

Δήμος Νότιας Κέρκυρας: 327.900,39 ευρώ.

Σύνολο: 709.007,89 ευρώ.

Παρακράτηση-περικοπή από τους ΚΑΠ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την μη πληρωμή από τους Δήμους του Τέλους Ταφής

Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας: 940.241,15 ευρώ.

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας: 387.849,15 ευρώ.

Δήμος Νότιας Κέρκυρας: 370.927,42 ευρώ.

Σύνολο: 1.699.017,72 ευρώ.

Αντίστοιχη βέβαια είναι η εικόνα και στα άλλα νησιά.

Τα παραπάνω αφορούν την Διαχείριση Απορριμμάτων στο Χώρο του ΧΥΤΑ και δεν περιλαμβάνουν το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων από τους Δήμους που είναι ξεχωριστά, επιπλέον ποσά στους Δημοτικούς Προϋπολογισμούς.

Τα περιβόητα «πρότυπα» εργοστάσια καρκινοβατούν, στα πλαίσια οξύτατων ανταγωνισμών των ομίλων για την «πίτα», η κατάσταση στο Τεμπλόνι, στη Λευκίμμη, στο Σκοπό Ζακύνθου κ.α. παραμένει απαράδεκτη. Η μεταφορά των απορριμμάτων σε Κέρκυρα, Λευκάδα, στέρεψε τα ταμεία των Δήμων, στέρησε τους δημότες από έργα, έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και γέμισε τις τσέπες εργολάβων και ομίλων. Οι εργαζόμενοι σηκώνουν το βάρος μιας επικίνδυνης, ανθυγιεινής, εντατικοποιημένης και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας.

Η συνολική εικόνα σε όλες τις Π.Ε. δείχνει ποιος θησαυρίζει και ποιος επιβαρύνεται Για την λειτουργία των ΟΕΔΑ, την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίων έχουν δοθεί ή πρόκειται να δοθούν:

145.570.672,60 ευρώ: (Π.Ε ΚΕΡΚΥΡΑΣ:87.802.600, Π.Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ: 31.400.664,09, Π.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: 23.160.732,52, Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: 3.206.676,13).

Οι ετήσιες εισφορές των Δήμων στον ΦΟΔΣΑ ανέρχονται σε: 4.142.365,68 ευρώ.

Οι οφειλές των Δήμων στον ΦΟΔΣΑ ανέρχονται σε:2.573.787,44 ευρώ.

Η περικοπή στους ΚΑΠ των Δήμων για τη μη πληρωμή του τέλους ταφής, ανέρχεταισε:3.928.981,82 ευρώ.

Πολλές ιδιωτικές εταιρείες απομυζούν κέρδη στα διάφορα τμήματα της διαχείρισης, σπιτάκια για ρούχα, καπάκια, μπαταρίες κλπ. και ακόμα διαχείριση δεν έχουμε, ανακύκλωση δεν έχουμε, προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος, του εισοδήματος και της εργασίας δεν έχουμε.

Αυτό που αφορά τον λαό δεν είναι ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα κερδίσει, αλλά το ότι τους δικούς τους ανταγωνισμούς πάντα τους πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το ζήτημα της Διαχείρισης των Αποβλήτων δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά βαθιά πολιτικό-ταξικό. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η υποβάθμιση της ζωής του λαού εξ αιτίας του πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που προσδοκούν τεράστια κέρδη αφού «..το σκουπίδι είναι χρυσός..». Οι επιδιώξεις και οι αντιθέσεις τους βρίσκουν την έκφραση τους από το πολιτικό προσωπικό και οδηγούν τις εξελίξεις σε βάρος των συμφερόντων του λαού.

Για αυτό διεκδικούμε:

•           Πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της Ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα και του οργανικού κλάσματος με κομποστοποίηση.

•           Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες των Δήμων, με μόνιμο προσωπικό, σύγχρονο εξοπλισμό και τις απαραίτητες υποδομές.

•           Ενίσχυση της Διεύθυνση Περιβάλλοντος σε προσωπικό, εξοπλισμό, μέσα και υποδομές για να έχει δυνατότητα ουσιαστικών περιβαλλοντικών ελέγχων.

•           Ολοκληρωμένη Διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

•           Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα για την επεξεργασία και διάθεση των αποβλήτων.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης , Αλεξάνδρα Μπαλού , Παναγιώτης Σοφός

23.02.2024

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/2/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA