/

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕ.Λ. ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ

Εμείς, οι υπογράφοντες την παρούσα ανοικτή επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για όσα διαμείφθηκαν κατά τον σχολικό αγώνα ποδοσφαίρου χθες Δευτέρα 26/2/2024 στο Δημοτικό Στάδιο του Αργοστολίου.

Σύμφωνα με όσα είχε εξαγγείλει η Διοργανώτρια Αρχή και με βάση την σχετική νομοθεσία, το Σχολείο μας αποφάσισε την ημέρα διεξαγωγής του τελικού του ποδοσφαίρου ανάμεσα στο σχολείο μας και το 2ο ΓΕ.Λ. Αργοστολίου, να αποφασίσει την μετακίνηση όλων των μαθητών/-τριών οργανωμένα και ελεγχόμενα προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα, μια γιορτή ποδοσφαίρου. Διαφυλάσσοντας την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου, είχαμε αποφασίσει να διεξαχθούν οι δύο πρώτες ώρες του προγράμματος (κυρίως για το καλό των μαθητών των κατευθύνσεων).

Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι δεδομένης της συγκεκριμένης σχολικής διοργάνωσης ο χώρος του σταδίου θα λειτουργούσε ως οιονεί σχολικό περιβάλλον με ό,τι σημαίνει κάτι τέτοιο για τις συνθήκες ασφάλειας καταρχήν τόσο των μαθητών-θεατών, όσο και των μαθητών-αθλητών.

Φτάσαμε έγκαιρα στον χώρο του Σταδίου και οι μαθητές υπό τον αυστηρό έλεγχο των εντεταλμένων καθηγητών του Σχολείου εισήλθαν στον χώρο και κατέλαβαν τις θέσεις τους στις κερκίδες. Ήδη ωστόσο είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται μαθητές και εξωσχολικοί με απειλητικές διαθέσεις στα κάγκελα στην πλευρά του σταδίου που εφάπτεται του παραλιακού αυτοκινητόδρομου. Τα άτομα αυτά πριν καν αρχίσει ο αγώνας έβριζαν σκαιότατα και χυδαιότατα τους μαθητές μας και τους συνοδούς καθηγητές. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν πολύ διακριτική, αφού ούτε όταν κάποιοι άναψαν πυρσούς και πέταξαν φωτοβολίδες από τα κάγκελα εντός του αγωνιστικού χώρου, επενέβη.

Ενώ είχε παρέλθει η προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα και παρά την ρητή εντολή της Διοργανώτριας Αρχής να επιτηρείται αυστηρά ο χώρος εντός του σταδίου από το μοναδικό σχολείο που είχε επίσημα μετακινηθεί σύσσωμο, από το Σχολείο μας δηλαδή, ξαφνικά δόθηκε εντολή να ανοίξει η κεντρική είσοδος και μπήκαν «μπουλουκηδόν» μαθητές του 1ου ΓΕΛ, του 2ου ΓΕΛ, του ΕΠΑΛ και αρκετοί εξωσχολικοί, ακυρώνοντας τη συμπεφωνημένη διαδικασία διεξαγωγής του αγώνα και προσβάλλοντας τη νομιμότητα. Εξ όσων γνωρίζουμε κανένα άλλο σχολείο εκτός από το δικό μας δεν είχε αποφασίσει να παρακολουθήσει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οργανωμένα και με επιτήρηση από καθηγητές τον αγώνα.

Και μετά το πέρας του αγώνα, δυστυχώς, και το ενώ το σχολείο μας επιχείρησε να αποχωρήσει οργανωμένα και συντεταγμένα (με μισθωμένα λεωφορεία) στο πλαίσιο της οργανωμένης σχολικής επίσκεψης, οι μαθητές μας δέχθηκαν και επιπλέον ύβρεις και προπηλακισμούς από ανεπιτήρητα άτομα (μαθητές; Εξωσχολικούς;).

Θεωρούμε πως ό,τι συνέβη χθες αμαύρωσε και την διεξαγωγή του αγώνα καθεαυτόν και παραβίασε το ήθος που πρέπει καταρχήν να διέπει κάθε σχολική αθλητική διοργάνωση.

Οι ύβρεις, οι απειλές από μαθητές, εξωσχολικούς και κάποιους γονείς που βρέθηκαν στον χώρο μάς προσέβαλαν και ως παιδαγωγούς και ως ανθρώπους που πιστεύουμε στο «ευ αγωνίζεσθαι».

Θέλουμε να δηλώσουμε δημόσια ότι τόσο τα σχολεία ως φορείς αγωγής, όσο και η ευρύτερη κοινωνία δεν πρέπει να ανεχόμαστε παρόμοιες καταστάσεις που «μολύνουν» το υποσυνείδητο –κυρίως των εφήβων- με ένστικτα οπαδισμού και μισαλλοδοξίας. Αυτά ακριβώς τα ένστικτα επιβράβευσε η παράτυπη άδεια να «μπουκάρουν» στον χώρο του σταδίου όσοι ασχημονούσαν νωρίτερα έξω από τον αγωνιστικό χώρο.

Ποιο είναι ακριβώς το μήνυμα που αποστέλλουμε στους μαθητές μας; Μήπως ότι αυτοί που τηρούν τη νομιμότητα και τις διαδικασίες καταλήγουν να υβρίζονται και να απαξιώνονται και όσοι με την «φόρα» του όχλου δημιουργούν αυθαίρετα τετελεσμένα τελικώς επικρατούν και επιβραβεύονται; Αυτήν άραγε την κοινωνία επιθυμούμε;

Κεραμειές 27-02-2024

Οι καθηγητές του Βαλλιανείου ΓΕΛ Κεραμειών

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΑΠΑΤΖΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

ΜΑΝΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

ΜΩΡΑΪΤΗ ΙΟΥΛΙΑ

ΛΩΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΣΙΜΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΜΠΑΛΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙA

ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΤΟΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Φωτογραφία: Αρχείου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/2/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA