//

Ένα νομοσχέδιο τομή, που θωρακίζει τον ελληνικό αθλητισμό και περιορίζει δραστικά την οπαδική βία

Τοποθετήθηκα με ομιλία μου στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Κύρωση της από 11.12.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Όπως ανέφερα στην ομιλία μου με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται ένα καθοριστικό βήμα απέναντι στις βίαιες αντικοινωνικές συμπεριφορές, που στοιχειώνουν τον ελληνικό αθλητισμό και απλώνεται ένα πέπλο προστασίας για τους φιλάθλους και όλους όσους επηρεάζουν οι έκνομες συμπεριφορές αυτού του είδους.

Συγκεκριμένα, αναδιαμορφώνεται πλήρως το πλαίσιο της ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων και για τη συμμετοχή των ομάδων στα πρωταθλήματα της Super League και της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης, γίνεται απαραίτητη προϋπόθεση η εγκατάσταση αλλά και το να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.

Στο εν λόγω μέτρο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα με την αστυνομία να ελέγχει τα συστήματα παρακολούθησης τόσο πριν όσο και μετά τους αγώνες και να στέλνει ειδικές εκθέσεις στη Διαρκή Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας.

Επιπλέον αυτού, θεσπίζεται ένα νέο σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Σούπερ Λιγκ, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αυτοματοποιείται, έτσι, η διαδικασία ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων, χωρίς να μεσολαβεί έλεγχος από φυσικά πρόσωπα και θεσπίζονται και ανάλογες ποινές για τους παραβάτες.

Επιπροσθέτως τόνισα την αντιμετώπιση των έκνομων πράξεων που συναντάμε πιο συχνά στους αγωνιστικούς χώρους, όπως η ρίψη εύφλεκτων και επικίνδυνων αντικειμένων, για τις οποίες θεσπίζονται πλέον αυτόματες διοικητικές κυρώσεις από την ΔΕΑΒ.

Τέλος, για την περεταίρω συμμόρφωση αθλητικών σωματείων, το 50% της χρηματοδότησής τους συνδέεται με την ύπαρξη κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος κατ’ επανάληψη κυρώσεων για περισσότερες παραβατικές συμπεριφορές των ιδίων ή των φιλάθλων τους, με σκοπό να δοθεί ένα ακόμη κίνητρο στις ίδιες τις ομάδες να τηρούν στο έπακρο τα μέτρα για την προστασία των αθλητών, των πολιτών αλλά και του ίδιου του αθλήματος. Ενώ και οι οπαδικοί σύνδεσμοι περιορίζονται σε έναν ανά έμβλημα ομάδας.

Στη συνέχεια της ομιλίας μου αναφέρθηκα σε τροποποιήσεις και διατάξεις που ενσωματώνονται για τον εξορθολογισμό της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Μεταξύ αυτών, οι προπονητές των οποίων οι αθλητές έχουν κατακτήσει 1η έως 8η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ή 1η έως 6η νίκη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή 1η έως 4η νίκη σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών ή γυναικών, δύνανται να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή Α’ επιπέδου. Δίνεται, ακόμη, μία τελευταία, σύντομη παράταση για την εναρμόνιση των καταστατικών των αθλητικών σωματείων, αθλητικών ενώσεων και αθλητικών ομοσπονδιών, μέχρι την 30η.6.2024 και επεκτείνεται και για το έτος 2024 η εξαιρετική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των εσόδων που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων, είναι ακατάσχετο στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων.

Εν κατακλείδι, το νομοσχέδιο εισάγει ένα έργο τομή, το οποίο είναι η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος e-Κούρος, το οποίο αποτελεί μία ψηφιακή πλατφόρμα προσβάσιμη μέσω του gov.gr και έχει ως σκοπό την καθολική ψηφιοποίηση του αθλητισμού, τη χαρτογράφηση των αθλητικών φορέων και των εγκαταστάσεων όλων των βαθμίδων και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης τους με όλες τις απαιτήσεις αδειοδότησης, λειτουργίας, προστασίας και ασφάλειας.

Όπως τόνισα κλείνοντας την τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δίνει ουσιαστική πνοή στον ελληνικό αθλητισμό, εισάγοντας νέες τεχνολογίες και διοικητικές ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την λειτουργία και την ανάπτυξή του, ενώ ταυτόχρονα χτυπά στη ρίζα τους τα φαινόμενα της βίας και άλλων έκνομων συμπεριφορών που προκαλούν αιμορραγία στην ελληνική κοινωνία για περισσότερα από 40 χρόνια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://shorturl.at/uwADL

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1/2/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA