/

Η τελική σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία θα γίνει για τα τρισεκ. των ορυκτών πόρων της Αρκτικής: Γίνονται προσβάσιμοι με το λιώσιμο των πάγων

Oι χώρες του ΝΑΤΟ προετοιμάζουν τους πολίτες τους για την επόμενη παγκόσμια σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Μόλις αδιανόητη, η ιδέα ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου φαίνεται πιο κοντά από ποτέ, γράφει ο Maurizio Geri στην euractiv.

Η πρώτη βολή έγινε από τον ναύαρχο Rob Bauer, πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ και τον ανώτερο στρατιωτικό αξιωματικό της συμμαχίας, ο οποίος προειδοποίησε ότι καθώς η Ρωσία θα επιτεθεί στη Δύση μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, μεγάλος αριθμός αμάχων θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί.

Αρκετοί άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν αυτήν την άποψη. Ο αρχηγός του βρετανικού στρατού ζήτησε να στρατολογηθούν οι Βρετανοί σε έναν «στρατό πολιτών» που μπορεί να διεξάγει χερσαίο πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας δήλωσε ότι όλοι οι Σουηδοί πρέπει «να προετοιμαστούν για πόλεμο». Γερμανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

    Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους στρατιωτικούς αξιωματούχους ή τους πολιτικούς ηγέτες δεν έχει αναφέρει τον ελέφαντα στην αίθουσα: το μεγαλύτερο πιθανό σημείο ανάφλεξης για πόλεμο με τη Ρωσία είναι η κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει ο συντάκτης.

Τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί στην υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική, η πιθανότητα μιας ρωσικής εισβολής να κυριαρχήσει στην περιοχή – η οποία περιέχει μερικούς από τους μεγαλύτερους αναξιοποίητους πόρους ορυκτών και καυσίμων στον κόσμο – θα αυξηθεί δραματικά. Μια τέτοια εισβολή στην Αρκτική θα ανάγκαζε το ΝΑΤΟ να δράσει, οδηγώντας πιθανότατα σε μια μεγάλη παγκόσμια σύγκρουση.

Kαθώς τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ήδη μεταξύ των 198 χωρών που έχουν υπογράψει τις δεσμεύσεις της COP28, το επόμενο βήμα είναι η ηγεσία του ΝΑΤΟ να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις σε συγκεκριμένη δράση. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο από αυτό. Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της εξαφάνισης του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής, μπορεί να είναι σχεδόν αναπόφευκτη ακόμη και με ριζικές μειώσεις των εκπομπών.

Εκτός από τέτοιες μειώσεις, οι χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν τις ασφαλέστερες λύσεις γεωμηχανικής για να επιβραδύνουν ή ίσως ακόμη και να αντιστρέψουν το λιώσιμο της Αρκτικής. Αυτό χρειάζεται ένα πρόγραμμα έρευνας σύγκρουσης που έχει εγκριθεί στα υψηλότερα επίπεδα.

Διότι εάν το ΝΑΤΟ αποτύχει να ανταποκριθεί στην έκτακτη ανάγκη για το κλίμα με την επείγουσα ανάγκη που του αξίζει, τότε θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο έναν καταστροφικό παγκόσμιο πόλεμο με τη Ρωσία – αλλά έναν δυνητικά ακατοίκητο πλανήτη όπου κανείς δεν είναι ασφαλής.

Πηγή Euractiv [West’s coming war with Russia will be triggered by Arctic climate breakdown]

hellasJournal

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31/1/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA