//

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ  ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

           ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

         «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»  

         ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ 18.00

        ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 18.10

           ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

1. Σύντομος χαιρετισμός του

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

2.Ερμνηνεία τραγουδιών από τη χορωδία μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αργοτολίου, υπό τη διεύθυνση του κ. Λαμπρογιάννη Πεφάνη.

3.Η κ. Χριστίνα Τσαγγαράτου – Βαλσάμου, φιλόλογος,πρώην Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου, Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ιδρύματος: «Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων – Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ληξουρίου». 

Θέμα: «Οἱ τρεῖς Ἱεράρχες ὡς Προστάτες τῶν Ἑλληνικῶν Γραμμάτων καί τῆς Ἑλληνικῆς Παιδείας».

4. Η κ. Ζαφείρω Τσοκαναρίδου Διευθύντρια 2ου Δημοτικου Σχολείου Αργοστολίου.

Θέμα: «Ἡ προφητικότητα τοῦ Παιδαγωγικοῦ λόγου τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν, ἀναφορικά μέ τήν σύγχρονη συμπεριληπτική καί ἀπελευθερωτική ἐκπαίδευση».

5.Παρουσίαση βιογραφικών στοιχείων και αποφθεγμάτων των Αγίων Τριών Ιεραχών από ομάδα μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου.

-Σχεδιασμός και επιμέλεια προγράμματος: Αικατερίνη Αλεξανδρή.

Ποιοί είναι επιτέλους…

Μέγας Βασίλειος. Ο Πατέρας των Πατέρων. Ασκητική αρχοντιά, πρότυπο παιδαγωγού, ελεήμων και φιλάνθρωπος μέχρι θυσίας εσχάτης, κατήγορος του πλούτου, κρουνός θεολογίας, χάρακας της ορθόδοξης πατερικής παράδοσης, λειτουργός ισάγγελος και προφήτης θεηγόρος των οραμάτων του Θεού, ζωντανή εικόνα του ευαγγελίου του Χριστού.

Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ο ευαίσθητος και ατσαλένιος ταυτόχρονα. Ποιητής και ησυχαστικός και μαζί δραστήριος πρόμαχος της ορθοδοξίας και πατέρας της δοκιμαζόμενης Εκκλησίας. Αετός υψιπετής της θεολογίας. Ζωντανό και πλήρες δοχείο του Αγίου Πνεύματος. Εικόνα ζωντανή της Ειρήνης του Θεού. Ο κανόνας της Εκκλησίας και δεύτερος Ιωάννης.

Ιερός Χρυσόστομος. Ο ασυμβίβαστος γίγαντας. Ο φιλάσθενος και αδαμάντινος στύλος της Εκκλησίας. Ο έλεγχος και ο διδάσκαλος. Ο δεύτερος Πρόδρομος και υπερασπιστής των αδικημένων. Ο πατέρας των απλών και καταπονημένων. Ο κανόνας της εγκρατείας και πηγή της αστείρευτης φιλανθρωπίας. Ο χρυσός ποταμός της ευαγγελικής ερμηνείας,ο άλλος Παύλος, ο δέκατος τρίτος Απόστολος!

Οι Τρεις Ιεράρχες είναι ίσως τα πιό εμβληματικά πρόσωπα της ελληνορθοδοξίας. Ως Ορθοδοξία νοείται η βιωματική, πατερική, νηπτική πίστη των πατέρων, των ασκητών, των μαρτύρων και των διδασκάλων. Γι αυτό είναι προστάτες των Ιερών Γραμμάτων και όχι των γραμμάτων, της ανθρωπινής επιστήμης και όχι της επιστήμης, της βιωματικής πίστης και όχι της παραμορφωμένης θρησκείας. Είναι αυτοί που φέρνουν την ελπίδα για το μέλλον!

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29/1/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA