//

Ζ. Λαδά-Βαρβαρέσου: ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ                                             

Στην Γενεύη έγινε πρόσφατα μια επίδειξη. Έξι κομψές κυρίες εμφανίσθηκαν στη σκηνή του Κέντρου ερευνών. Δέν ήταν μανεκεν αν και τόσο κομψές. Ηταν ΡΟΜΠΟΤ. Φορούσαν ωραίες πλισέ φούστες, δαντελενιες μπλούζες και είχαν μοντέρνα χτενίσματα.

Αυτές τις κυρίες τις είχαν κατασκευάσει βαθείς γνωστές της Πληροφορικής και βέβαια της Τεχνητής νοημοσύνης. Μπορουσαν οι δημοσιογράφοι να ρωτούν ό,τι ήθελαν.

Η μια ήταν δασκάλα, η άλλη δικηγόρος. Ηταν και μια νοσηλεύτρια. Αυτή ήταν λίγο άγρια. Οι άλλες χαμογελούσαν.

Απαντούσαν σε ό,τι τις ρωτούσαν!

Δεν υπήρχε «καραγκιοζοπαικτης» πίσω τους να μιλάει. Στήν αρχή έτσι πίστεψα. Ότι μιλούσαν οι ίδιες. Νά είχαν απόθεμα απαντήσεων; Εμείς οι αδαείς…

Και δύσπιστες σκέψεις διάφορες κάνουμε. Εδώ  το Ρομπότ DaVinci σε χειρουργείο. Σού το προτείνει ο χειρουργός αν το επιθυμείς. Μέ τη διαφορά ότι του, δίνει εντολές ο γιατρός που είναι μέσα στο χειρουργείο και σκέπτεται. Δέν χειρουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Ένα είναι μάλλον βέβαιον: ότι η τεχνητή Νοημοσύνη και η Κλασική αλλαγή θα μας απασχολήσουν τα χρόνια που έρχονται. Επίσης η ελπίδα είναι ότι η Νομική Επιστήμη θα θέσει κανόνες ελέγχου της ανεξέλεγκτης εφαρμογής. Διότι παράλογο φαίνεται ενίοτε η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει το ανθρώπινο μυαλό και να προηγηθεί απ’ αυτό.

Παράλογο μοιάζει μια συσκευή να σκέπτεται πριν από μας για μας. Οπως γίνεται με τα Smartphones που αρχίζεις να γράφεις «Ελένη» και σου γράφει «Ελευθερία».

Σέ πρόλαβα. Είμαι πολύ έξυπνο και εκνευριστικό συγχρόνως.

Όπως και να σκεπτόμαστε φαίνεται πως ένα Ρομπότ μας περιμένει σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας.

Ζολιώ Λαδά Βαρβαρέσου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 19/1/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA