Οι πιθανοί υποψήφιοι έχουν μόλις δύο εβδομάδες για να υποβάλουν αίτηση για τη θέση, καθώς η καταληκτική ημερομηνία είναι η 26η Ιανουαρίου.
«Η πιο απαιτητική δουλειά στον κόσμο της τέχνης -η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου-είναι διαθέσιμη με μισθό 215.841 λίρες (περίπου 250.000 ευρώ). Αλλά ο υποψήφιος που θα προκριθεί θα πρέπει να αποκαταστήσει τη φήμη του παλαιότερου δημόσιου μουσείου στον κόσμο, το οποίο ιδρύθηκε με νόμο του Κοινοβουλίου το 1753», σύμφωνα με το The Art Newspaper.
Ή όπως γράφουν οι New York Times «Ζητείται: Κάποιος που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο μετά από ένα ντροπιαστικό σκάνδαλο, θα διαχειριστεί τις αξιώσεις αποζημίωσης και θα συγκεντρώσει 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια για μια μεγάλη ανακαίνιση. Μισθός: 275.000 δολάρια τον χρόνο».
Σύμφωνα με τους NYT, το Βρετανικό Μουσείο ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα την αναζήτηση νέου διευθυντή. Πριν από τέσσερις μήνες, ο Χάρτγουιγκ Φίσερ παραιτήθηκε από τη θέση, αφότου το Μουσείο ανακοίνωσε ότι ένας από τους επιμελητές του είχε λεηλατήσει περί τα 1.500 αντικείμενα από τις αποθήκες του και στη συνέχεια πούλησε μερικά από αυτά στο eBay.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, διορίστηκε ο Μαρκ Τζόουνς, πρώην επικεφαλής του Μουσείου Victor & Albert για να διευθύνει το Βρετανικό Μουσείο, αλλά η θητεία του ήταν προσωρινή.
Οι υποψήφιοι για τη θέση πρέπει να έχουν «ένα όραμα για το μέλλον του Βρετανικού Μουσείου και τον σκοπό του ως εθνικού και παγκόσμιου μουσείου στον 21ο αιώνα», αναφέρεται στην προκήρυξη. Αλλά πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα που επηρεάζουν το ίδρυμα, το οποίο είναι το τρίτο μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, όπως σχολιάζουν οι ΝΥΤ.
Εκτός από τις συνέπειες του σκανδάλου με τις κλοπές των αντικειμένων, το οποίο έχει επηρεάσει το ηθικό των σχεδόν 1.000 εργαζομένων του μουσείου, ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα πρέπει να διαχειριστεί τις εκκλήσεις για επιστροφή των αμφισβητούμενων αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου, συμπεριλαμβανομένων και των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο νέος διευθυντής θα κληθεί επίσης να ηγηθεί των προσπαθειών συγκέντρωσης κεφαλαίων για το έργο ανακαίνισης που περιλαμβάνει αναδιοργάνωση των γκαλερί και διάφορες τεχνικού χαρακτήρα βελτιώσεις (όπως υδραυλικές εγκαταστάσεις κλπ). Οι Financial Times εκτιμούν το συνολικό κόστος σε 1 δισεκατομμύριο λίρες, περίπου 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, δήλωνε ότι η εύρεση του κατάλληλου υποψηφίου για να ηγηθεί του ιδρύματος ήταν «μια πολύ, πολύ περίπλοκη υπόθεση», καθώς θα πρέπει «να έχει το σεβασμό της ακαδημαϊκής κοινότητας», καθώς και εμπειρία «στη διαχείριση μεγάλων, πολύπλοκων οργανισμών».
Ο διευθυντής θα αμείβεται με 215.841 λίρες ετησίως, περίπου 275.000 δολάρια. Το ποσό αυτό είναι ασήμαντο -σημειώνουν οι ΝΥΤ- σε σύγκριση με τους μισθούς που καταβάλλονται στους διευθυντές ισοδύναμων αμερικανικών ιδρυμάτων. Για παράδειγμα, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης καταβάλλει στον διευθυντή του Μαξ Χολέιν, βασικό μισθό 1 εκατομμυρίου δολαρίων, ενώ, πάντα στις ΗΠΑ, ορισμένοι διευθυντές μουσείων απολαμβάνουν επίσης και πέραν του μισθού τους, πολυτελή στέγαση.
Μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση αναφέρονται τα ονόματα του Ian Blatchford, διευθυντή του Μουσείου Επιστημών στο Λονδίνο, του Nicholas Cullinan, ο οποίος ηγείται της National Portrait Gallery της Βρετανίας και του Taco Dibbits, διευθυντή του Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, ο οποίος έχει επιβλέψει μερικές από τις πιο πολυσυζητημένες πρόσφατες εκθέσεις στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και τη blockbuster αναδρομική του Βερμέερ το 2023.
Οι πιθανοί υποψήφιοι έχουν μόλις δύο εβδομάδες για να υποβάλουν αίτηση για τη θέση, καθώς η καταληκτική ημερομηνία είναι η 26η Ιανουαρίου.
Με πληροφορίες από New York Times
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11/1/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA