Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται ότι πήγε στο Βερολίνο μόνο για να προκαλέσει και να αραδιάσει τα γνωστά ψέματα του και να παρουσιάσει σε διεθνές ακροατήριο την εμπρηστική ρητορική του εναντίον του Ισραήλ, θίγοντας αδιάντροπα και τη Γερμανία.
Προκάλεσε στα ίσια τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα χρέος προς το Ισραήλ αναφερόμενος χωρίς κανένα σεβασμό στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τις ορδές του Χίτλερ.
Η συνέντευξη Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Καγκελάριου της Γερμανίας, έγινε πριν από τη συνάντησή τους στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο κόσμος «μιλάει συνεχώς για την Χαμάς, αλλά αποσιωπάται η απάντηση του Ισραήλ και οι θάνατοι στη Γάζα», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν, και σημείωσε την τεράστια διαφορά εξοπλισμού μεταξύ των δύο πλευρών. Τόνισε ότι το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα, αλλά ψεύδονται και το αρνούνται.
Όπως μεταδίδεται από το Βερολίνο, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, σημαντικό μέρος των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου ήταν αφιερωμένες στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα.
Χρησιμοποιώντας απρεπή γλώσσα, αναρωτήθηκε αν «θα μείνουμε εμείς με τα χέρια σταυρωμένα», την ώρα που πλήττονται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. «Δεν υπάρχουν στην Τορά οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων και οι δολοφονίες παιδιών. Δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα. Πώς σκοτώνουν αυτά τα παιδιά εδώ;» σημείωσε ο ισλαμιστής πρόεδρος.
Παρουσία του Γερμανού καγκελάριου, ο Ερντογάν δήλωσε προκλητικά:
«Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ. Αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος. Ο σεβασμός μας για τον άνθρωπο είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε πρώτα θέση για τον αντισημιτισμό στην πρωθυπουργία μου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν εξαιτίας αυτού. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους ανθρώπους. Και ως πρωθυπουργός έχω μιλήσει με σαφήνεια κατά του αντισημιτισμού. Εμείς δεν έχουμε ενοχές έναντι οποιουδήποτε».
Ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθούσαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσει με τον Γερμανό καγκελάριο και το μεταναστευτικό, ενώ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ανέφερε:
«Εδώ και καιρό έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων (σ.σ. αναφέρεται στους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.). Επί 52 χρόνια η Τουρκία περιμένει στην πύλη της ΕΕ. Θα συζητήσουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».
Για το θέμα των ομήρων ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ κρατάει πολύ περισσότερους ομήρους. «Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε όμηροι, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά;», δήλωσε με προκλητικό τρόπο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι μια από τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ, μια χώρα στην πρώτη πεντάδα.
«Η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα στο ΝΑΤΟ» είπε και σχολίασε: «Ανεξάρτητα από το ποιος έχει, ποια άποψη στο ΝΑΤΟ, στο πλευρό τίνος είναι όλοι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Της Ουκρανίας… Εμείς συνομιλούμε και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία. Αλλά εμείς ήμασταν αυτοί που μεταφέραμε 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τον διάδρομο προς την Ευρώπη και την Αφρική».
Όσον αφορά στο αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, που επιδιώκει να προμηθευτεί στη θέση των αμερικανικών F-35 που μπλόκαραν οι ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:
«Η Γερμανία μπορεί να τα δώσει ή να μην τα δώσει. Είναι η Γερμανία η μόνη χώρα στον κόσμο που παράγει μαχητικά αεροσκάφη; Επί του παρόντος, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο στον τομέα των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών».
ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ
Η εφημερίδα Bild σημείωσε ότι ο Ερντογάν «δεν είπε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς, για τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά και τα μωρά που δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες».
Η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ήρθε στην πιο δύσκολη διπλωματική στιγμή, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Τονίζει ότι «ο Σολτς το αντιμετώπισε ψύχραιμα και κατέστησε σαφές πολλές φορές ότι το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση από τρομοκράτες της Χαμάς και ως εκ τούτου είχε κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Ντροπιαστική επίσκεψη είναι το σχόλιο της Zeit που τονίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να ξεδιπλώσει τις θέσεις του για τη Χαμάς μέσα στο Βερολίνο, ενώ ο καγκελάριος δεν απάντησε κατάλληλα. «Είναι στάση δειλίας και όχι διπλωματική στάση», τονίζει η εφημερίδα.
Καλύτερη είναι η γνώμη του περιοδικού Stern για τη συνέντευξη Τύπου και την παρουσία του Γερμανού καγκελάριου. «Ο Τούρκος πρόεδρος προκάλεσε, αλλά τελικά ο καγκελάριος έδειξε ψυχραιμία» και δεν έφτασε στο σημείο να του αντιμιλήσει, γράφει, μιλώντας για μια συνέντευξη όπου η ένταση ήταν αισθητή στον αέρα.
Παρά τις φωνές στη Γερμανία να μην δεχτεί ο καγκελάριος τον Τούρκο ηγέτη μετά τις προκλητικές δηλώσεις του για τη Χαμάς και το Ισραήλ, η πρόσκληση, όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, ήταν μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η αίσθηση ότι αξίζει να μιλά η Γερμανία με τον Ερντογάν.
Στο μέτρο του δυνατού, η στάση του Σολτς ήταν ικανοποιητική: Ευγενικός, αλλά όχι υπερβολικά επιεικής.
Ο Ερντογάν ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στη συνάντηση με τον Στάνμαϊερ
Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο δυνατόν ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάνμαϊερ.
Σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη πρέπει να σταματήσουν και ότι η αντίδραση όλου του κόσμου ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντική».
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι πρέπει να καθιερωθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια και ότι η ανθρωπότητα χάνει κάθε μέρα που δεν σταματά η αιματοχυσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, «οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη συμφωνία τους ότι η δομή των δύο κρατών είναι η μόνη λύση για διαρκή ειρήνη και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή το συντομότερο δυνατό».
Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση, από τουρκικής πλευράς παρόντες ήταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Εμπορίου Ομέρ Πολάτ, ο Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ζαφέρ Σιράκαγια, ο Αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης MHP Εντίπ Σεμίζ Γιαλτσίν, τα μέλη του Κοινοβουλίου Ογούζ Ουτσκ και Μεριέμ Γκιοκά, ο Τούρκος Πρέσβης στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν, ο Διευθυντής Επικοινωνιών τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο Πρόεδρος Εξωτερικής Πολιτικής και Επικεφαλής Σύμβουλος Ασφαλείας Πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΚΥΠΕ, την Bild, την Zeit και το Stern
Hellas Journal
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/11/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA