/

Να επιστραφούν προσωρινά τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ζήτησε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου στο δείπνο των διαχειριστών

Την ελπίδα του ότι το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα» που θα επέστρεφε προσωρινά τα Γλυπτά του Παρθενώνα με αντάλλαγμα αρχαία αντικείμενα που δεν έχουν δει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασε σε ομιλία του ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου George Osborne

Σύμφωνα ρεπορτάζ του Ellie lorizzo στον Independent:

Κατά την ομιλία του στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών στην γκαλερί Duveen – το σπίτι των γλυπτών του Παρθενώνα – ο Osborne ανέφερε ότι «μπορεί κάλλιστα να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για την επιστροφή των αντικειμένων, τα οποία κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη στην Αθήνα, υποστηρίζοντας εδώ και καιρό ότι αποκτήθηκαν παράνομα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ξένης κατοχής, ενώ Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει επανειλημμένα αιτήματα για την επιστροφή τους .

«Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά την ομιλία του.«Μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο». «Μια συμφωνία που επιτρέπει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα, ακόμα και κάποιους που δεν έχουν φύγει ποτέ από εκεί, να εμφανιστούν εδώ στο Βρετανικό Μουσείο», πρόσθεσε. «Ως εντολοδόχοι αναζητούμε μια συνεργασία με τους Έλληνες φίλους μας που δεν θα απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του, δεν ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δική μας δουλειά να φτιάξουμε, αλλά βρίσκουν έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό δρόμο προς τα εμπρός», εξήγησε. Ο Osborne είπε ότι τα γλυπτά ήταν πάντα «αμφιλεγόμενα».

«Δεν πρέπει να πτοούμαστε από αυτή τη διαμάχη», είπε. «Νομίζω ότι πολύ συχνά σκεφτήκαμε να σιωπήσουμε, αλλά αν δεν μιλήσουμε για πράγματα που είναι δύσκολα, τότε κανείς άλλος δεν θα το κάνει». Ο Osborne είπε ότι το μουσείο καλωσόρισε τη διαμάχη όταν ανακοίνωσε ότι «πολλά πολύτιμα αντικείμενα έχουν κλαπεί από τις αποθήκες μας, πιθανότατα για αρκετές δεκαετίες, και πιθανότατα από κάποιον που εργάστηκε εδώ και εμπιστευτήκαμε».«Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ή ότι δεν έχει σημασία, ή ότι πριν από μερικά χρόνια δεν μας είχαν προειδοποιήσει», είπε.«Ήταν καθήκον μας να φροντίσουμε αυτά τα αντικείμενα και αποτύχαμε σε αυτό το καθήκον. Γι’ αυτό δημοσιοποιήσαμε τα νέα για τις κλοπές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε τη διενέργεια μιας εκτεταμένης, ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με το τι πήγε στραβά και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε», διευκρίνισε. «Γι’ αυτό θα δημοσιεύσουμε τα συμπεράσματα τους επόμενους μήνες και γι’ αυτό ζήτησα συγγνώμη για αυτό που συνέβη», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κλοπή των αντικειμένων από το Μουσείο επέστησε εκ νέου την προσοχή στο αμφιλεγόμενο θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με ορισμένους να αμφισβητούν την ασφάλειά τους στο ίδρυμα.

Πηγή Intipentent / George Osborne hopes British Museum reaches deal with Greece over Elgin Marbles

Hellas Journal

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/11/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA

Πρόσκληση για τα 50 χρόνια εικαστικής και ποιητικής παρουσίας του Κώστα Ευαγγελάτου