/

Ελαιόλαδο: Η τιμή εκτοξεύεται στα ύψη και οι κλέφτες βγαίνουν με αλυσοπρίονα

«Οι κλέφτες ελιάς μπορούν μερικές φορές να παράγουν περισσότερο λάδι από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες», δηλώνει καλλιεργητής στην Αθήνα.

Σε έναν ελαιώνα στα Σπάτα, στην Αθήνα, ο καλλιεργητής Κωνσταντίνος Μάρκου στέκεται μπροστά στον κορμό ενός ελαιόδεντρου, ηλικίας περίπου 150 ετών, το οποίο, ήταν μεταξύ των 15 που κόπηκαν στο χωράφι του γείτονά του από κλέφτες που στοχεύουν να τα μετατρέψουν σε χρήμα.

Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου, η οποία οφείλεται εν μέρει στη διετή ξηρασία στην Ισπανία, δίνει την ευκαιρία στους εγκληματίες σε όλη τη Μεσόγειο να δραστηριοποιηθούν. Οι διαρρήξεις σε αποθήκες, η αραίωση ελαιολάδου υψηλής ποιότητας με προϊόν κατώτερης ποιότητας και η παραποίηση των στοιχείων αποστολής αυξάνονται σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το Associated Press.

Και ίσως το χειρότερο από όλα: συμμορίες που χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να κλέβουν γεμάτα κλαδιά ή και ολόκληρα δέντρα από αφύλακτους ελαιώνες.

«Οι κλέφτες ελιάς μπορούν μερικές φορές να παράγουν περισσότερο λάδι από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες – σοβαρά», λέει ο κ. Μάρκου στο Associated Press, πριν φύγει για να περιπολήσει τον δικό του ελαιώνα το σούρουπο.

Τα εγκλήματα σημαίνουν λιγότερες ελιές για τους καλλιεργητές, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος παραγωγής και την κλιματική αλλαγή που έχει φέρει θερμότερους χειμώνες, μεγάλες πλημμύρες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές.

Οι αγρότες στη χώρα μας θέλουν να επαναφέρουν το τμήμα αγροτικής αστυνομίας που καταργήθηκε σταδιακά το 2010. Στη νότια περιοχή της Απουλίας στην Ιταλία, οι καλλιεργητές παρακαλούν την αστυνομία να συγκροτήσει ένα τμήμα γεωργίας. Στην Ισπανία, μια εταιρεία ανέπτυξε συσκευές εντοπισμού που μοιάζουν με ελιές για να προσπαθήσει να πιάσει τους κλέφτες.

Oι κλοπές αναγκάζουν σε πρόωρη συγκομιδή

Οι ελαιώνες έξω από την Αθήνα αποτελούν μέρος μιας παράδοσης που ξεκινά από την αρχαιότητα, σε πεδιάδες που σήμερα περιβάλλουν το αεροδρόμιο.

Ορισμένα δέντρα είναι αιώνων. Οι περισσότερες κλοπές είναι κλοπές κλαδιών. Όταν ένα ολόκληρο δέντρο κόβεται, οι κλέφτες συνήθως το τεμαχίζουν και φορτώνουν τα κομμάτια σε ένα φορτηγό, πουλώντας το ξύλο σε ξυλουργεία ή πωλητές καυσόξυλων και μεταφέροντας τις ελιές σε ελαιοτριβείο.

«Ψάχνουν για βαριά φορτωμένα κλαδιά και τα κόβουν», εξηγεί ο Νείλος Παπαχρήστου, ο οποίος διευθύνει ένα ελαιοτριβείο και έναν κοντινό ελαιώνα σε μια οικογενειακή επιχείρηση τέταρτης γενιάς. «Ετσι, όχι μόνο κλέβουν τις ελιές μας, αλλά προκαλούν και σοβαρή ζημιά στο δέντρο. Χρειάζονται 4-5 χρόνια για να επανέλθει στο φυσιολογικό».

HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9/11/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA